Do Prahy zamíří poklady čínských císařů. Národní muzeum si předměty půjčí z Tchaj-wanu

Národní muzeum Praha plánuje jedinečnou mezinárodní výstavu z pokladů čínských císařů. Unikátní předměty si chce půjčit ze sbírek proslulého Národního palácového muzea v Tchaj-peji. Vedení muzeí se už dohodlo na spolupráci. Jedinečná expozice by se v Praze měla objevit za dva roky.

Michal Lukeš | Foto: Elena Horálková,  Český rozhlas

Spolupráci s Národním palácovým muzeem navázal generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš, který byl členem české delegace vedené senátorem Jiřím Drahošem (za STAN) na Tchaj-wanu. Lukeš v Tchaj-peji podepsal memoranda o porozumění s Národním palácovým muzeem i s Národním tchajwanským muzeem.

Národní palácové muzeum je podle Lukeše jedno z nejvýznamnějších muzeí na světě. Jeho sbírky zahrnují předměty z osmi tisíc let dlouhé čínské historie od neolitických dob po konec říše Čching. Jde o množství vzácných bronzů, kaligrafií, obrazů, uměleckých děl z nefritu, keramiky, knih, historických dokumentů, oděvů a okrasných předmětů.

Foto: Národní muzeum

Většinou to jsou věci z původních císařských palácových pokladů, které se nacházely v pevninské Číně a hlavně v Pekingu a byly během války převezeny na Tchaj-wan.

Díky příslibu zapůjčit výstavu ze svých sbírek získalo Národní muzeum možnost připravit do historické budovy v Praze opět zcela unikátní výstavu světového významu. Podle Lukeše by měla být stejně významná, jako byla před dvěma lety expozice egyptských vykopávek Sluneční králové.

Národní palácové muzeum půjčuje velice výjimečně a za velice přísných podmínek. Proto považuji za velký úspěch, že nám to přislíbili. Řada z těch předmětů opravdu poprvé opustí depozitáře muzea. My samozřejmě podobně jako u Slunečních králů nebudeme vystavovat pouze předměty, ale zároveň budeme vyprávět příběh, který ještě domyslíme,“ řekl Českému rozhlasu.

Rok české hudby

Národní tchajwanské muzeum, se kterým Lukeš také podepsal memorandum, je nejstarším muzeem na Tchaj-wanu. Zaznamenává vývoj ostrova v oblasti antropologie, vědy o Zemi, zoologii a botanice.

Tchajwanské národní umělecké muzeum | