Ekonomický souhrn týdne

Foto: Archiv Českého rozhlasu - Radia Praha
0:00
/
0:00

Výroba osobních aut v Česku loni klesla o 4 procenta na 1,1 milionu vozů, byla tak třetí nejvyšší v historii. Produkce autobusů stoupla o 14 procent na rekordních 3691 vozidel. Uvedlo to tento týden Sdružení automobilového průmyslu.

Foto: Archiv Českého rozhlasu - Radia Praha
Výroba osobních aut v Česku loni klesla o 4 procenta na 1,1 milionu vozů, byla tak třetí nejvyšší v historii. Produkce autobusů stoupla o 14 procent na rekordních 3691 vozidel. Uvedlo to tento týden Sdružení automobilového průmyslu.

Finanční úřady vybraly loni na dani z přidané hodnoty meziročně o 30 miliard korun více, přes 308 miliard Kč. Sazby DPH vzrostly od začátku loňského roku o procentní bod. Na dani z příjmu právnických osob stát naopak vybral zhruba o sedm miliard méně, necelých 121 miliard korun. Vyplývá to z aktuálních dat Finanční správy.

Miloš Zeman v porcelánce Thun,  foto: ČTK
Daňové zvýhodnění nafty pro zemědělce, které skončilo na konci loňského roku, by mohlo být zachováno. Pro letošní rok budou noví ministři o takzvané zelené naftě diskutovat, mělo by se to podařit. V České televizi to řekl kandidát na ministra zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Stát zemědělcům doposud vracel 40 procent ze spotřební daně na pohonné hmoty.

Prezident Miloš Zeman při návštěvě porcelánky Thun 1794 v Nové Roli na Karlovarsku slíbil, že při případných jednáních podpoří snahu o odstranění vysokého cla na porcelán, které zavedlo Rusko. Zemana o to požádal generální ředitel Thunu Vlastimil Argman, protože Rusko je jednou z hlavních exportních destinací porcelánky.

Foto: Kristýna Maková
Česká národní banka (ČNB) uzavřela loňské hospodaření se ziskem přes 73 miliardy korun. V roce 2012 vykázala zisk zhruba necelé 3 miliardy korun. Důvodem nárůstu jsou v listopadu zahájené devizové intervence, které vedly k oslabení koruny. Centrální banka využije zisk stejně jako v předchozím roce na snížení kumulované ztráty miliardy korun z minulých let.

Italsko-česká společnost Orrero, která je největším světovým výrobcem tvrdého sýra typu parmazán, plánuje v Litovli u Olomouce kvůli rostoucí poptávce více než zdvojnásobit produkci italských druhů sýra. Zatímco nyní závod v Litovli-Třech Dvorech denně zpracuje 440.000 litrů kravského mléka, do konce roku 2018 by se jeho kapacita měla postupně zvýšit na milion litrů mléka denně. Hodnota plánované investice nebyla zveřejněna.

Národní park Podyjí,  foto: Martin Vavřík,  volné dílo
Občanské iniciativy z jihomoravské i dolnorakouské strany hranice společně bojují proti záměru některých obcí a podnikatelů v energetice zřídit na dohled česko-rakouského Národního parku Podyjí obří větrné elektrárny. Argumentují dramatickým snížením turistické atraktivity Podyjí, Vranovska a Bítovska. Turismus je jednou z mála prosperujících hospodářských činností v oblasti, kde je nezaměstnanost vysoko nad deseti procenty.

Produkce medu v Česku loni meziročně vzrostla o desetinu na 8063 tun, med zároveň mírně zdražil. Z dlouhodobého hlediska byla loňská snůška průměrná, na rozdíl od roku 2012 se však loni v důsledku příznivějšího počasí urodil i tmavý lesní med.

Na stavbu silnic, železnic a další dopravní infrastruktury loni z EU přiteklo 38,9 miliardy korun. Celkem od zahájení dotačního programu v roce 2007 Česko vyčerpalo bezmála 88 miliard korun, uvedlo ministerstvo dopravy. Vysoká míra čerpání loni je částečně způsobená nahromaděním žádostí o proplácení staveb poté, co bylo v roce 2011 financování z EU kvůli chybám na téměř dva roky pozastavené.