Ekonomika

Foto: Barbora Kmentová
0:00
/
0:00

Vláda schválila návrh novely zákona o zdanění hazardu. Ministři se shodli na poplatku 80 korun za jeden hrací automat na den, jak navrhoval ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Foto: Barbora Kmentová
Vláda schválila návrh novely zákona o zdanění hazardu. Ministři se shodli na poplatku 80 korun za jeden hrací automat na den, jak navrhoval ministr financí Andrej Babiš (ANO). Novela by měla od příštího roku zakotvit dvě daňové sazby 23 procent a 28 procent. Jsou stanoveny v závislosti na druhu hazardu. Zástupci loterijního a herního průmyslu oslovení ČTK se shodli, že vyšší zdanění hazardu povede k rozmachu černého trhu a masivnímu propouštění lidí zaměstnaných v oboru. Spousta legálních českých firem totiž prý ukončí činnost. Naopak protihazardní iniciativy kritizují novelu jako nedostatečnou.


Foto: ČT24
Ministr financí Andrej Babiš by chtěl kvůli hrozbě terorismu a změny ve světové bezpečnostní situaci v příštích letech zvýšit rozpočet české armády. Ta je podle něj silně podfinancovaná. V roce 2017 by armáda měla mít k dispozici minimálně 52 miliard korun. Je to o osm miliard více než letos. Česko v posledních letech dává na armádu kolem jednoho procenta hrubého domácího produktu, přestože se při vstupu do NATO zavázalo k dvouprocentnímu příspěvku.


Poslanecká sněmovna,  foto: Filip Jandourek,  archiv Českého rozhlasu
Sněmovní rozpočtový výbor doporučil Sněmovně, aby v prvním čtení schválila základní parametry návrhu státního rozpočtu na příští rok. Navrhovaný schodek má proti letošnímu schválenému schodku klesnout ze 100 miliard na 70 miliard korun.


Foto: archiv Českého rozhlasu - Radia Praha
Ministerstvo pro místní rozvoj poskytne obcím příští rok na demolici domů ve vyloučených lokalitách 100 milionů korun. Dalších až 150 milionů korun pak nabídne malým obcím s méně než 3000 obyvateli na opravu cest a silnic. Dotace půjdou ze státního rozpočtu.


Jaderná elektrárna Temelín,  foto: Filip Jandourek,  archiv Českého rozhlasu
Kvůli dostavbě jaderných elektráren Temelín a Dukovany založí ČEZ dvě dceřiné společnosti. Rozhodlo o tom představenstvo polostátní firmy. V Národním akčním plánu rozvoje jaderné energetiky v Česku se počítá s výstavbou jednoho bloku v každé elektrárně s možností rozšíření na bloky dva.


Český přístav v Hamburku,  foto: Doris Antony,  Wikimedia CC BY-SA 3.0
České Ředitelství vodních cest a vedení přístavu Hamburk založí pracovní skupinu, která bude řešit případné přemístění části českého přístavního území. Skupina by měla začít pracovat do dvou týdnů. Jednání o výměně části přístavního území Česka v Hamburku za jiné odstartovaly úvahy o kandidatuře německého města na pořádání letní olympiády v roce 2024. Česko již dříve uvedlo, že je připraveno vyměnit dvě svá přístavní území za jinou lokalitu. Zástupci Hamburku nabízejí místo, které je výhodnější než to současné.


Foto: Evropská komise
V Česku postupně přibývá sociálních podniků, které zaměstnávají lidi znevýhodněné na trhu práce. Za poslední tři roky se jejich počet zhruba ztrojnásobil. V adresáři, který spravuje obecně prospěšná společnost P3 je v tuto chvíli 215 podniků.


Foto: cooldesign,  FreeDigitalPhotos.net
Česká republika má ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi relativní dostatek kvalifikovaných uchazečů. Firmy jsou tak zatím schopné volné odborné pozice například ve finančnictví nebo obchodě obsadit. Vyplývá to ze studie Global Skills Index 2015 nadnárodní poradenské společnosti Hays.


V Česku se budou poprvé skladovat rezervy pohonných hmot jiného státu. Státní distributor paliv Čepro uskladní několik desítek tisíc tun paliv německé společnosti EBV, která je součástí Úřadu pro skladování ropných rezerv Německa. Nafta z Německa bude v Česku uskladněna příští rok na jaře.


Foto: Plzeňský Prazdroj
Plzeňský Prazdroj zřejmě bude mít nového majitele. Jednička na světovém trhu Anheuser-Bush inBev koupí dvojku SABMiller - spojením těchto hráčů na trhu by mohla vzniknout největší pivovarnická firma, která vyrobí každé třetí vypité pivo na světě. AB InBev má asi 200 značek z celého světa. SABMiller je druhý největší pivovar na světě. Patří mu i Radegast nebo Velkopopovický Kozel.