ČEZ v největší české investici získal bulharské rozvodné podniky

Česká energetická společnost ČEZ, rakouská firma EVN a německý koncern E.ON si mezi sebe rozdělí sedm bulharských distributorů elektřiny, oznámila ve čtvrtek bulharská vláda. Za západní skupinu distributorů dá ČEZ 281,5 milionu eur, tedy 8,9 miliardy korun, představujících dosud největší investici české firmy v zahraničí.

Bulharsko nabídlo podíly 67 procent v sedmi distributorech elektřiny k prodeji loni v říjnu. Cílem vlády bylo liberalizovat trh s elektřinou před vstupem do Evropské unie a zvýšit tím jeho výkonnost. Distribuční firmy vláda seskupila do tří regionálních svazků. Každý ze zájemců mohl podat nabídku na všechny tři skupiny, získat však mohl jen jednu.

S ČEZ soutěžily o rozvod elektřiny v Bulharsku čtyři další evropské společností, kromě vítězů i italský Enel a řecká Public Power Corp. ČEZ měl zájem o všechny tři svazky, přičemž jeho nabídka na západní skupinu byla druhá nejvyšší po EVN a na severovýchodní skupinu druhá nejvyšší po E.ON.

Získání západní skupiny tří bulharských distribučních společností je největší zahraniční investicí české firmy. ČTK to sdělil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž v reakci na oznámení bulharské vlády.

"Jde o první krok k naplnění cíle společnosti stát se leaderem středo- a východoevropského trhu s elektřinou," uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Martin Roman. Podle něj to je historický milník v rozvoji skupiny ČEZ i české energetiky.

Kapitálový trh rozšíření ČEZ do zahraničí hodnotí kladně. "Expanze se všeobecně vnímá pozitivně," shrnul makléř firmy Sati Ladislav Soukup. "Trh jednoznačně akvizici považuje za pozitivní," přidal se analytik Tibor Bokor z Wood & Company. Důkazem byl růst akcií ČEZ za poslední týdny o deset procent, z toho jen ve středu o 3,5 procenta, neboť investoři úspěch ČEZ na Balkáně předvídali. Kromě toho se ČEZ zajímá o další akvizice ve střední a východní Evropě. V Rumunsku, které nyní prodává dvě distribuční společnosti, ČEZ čeká společně s dalšími čtyřmi zájemci na výzvu k zahájení hloubkové kontroly. Podle Romana má ČEZ zájem i o distribuci elektřiny v Polsku, Bosně a Hercegovině, Chorvatsku, Makedonii, Moldavsku, Ukrajině a v budoucnu v Srbsku.

Nyní bude trh čekat, jak ČEZ dopadne u Slovenských elektrární, na jejichž koupi chce příští týden podat závaznou nabídku. SE jsou ale dle Bokora hodně zadlužené a bude proto záležet na podmínkách transakce.