Ekonomický přehled týdne

Foto: Khalil Baalbaki, archiv Českého rozhlasu
0:00
/
0:00

Schodek státního rozpočtu za letošní rok by mohl klesnout k 70 miliardám korun. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) to řekl na debatě o hospodářské politice, kterou pořádala Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Schodek rozpočtu by letos mohl klesnout k 70 mld. Kč, řekl ministr Babiš

Foto: Khalil Baalbaki,  archiv Českého rozhlasu
Schodek státního rozpočtu za letošní rok by mohl klesnout k 70 miliardám korun. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) to řekl na debatě o hospodářské politice, kterou pořádala Asociace malých a středních podniků a živnostníků. Vláda pro letošní rok schválila rozpočet se schodkem 100 miliard korun. Babiš uvedl, že jde o jeho osobní odhad, nikoliv o odhad ministerstva financí.

Na konci října byl rozpočet ve schodku přes 29 miliard korun. Přesto je to podle ministerstva financí nejlepší výsledek hospodaření v tomto období od roku 2008. Na příjmech se podílely hlavně dotace z fondů Evropské unie. Také hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš výsledek hodnotí pozitivně:

"Je to do velké míry v důsledku lepšího hospodaření české ekonomiky. Ekonomika roste o poznání rychleji, než ministerstvo financí předpokládalo na konci minulého roku. Vyvíjí se velice dobře daňové příjmy. Ty rostou meziročně o více než 20 miliard korun."

Podle Evropské komise letos zrychlí česká ekonomika růstové tempo na 4,3 procenta z loňských dvou procent, příští rok ale její expanze prudce zpomalí na 2,2 procenta. Hlavní příčinou rozkolísaného vývoje bude podle komise průběh čerpání z evropských fondů.


ČSÚ: V Česku je zaměstnáno nejvíce lidí od roku 1993

Foto: David Castillo Dominici,  FreeDigitalPhotos.net
V Česku bylo ve 3. čtvrtletí letošního roku zaměstnáno 70,5 procenta lidí ve věku od 15 do 64 let. Je to nejvíce od roku 1993, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Celková zaměstnanost se ve 3. čtvrtletí meziročně zvýšila na více než 5 milionu lidí. Roste také počet podnikatelů se zaměstnanci, naopak ubývá podnikatelů bez zaměstnanců. Cílem je dosáhnout do roku 2020 míry zaměstnanosti 75 procent.


Praha má nejnižší dlouhodobou nezaměstnanost z regionů EU

Foto: Jan Langr,  ČT24
Z evropských regionů je nejméně lidí bez práce déle než jeden rok v Praze. S mírou dlouhodobé nezaměstnanosti 0,8 procenta se hlavní město Česka loni dělilo o první místo s Horním Bavorskem a Západním Rakouskem. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu.

Dlouhodobou nezaměstnaností jsou postiženy zejména oblasti na jihu Evropské unie. Z 265 regionů je na tom nejhůře španělská autonomní oblast Ceuta s mírou 22,9 procenta. Ve dvacítce regionů s nejnižší mírou Českou republiku zastupuje pouze Praha. Z dalších regionů jsou nejblíže Střední Čechy na 64. místě.


Eurokomisařka Jourová: ČR je v EU třetí nejhorší v rozdílu výdělků žen a mužů

Věra Jourová,  foto: Filip Jandourek,  archiv Českého rozhlasu
Česko je třetí nejhorší zemí Evropské unie v rozdílech v odměňování mužů a žen. Ženy v ČR vydělávají v průměru o 22 procent méně než muži. Evropský průměrný rozdíl činí 16 procent. Po svém jednání s českou vládou to řekla eurokomisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost pohlaví Věra Jourová. Podle ní propast ve výdělcích dopadá později na penze a seniorkám hrozí ve stáří chudoba.

Jedním z důvodů, proč mají ženy nižší příjem, jsou podle eurokomisařky "segregovaná povolání". Ženy totiž často pracují v profesích a oborech s nižšími mzdami jako je zdravotnictví a školství. Bývají také většinou na nižších postech. Ale i za stejnou práci dostávají často méně než jejich mužští kolegové. "To už je vyloženě v rozporu se zákazem diskriminace," podotkla Věra Jourová.


Vláda chce z Ukrajiny přilákat technické odborníky

Tomáš Dombrovský | Foto: LMC,  archiv Tomáše Dombrovského
Vláda chce zrychlit udělování pracovních víz pro Ukrajince, kteří v Česku hledají zaměstnání. Už v listopadu chce oslovit ukrajinské vysokoškoláky a středoškoláky, kteří můžou působit jako IT odborníci v technických profesích. Jedná se o pilotní projekt, který zjednodušuje vydávání pracovních povolení a takzvaných modrých karet pro cizince. Proč o odborná volná pracovní místa nemají zájem čeští zaměstnanci, upřesnil analytik LMC Ervín Dombrovský.

"Měli jsme tady silnou technickou generaci v 60. a 70. letech. Tito lidé jsou dnes na odchodu do důchodu a demografická křivka je neúprosná. Ze škol nám přichází málo techniků. I zájem mladých lidí se přesouvá směrem k jiným oborům. Máme mnohem více ekonomů, lidí s humanitním zaměřením. Není to špatně, oni se uplatní, budou mít na trhu dlouhodobě dobré podmínky. Ale technici nám budou výrazně chybět. Myslím si, že omezení pouze na Ukrajinu může být kontraproduktivní, já bych to rozšířil."

