Vláda: Nové jaderné bloky postaví dceřiné firmy společnosti ČEZ

La centrale nucléaire de Dukovany, photo: Zdeněk Kratochvíl, CC BY-SA 4.0

Vláda schválila investorský model výstavby nových jaderných zdrojů v Česku. Investory budou dceřiné firmy polostátní energetické společnosti ČEZ - EDU II pro jadernou elektrárnu Dukovany a ETE II pro Temelín. Stát se společností ČEZ uzavře smlouvy umožňující získat na výstavbu úvěr za výhodných podmínek.

La centrale nucléaire de Dukovany,  photo: Zdeněk Kratochvíl,  CC BY-SA 4.0
Skupina ČEZ bude stavbu bloků platit částečně z externích zdrojů a částečně z vlastních peněz. Za určitých podmínek bude však ČEZ moci dceřinou společnost, která bude mít stavbu na starosti, předat státu.

Podle ministra průmyslu a obchodu za hnutí ANO Karla Havlíčka bude muset společnost ČEZ za výstavbu přijmout určité podnikatelské riziko. Stát jí nicméně poskytne alespoň částečně záruky.

"Tím cílem není to, že stát na sebe převezme břímě neúspěchu. Ale stát na sebe musí vzít odpovědnost, pokud by stát něco zásadního změnil, ať už v legislativě, regulatorice nebo čímkoli jiném,"řekl ministr s tím, že na co všechno garance budou poskytnuty, bude teď otázkou detailních diskusí.

Na základě rozhodnutí kabinetu chce vládní zmocněnec pro jádro Jaroslav Míl vypsat tendr na právního poradce, který by měl pomoci s návrhem smlouvy mezi státem a společností ČEZ. Díky této smlouvě pak získá ČEZ od státu na výstavbu výhodnější úvěr.

Smlouva by měla být uzavřena do konce letošního roku. Jakmile bude hotová, začne Česko vyjednávat s Evropskou komisí o tom, jestli jsou všechny zamýšlené kroky v souladu s evropskými předpisy a podmínkami.

Začít se má stavbou jednoho bloku v Dukovanech, další dva by mohly stát v Temelíně. Cenu jednoho nového bloku odhaduje Jaroslav Míl v rozmezí od 125 do 145 miliard korun. Někteří menšinoví akcionáři společnosti ČEZ se ale obávají, že projekt bude až dvojnásobně dražší a ztrátový.

Z údajů Energetického regulačního úřadu vyplývá, že obě tuzemské jaderné elektrárny - Temelín a Dukovany - v roce 2018 vyrobily dohromady 29,9 terawatthodin elektřiny, což bylo 34 procent z celkové výroby. Nejvíce elektřiny se loni vyrobilo v hnědouhelných elektrárnách, 43 procent, druhé byly právě jaderné elektrárny. Následovaly obnovitelné zdroje energie, černé uhlí a zemní plyn.