Čínská ambasáda odsoudila cestu českých politiků na Tchaj-wan

Aktuální cesta českých senátorů a zástupců ministerstev na Tchaj-wan podle čínské ambasády podrývá politické základy spolupráce ČR a Číny. Velvyslanectví na svém webu uvedlo, že návštěva znamená zjevnou podporu separatistických sil a aktivit spojených s nezávislostí Tchaj-wanu. Tchaj-wan je demokratický stát, jehož nezávislost Čína neuznává. Čínský komunistický režim ostrov považuje za svou vzbouřeneckou provincii. Česká mise je v plánu do 24. září a vede ji předseda senátního školského výboru Jiří Drahoš (za STAN). Má jednat o další spolupráci v epidemiologii a kybernetické bezpečnosti, vzdělávání nebo výzkumu a vývoje polovodičů.

Předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer (nezávislý) večer na twitteru uvedl, že návštěva delegace na Tchaj-wanu se připravovala dlouho, jen musela být "kvůli pandemii čínského viru" několikrát odložena. "Mezitím Čína přitvrdila. To ale není důvod, aby spolupráce mezi parlamenty demokratických zemí musela skončit," napsal.

Podobným způsobem v minulosti čínská ambasáda odsoudila i další kontakty mezi českými a tchaj-wanskými zástupci včetně cesty předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan a nedávné návštěvy předsedy tchajwanského parlamentu Jou Si-kchuna v Praze.