Po půl roce úřady pilotní projekt vyhodnotí a podle ministerstva zahraničí zřejmě rozšíří i o další profese a možná i země, ze kterých bude Česko zaměstnance přijímat. Třeba o Uzbekistán a Mongolsko.


Centrální banka pokračuje v režimu intervencí, sazby nechala beze změny

Foto: Barbora Kmentová
Bankovní rada České národní banky bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz koruny poblíž hodnoty 27 Kč/EUR. Zároveň rada ponechala úrokové sazby na historických minimech. Informoval o tom mluvčí centrální banky Marek Zeman. Základní úroková sazba činí 0,05 procenta.

Devizové intervence spustila ČNB před dvěma roky v listopadu 2013. Analytici předpokládají, že česká měna do roka citelně zpevní a vůči euru se dostane až na 26,65 Kč/EUR, i když se ji Česká národní banka (ČNB) snaží držet na slabší úrovni.


Prodej aut v ČR do konce října stoupl o pětinu na 190.668 vozů

Foto: archiv Škoda Auto
Český trh s novými vozy pokračoval i v říjnu v růstu. Prodej nových osobních aut za deset měsíců meziročně vzrostl o téměř 20 procent na více než 190 tisíc vozů. Každým desátým prodaným vozem byla Škoda Octavia, což z ní dělá nejprodávanější model na trhu. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.


O německé doly a elektrárny má zájem i Czech Coal Pavla Tykače

Foto: Jan Groh,  CC BY-SA 3.0
Společnost Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal Pavla Tykače má zájem o německé hnědouhelné doly a elektrárny, které prodává švédská společnost Vattenfall. Informace potvrdil mluvčí Czech Coal David Vidomus. Zájem o prodávaná aktiva již dříve oznámila polostátní společnost ČEZ a také společný podnik Energetického a průmyslového holdingu (EPH) a investiční skupiny PPF. Podle dřívějších informací chce Vattenfall nalézt kupce do konce tohoto roku a prodej dokončit příští rok.

Foto: Štěpánka Budková
Německo chce do budoucna svou energetiku založit na obnovitelných zdrojích, které by měly v roce 2035 pokrývat 55 až 60 procent tamní celkové spotřeby elektřiny. Už dříve země rozhodla, že se do roku 2022 zcela vzdá jaderné energetiky. Postupně by se měla omezovat také výroba elektřiny z uhlí.


Podnikatelkou roku se stala Jaroslava Valová ze Siko koupelny

Jaroslava Valová,  foto: YouTube kanál Blue Events
Podnikatelkou roku v kategorii velké firmy se letos stala zakladatelka společnosti SIKO Koupelny Jaroslava Valová. Soutěže Ocenění Českých Podnikatelek se mohou zúčastnit jen Češky, které podnikají déle než čtyři roky a roční obrat jejich společnosti je minimálně deset milionů korun. Valová zvítězila v kategorii firem s ročním obratem přes 80 milionů korun.

Petr Šíma z poradenské firmy NSG Morison upozornil na to, že firmy vlastněné ženami sice už překonaly krizi a jejich obrat a zakázky rostou, přesto vyhlídky na zachování firmy jsou alarmující. Sedmdesát procent firem po patnáctiletém až dvacetiletém podnikání nemá jasného nástupce.


Zemědělcem roku se stal soukromník Václav Hrabě

Ilustrační foto: archiv Českého rozhlasu - Radia Praha
Vítězem 14. ročníku soutěže Zemědělec roku se letos stal soukromě hospodařící rolník Václav Hrabě ze Sedlece u Benátek nad Jizerou. Obdržel také ocenění Nejlepší farmář a Nejlepší pěstitel. Výsledky soutěže byly vyhlášeny v České národní bance v Praze. V soutěži, kterou pořádá vydavatelství ProfiPress a týdeník Zemědělec, se zemědělské podniky hodnotí podle ekonomických ukazatelů.


Po 50 letech opět vyjede skútr Čezeta, bude na elektřinu

Skútr Čezeta,  foto: ČTK
Po 50 letech se začne znovu vyrábět legendární skútr Čezeta přezdívaný Prase. Místo benzinového dvoutaktu jej bude pohánět elektromotor. Příští rok chce společnost Čezeta Motors dodat na trh 100 skútrů, v roce 2017 již 500 kusů a za pět let plánuje prodávat kolem 1000 strojů.

Čezetu nyní pohání elektromotor, díky němuž může skútr dosáhnout rychlosti 100 km/h s dojezdem až 100 km. Dobíjení nyní trvá 4,5 hodiny, v budoucnu by měla být baterie dobita za 30 minut, uvedl britský konstruktér skútru i samotné baterie Neil Smith.

Čezeta 506,  foto: Cezeta,  CC BY-SA 3.0
Skútr se bude vyrábět v Mirošovicích u Prahy. Kromě nulových emisí a minimálních nákladů na provoz je Čezeta 506 vybavená novými technologiemi, například možností propojení skútru s počítačem prostřednictvím USB, GPS vyhledávání či využití mobilní aplikace. Díky prakticky neslyšnému provozu je možné za jízdy poslouchat hudbu ze zabudovaných Bluetooth reproduktorů.