Odboráři v jaderných elektrárnách stávkují

Temelín, Foto: ČTK

Ve středu v pravé poledne vstoupili odboráři z jaderných elektráren Dukovany a Temelíně do stávkové pohotovosti. Proč tak učinili? Znamená tento krok ohrožení bezpečného provozu elektráren? Na to se ptám Viléma Faltýnka.

Temelín,  Foto: ČTK
Zaměstnanci protestují proti úmyslu společnosti ČEZ snížit počty pracovníků v jaderné energetice. ČEZ i Státní úřad pro jadernou bezpečnost odboráře v úterý upozornily, že provozní personál, který odpovídá za jadernou bezpečnost, nesmí ze zákona stávkovat. Jak řekl vedoucí odborové organizace Dukovanské elektrárny Jiří Jedlička, jedná se o demonstrativní formu protestu:

"Ze zákona jsme jako provozovatelé jaderné elektrárny diskriminováni a ze zákona stávku skutečně zakázanou máme. Vedení ČEZu toho vždycky důsledně využívalo. Nicméně stávková pohotovost taky slouží k tomu, aby avizovala nějakou neuspokojivou situaci. Proto k tomuto kroku přistupujeme."

Podle šéfky SÚJB Dany Drábové není vzhledem k demonstrativní formě protestu bezpečnost elektráren ohrožena.

Odboráři tvrdí, že snižování počtu provozního personálu může ohrozit jadernou bezpečnost. Propouštění se podle nich děje nesystémově, plošně shora dolů, bez potřebné analýzy. Veřejnost chtějí také upozornit na situaci na liberalizovaném trhu s elektrickou energií v ČR.

Temelín,  Foto: ČTK
"V prvé řadě chceme veřejnost upozornit na chování Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, které je vůči výrobci české energie naprosto nekorektní. V druhé řadě chceme upozornit na chování vlády, která zřejmě nemá ujasněnou energetickou koncepci republiky. A taky chceme upozornit veřejnost na chování ČEZu, který hodlá problémy firmy řešit na úkor zaměstnanců."

Odboráři z jaderné elektrárny Temelín se ke stávkové pohotovosti připojili a kolegy z Dukovan podporují. Nadále podle Jedličky platí, že odbory z jaderných elektráren chtějí jednat s ministry financí a průmyslu Bohuslavem Sobotkou a Jiřím Rusnokem. "Pan ministr Rusnok pochopitelně odboráře přijme a vyslechne je,"řekla mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Vladimíra Říhová. Poté, co zjistí, zda je skutečně ohrožena společnost ČEZ, zaujme stanovisko. Předběžně by přicházel v úvahu termín schůzky 19. února.

Od počátku roku 2000 poklesl počet zaměstnanců v hlavní správě ČEZ a v úseku klasických elektráren o dva tisíce lidí na současných 7200. Zjednodušila se tím řídicí struktura společnosti a celkové úspory nákladů převýšily miliardu korun. Jaderným provozům se zatím zeštíhlování vyhýbalo. "Nyní nutně přichází na řadu i úsek jaderných elektráren," uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.