Epidemiologická situace v Česku se zhoršuje. Dodržujte opatření, vyzývají politici

Foto: ČTK / Luděk Peřina

Epidemické skóre v Česku v neděli po třinácti dnech stouplo z 57 na 64 bodů. To odpovídá vyššímu čtvrtému stupni rizika. Česko je ale teď oficiálně na třetím - oranžovém stupni. Ministerstvo zdravotnictví zatím nenavrhlo návrat do vyššího stupně, zároveň ale od středy částečně zpřísnilo opatření.  Podle některých odborníků vláda uvolnění uspěchala.

Foto: ČTK / Miroslav Chaloupka

Česko přešlo do třetího stupně přísnosti opatření v protiepidemickém systému PES ve čtvrtek 3. prosince. To umožnilo za dodržování hygienických opatření otevření restaurací, kaváren obchodů, služeb, muzeií a galerií a skončil také noční zákaz vycházení.

Ve čtvrtek se také otočil klesající trend denních nárůstů nákaz covidem-19, který byl patrný od konce října. Podle řady odborníků ale stoupající vlna ještě není nakažených odrazem nejnovějšího rozvolnění. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) čtvrteční rozvolnění platí zatím příliš krátce na to, aby ovlivnilo statistiky epidemie.

Jan Hamáček,  foto: Michaela Danelová,  archiv ČRo

„Pokud to roste, je to reakce na něco před deseti nebo 14 dny. Může to souviset s tím, že jsme poslední dny ve čtvrtém stupni zaznamenávali, že očekávání bylo velké a dodržování opatření nebylo stoprocentní," uvedl.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pondělí po jednání vlády řekl, že resort zatím nenavrhuje přechod do čtvrtého stupně. Zároveň ale ministerstvo od středy částečně zpřísňuje opatření proti covidu-19 oproti krokům daným tabulkou opatření PES pro třetí stupeň. Omezilo například otevírací dobu restaurací. Důvodem je podle ministra Blatného časté zneužívání prodeje z okének během nočních hodin.

Vláadu také znepokojila intenzita, s jakou Češi o víkendu vyrazili do nákupních center, restaurací i jak zaplavili náměstí. Například Staroměstké v Praze na mikulášské oslavě.

"S hrůzou jsem sledoval zprávy o tom, jak lidé nedodržují nařízení. Nechápu, kde se v některých lidech bere nezodpovědnost a arogance vůči všem, které pandemie postihla," uvedl ministr Hamáček.

Jan Blatný,  foto: archiv Úřadu vlády ČR

Nedodržování opatření kritizovali i další politici. Například ministr zdravotnictví se pozastavoval nad množstvím lidí, kteří se v sobotu účastnili mikulášských oslav. „Oslavy Mikuláše se sice povedly a všichni se dobře bavili, ale já mám strach. Stovky až tisíce lidí v jednu chvíli, na jednom místě. Zasáhne to pak nás všechny a nemůžeme se tomu divit," napsal Blatný na Twitteru.

Podle některých odborníků vláda opatření v Česku rozvolnila příliš brzy. Upozorňují, že sousední státy, které zvládly druhou vlnu lépe než Česko, mají opatření mnohem přísnější. Například Německo prodloužilo částečný lockdown až do 10. ledna. Zavřené jsou kavárny, restaurace, bary i divadla a muzea. Školy ale zůstávají stále otevřené. Rakousko také uvolňuje opatření. Otevřely se školy, obchody, služby, ale restaurace a hotely mají zavřeno do 6. ledna a dál platí zákaz nočního vycházení. Maďarsko zase prodloužilo protikoronavirová omezení do 11. ledna.

Podnikatelé: Dodržujme pravidla

Foto: ČTK / David Taneček

K dodržování pravidel vyzvaly lidi i Svaz obchodu, Hospodářská komora a Asocicace hotelů a restaurací.

"Všichni chceme, abychom se co nejdříve vrátili k normálnímu životu, kdy si v klidu a pohodě můžeme posedět s rodinou a přáteli. A chceme poděkovat naprosté většině z vás, že stávající pravidla dodržujete," uvedly organizace ve společném prohlášení.

"O to důrazněji vyzýváme těch několik jedinců, kteří pravidla porušují, aby s tím ihned skončili. Ohrožujete nejen sami sebe, ale také všechny ostatní kolegy, kteří se chovají zodpovědně. Bylo by velmi smutné, kdyby se opět celá gastronomie stala obětí několika viditelných případů porušování pravidel," pokračuje apel.

Vakcína pro 6,9 milionu obyvatel

Foto: Daniel Schludi,  Unsplash / CC0

Vláda také dostala od ministerstva zdravotnictví očkovací strategii, která je podle ministra zdravotnictví Jana Blatného připravená a připravuje se ještě prováděcí vyhláška.

Česko už má prostřednictvím společných smluv Evropské unie objednanou vakcínu proti covidu-19 pro 6,9 milionu obyvatel. Očkování bude hrazené z veřejného zdravotního pojištění a dobrovolné.

První mají být očkováni lidé nad 65 let a nemocní s vážnými chorobami, například s chronickou plicní obstrukční nemocí, plicními fibrózami, vysokým krevním tlakem nebo vážnými nemocemi srdce, ledvin, jater, obézní či diabetici. Jako další se budou očkovat vybraní zdravotníci.

Než bude k dispozici vakcína proti novému typu koronaviru, jsou podle ředitele Ústavu zdravotnických informací Ladislava Duška nutné dvě věci, maximálně dbát na přijatá protiepidemická opatření a více testovat, například levnějšími antigenními testy. „Je třeba ho udělat maximálně dostupné," řekl.