Analytik: rozhodnutí o dostavbě Temelína bych odložil do šuplíku na neurčito

Temelín, foto: Filip Jandourek / Český rozhlas

Česká energetická společnost ČEZ rozhodne o dostavbě jaderné elektrárny Temelín koncem roku 2014 nebo až v roce 2015. Oznámil to nedávno generální ředitel ČEZu Daniel Beneš. Původně se počítalo s rozhodnutím o vítězi tendru na dostavbu elektrárny letos na podzim. Přesný termín je teď obtížné odhadnout. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína by měla více než zdvojnásobit výkon elektrárny. Náklady na investici se odhadují na 200 až 300 miliard korun. Analytika Jiřího Gavora z poradenské společnosti ENA jsme se zeptali, zda se rozhodnutí o odsunutí celého tendru dalo čekat.

Foto: Filip Jandourek
"Dalo se to očekávat, nebylo to rozhodně žádné překvapení. Myslím, že pokud by ČEZ nebyl svázán s tím, že je to v podstatě podnik s většinovým vlastnictvím státu a kdyby se rozhodoval čistě komerčně, tak by toto oznámení už učinil daleko dříve."

Dá se očekávat, kdy padne konečný verdikt o dostavbě jaderné elektrárny? Kdy to podle vás bude?

"Současná situace vyhovuje v podstatě všem. Zejména si oddechl ČEZ, protože nyní je každému jasné, že i kdyby dokonce chtěli, tak rozhodnout v této politické situaci nejde. V první řadě je nutné počkat na nové volby, následně novou vládu, následně přijde opětovné projednávání státní energetické koncepce, která by podle mého názoru zasluhovala určité úpravy a určité zpřesnění. Vývoj jde zkrátka dále. No a pak přijde na pořad věci, jestli už opravdu lze rozhodnout. Podle mého názoru tento proces potrvá minimálně jeden rok a myslím si, že ani ten jeden rok nebude stačit, než se situace zcela vyjasní."

"Nelze asi nyní zcela nekompromisně tvrdit, že by projekt jaderné elektrárny Temelín byl nesmyslný a měl by být zrušen definitivně. To se asi málokdo odvažuje, pomineme-li ekologické aktivisty, kteří jsou zásadně proti jaderné energii. Hlavní je fakt, že při současných nízkých cenách elektrické energie tento projekt není návratný a i kdyby ministerstvo průmyslu a obchodu trvalo na této koncepci a i kdyby dokonce ČEZ vyvinul veškeré kroky, tak bankéři budou zásadně proti. Bez pevné státní garance tento projekt v zásadě není profinancovatelný."

Získá skutečně ČEZ ty státní garance - nebo-li to, že by doplácel na výkupní ceny státní rozpočet a ministerstva a tím pádem plátci daní?

Jiří Gavor,  foto: SME-UNION
"Rozhodně to není jednoduché. Však víme, kolik povyku je kolem příspěvku na obnovitelné zdroje energie. Tato zátěž nás bude provázet ještě nyní už ne dvacet let, ale dejme tomu 15 let, pak se to začne radikálně snižovat. I kdyby MPO předložilo tento návrh - to znamená garantované ceny pro výkup z jaderného zdroje - a vláda to následně schválila, ani tak na to nelze spoléhat, protože tato státní podpora ještě podléhá schválení bruselské administrativy. I zde je velký otazník. Čeká nás tedy ještě velký kus práce, pakliže to má být vůbec směřováno k výstavbě jaderné elektrárny Temelín. Já se stále více domnívám, že celý ten proces je dobré si zkusit, pokračovat v jeho přípravě, nicméně pakliže se situace na trhu s elektrickou energií zásadně nezmění, tak bych to rozhodnutí o výstavbě odložil, dokud se opravdu zásadně nezmění podmínky. V podstatě odložil do šuplíku na neurčito."

V tendru zůstali dva zájemci. Jedním z nich je americký Westinghouse a druhým je česko-ruské konsorcium MIR.1200. Jak se tyto dvě společnosti postavily nebo se postaví k rozhodnutí ČEZu?

