Čeští vědci úspěšně otestovali švýcarskou protilátku na covid-19

Vědci v Česku úspěšně otestovali protilátku na covid-19, která v budoucnu může pomoci prevenci i léčbě nemoci. Protilátku vyvinuli vědci z biomedicínského výzkumného ústavu v Bellinzoně (IRB) ve Švýcarsku. Její účinnost pak v preklinické studii ověřovali výzkumníci v českobudějovickém Biologickém centru Akademie věd ČR (BC AV). Za BC AV o tom ČTK informovala Daniela Procházková v tiskové zprávě.

Švýcarští vědci při vývoji využili protilátky od lidí, kteří covid-19 prodělali. Zacílení na dvě nezávislá místa struktury viru je podle odborníků inovace, která zabrání tomu, aby si vir vytvořil odolnost proti léčbě. S přípravou molekuly pro laboratorní testy preklinické studie pak vědcům pomohl superpočítač. Výzkumníci v Českých Budějovicích se do preklinické studie pustili v listopadu. Potvrdili, že bispecifická protilátka účinně zneškodní koronavirus SARS-CoV-2 i jeho varianty. A to včetně takzvané britské mutace viru, která se v současnosti šíří Evropou.

Daniel Růžek, který testy na zvířatech vedl, ČTK řekl, že látka je nyní připravena k zahájení klinických testů u lidí. V budoucnu by mohla podpořit jak léčbu pacienta se slabou imunitní odpovědí, tak posloužit i v prevenci. "Ve zvířecím modelu covid-19 poskytuje jediná injekce bispecifické protilátky okamžitou ochranu před onemocněním, která může trvat týdny nebo měsíce. Protilátka účinně snižuje virovou zátěž v plicích a zmírňuje zánět," popsal výzkumník.