Test na covid. Budeme si v budoucnu kloktat u automatů?

Kloktací test GARGTEST, foto: archiv Aumed

Nemáte rádi test na covid z nosu? Vědci vyvinuli test, při kterém bude stačit, když si vykloktáte.

Vizualizace biočipu,  zdroj: archiv Akademie věd ČR

Vzniká nový přístroj pro testy na covid, jehož jádrem je biočip. Ten podle vědců změří nejen přítomnost viru, ale i jeho koncentraci a to zhruba do 15 minut. Materiál biočipu pokrývá tenká vrstva polymeru, na jehož složení si vědci podali patentovou žádost.

Citlivost je srovnatelná s PCR testy

Hana Lísalová,  foto: Jana Plavec,  archiv AV ČR

Podle dosavadních testů je citlivost testů srovnatelná s výtěry z nosohltanu běžně užívanými pro PCR testování, uvedli zástupci Akademie věd. Jak dodala Hana Lísalová z Fyzikálního ústavu, vědci porovnávali vzorky z nosohltanu zpracované metodou PCR a ověřili stoprocentní shodu. Teoreticky může být citlivost tohoto biosenzoru i výrazně vyšší, ale čeká nás ještě velká studie z výplachu ústní dutiny, popsala Hana Lísalová.

Za posunem ve vývoji testů ze slin stojí i tým Mariána Hajdúcha, ředitele Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Hlavní motivací byla možnost samoodběru.

Marián Hajdúch,  foto: Kateřina Cibulka,  archiv ČRo

"Dostupnost odběrných míst není úplně ideální. Lidi na to musí cestovat třeba 50 kilometrů na nejbližší odběrné místo. Někteří praktičtí lékaři, protože jsou sami v rizikové skupině, ty odběry úplně nechtějí provádět. Hledali jsme řešení, jak takový odběr dostat do každé chalupy, aby si ho ti indikovaní mohli provést."

Pro transport k otestování nejsou kladeny speciální podmínky. Při zkoušce se virus udržel i při 37 stupních Celsia. Pak se vzorek v laboratoři testuje PCR metodou. Testování je pro lidi velmi jednoduché.

Ilustrační foto: 株式会社 スペック,  Flickr,  CC BY-NC-ND 2.0

"Do odměrky si naměříte 10 mililitrů pitné neochucené vody. Normálně si vykloktáte 20 až 30 vteřin ústní dutinu a krk a obsah se vyplyvne do odběrové zkumavky," popisuje Marián Hajdúch.

Budoucnost? Kelímek a automat na testy

Vědci pracují na návrhu a výrobě robotického systému. "Člověk by přišel k přístroji, který by mu vydal kelímek se speciálním roztokem, vypláchl si ústa a kelímek vrátil do automatu. Systém by tekutinu odebral, přesunul k biočipu na analýzu a zařízení by pak signalizovalo buď zelená - vše v pořádku, anebo červená - vysoké riziko pozitivního nálezu. V tom případě by následoval kontrolní standardizovaný test," popsal koncept člen týmu Alexandr Dejneka. Automatizovaný biosenzor by tak mohl pomoci třeba s testováním zaměstnanců ve firmách, školství či zdravotnictví, ale i široké veřejnosti.

Foto: archiv Diana Biotechnologies

Společnost Diana Biotechnologies nyní testy prostřednictvím odběrů ze slin instaluje do soukromých laboratoří. "Pokud jde o veřejná odběrová místa, bude záležet na jejich flexibilitě a uznání pojišťovnami," doplnil výkonný ředitel Václav Navrátil.

Zkušební kolo nové metody proběhlo v pražské Nemocnici Na Bulovce v listopadu. Přímé porovnání na vzorku pěti set náhodně vybraných dobrovolníků podle zástupců společnosti ukázalo, že testy ze slin mají nejenom citlivost srovnatelnou se standardními, ale zachytily dokonce i o několik pozitivních případů více.