"Podle mého názoru oba uchazeči o výstavbu bedlivě sledují situaci a jsou si vědomi těch rizik. Myslím si, že se musí připravovat i na situaci, že nebude vyhlášen žádný vítěz tendru. Koneckonců celý vývoj jak na energetických trzích, tak i ta naše politická situace České republiky k tomu inklinuje. Koneckonců to pro ně možná bude příznivější, taková ta "plichta" bez označení vítěze, než kdyby v tomto tendru prohráli. To jim může být útěchou. Opravdu si myslím, že teď není vhodná doba k podpisu tohoto kontraktu a dodavatelé si toho budou vědomi."

"Domnívám se, že nastane tlak na financování, na finanční aspekty celého projektu. Oba dva uchazeči jsou si toho vědomi. Westinghouse už oznámil možnou spolupráci v otázce spolufinancování. Pakliže má být Temelín vůbec postaven a postaven bez státních garancí, což se mi zdá velice riskantní, tak bez přinejmenším alespoň finanční spoluúčasti je to nemožné. Zatímco v dosavadní fázi celé soutěže probíhala soutěž, kdo předloží lepší projekt, tak nyní se ty aspekty překonají - kdo předloží lepší podmínky o profinancování projektu. To bude nesmírně důležité."

Pokud se vrátím k odkladu toho rozhodnutí a vezmu prohlášení Daniela Beneše, jak se to promítne do ceny elektřiny pro spotřebitele?

Foto: Filip Jandourek
"Samotné odložení výstavby se na ceně silové elektřiny nemůže projevit. Cena silové elektřiny je mimo pravomoc jak ČEZu, tak i české vlády. Zkrátka cena silové elektřiny se tvoří tržně a rozhodujícím hráčem je Německo jako největší spotřebitel i výrobce, zejména na lipské burze EEX se vlastně vytváří cena silové elektřiny a jak ČEZu, tak i české vládě nezbývá, než tyto v poslední době spíš smutné zprávy pro výrobce akceptovat. Pro spotřebitele je oznámení o odložení Temelína podle mého názoru dobrá zpráva. Je to zkrátka oznámení, které signalizuje, že ČEZ si uvědomuje rizika tohoto projektu a že dokud nebudou poskytnuty pro ČEZ dostatečné garance, že tento projekt nebude ztrátový, tak do něho nepůjde. Myslím, že není rozumné zatížit jak ČEZ špatnou investicí, tak na druhou stranu pakliže by byly poskytnuty garance a odsouhlaseny Evropskou komisí, což se mi nejeví jako zrovna dvakrát pravděpodobné, tak v případě, že ceny silové elektřiny se v dalším období opravdu výrazně nezvednou, tak bychom na tom, podobně jako nyní na obnovitelných zdrojích, dopláceli desetiletí. Ve formě tentokrát ne příspěvku na obnovitelné zdroje, ale příplatku na jadernou elektřinu."

Zmíním ještě něco jiného, souvisí to také s Temelínem. Je to jaderná elektrárna Dukovany. Hovoří se o tom, zda je vůbec potřebná, protože když to vezmeme poměrově, tak ta elektřina z Dukovan se vlastně vyváží. Jaký podle vás bude další vývoj okolo jaderné elektrárny Dukovany? Bude se dostavovat, bude se spíše omezovat?

"V případě jaderné elektrárny Dukovany ten zásadní úkol spočívá hlavně v prodloužení provozu po roce 2015. Myslím si, že se nejedná o novou výstavbu, to je existující, fungující elektrárna, která mimochodem patří mezi nejbezpečnější na celém světě. Její dosavadní historie je velice dobrá. Protože už se jedná o proinvestované peníze, tak i při těch současně velice nízkých cenách je tato elektrárna v zásadě konkurenceschopná a zisková. Takže ten úkol prodloužit výstavbu je samozřejmý a žádoucí a já si myslím, že to je priorita. Co se týče té avizované případné další výstavby nového jaderného bloku v lokalitě Dukovany, tak ten by přišel na řadu až po případném dostavění nového Temelína. Myslím si, že je to opravdu vzdálená budoucnost."