Činnost zahájil honorární konzulát v Peterborough, povede jej Petr Torák

Honorární konzulát ve východoanglickém Peterborough zahájil činnost. Povede jej Petr Torák, který v minulosti pracoval u tamní policie a dostal Řád britského impéria. Teď je ředitelem charitativní organizace. Otevření konzulátu se zúčastnil mimo jiné velvyslanec ČR v Británii Libor Sečka.

Občané zemí EU dlouhodobě usazení v Británii, kteří letos do 1. července neobdrží status usedlíka a nebudou v té době čekat na rozhodnutí britských úřadů o udělení statusu, budou v Británii jako ilegálně pobývající občané třetí země. Torák má Čechům pomoci se na změny připravit. Podle jeho dřívějšího odhadu do Peterborough přišlo 5000 až 6000 Čechů a Slováků. Charitativní organizace COMPAS, kterou vede, pomáhá především právě jim.

"Procento lidí, kteří status zatím nezískali nebo o něj nezažádali, je ale nízké, jsme na tom poměrně dobře," dodal Torák. Dlouhodobě se chce vedoucí honorárního konzulátu věnovat i další administrativní pomoci pro Čechy usazené ve městě se 160.000 obyvateli. Konkrétně zmínil například pořizování překladů rodných listů, které chce poskytovat zdarma.