Čeští vědci vyvinuli nové látky snižující chuť k jídlu a chránící mozek
Vědci z pražského Ústavu organické chemie a biochemie (ÚOCHB) vyvinuli nové molekuly, které snižují chuť k jídlu. Chrání také mozek před Alzheimerovou chorobou. Ústav o tom informoval v tiskové zprávě. Jeho odborníci teď zjišťují, proč látka tímto způsobem působí a jak se do mozku dostává. Obézní je asi pětina populace, v roce 2050 bude podle odhadů žít v ČR téměř půl milionu lidí s nějakou degenerativní nemocí mozku. Nyní se s nimi léčí zhruba 200.000 lidí, polovina z nich trpí Alzheimerovou chorobou. Vědci z týmu Lenky Maletínské z ÚOCHB vyvinuli novou látku odvozenou od takzvaného neuropeptidu CART, který se přirozeně nachází v mozku a reguluje příjem potravy. V ÚOCHB vznikla jeho modifikovaná verze, která potlačuje chuť k jídlu a chrání mozek, protože snižuje hromadění proteinu Tau spojeného s rozvojem Alzheimerovy choroby. "Máme v rukou potenciálně úspěšný antiobezitní lék, který, zdá se, také snižuje riziko Alzheimerovy choroby. Abychom tento potenciál dokázali rozvinout naplno, je třeba vědět, proč látka působí právě tímto způsobem. Pokud ovšem chceme popsat mechanismus účinku, musíme nejdřív rozklíčovat, jak se peptid do mozku dostává. Víme, že funguje, co zbývá, je najít ty správné receptory," uvedla autorka aktuální studie z ÚOCHB Andrea Pačesová.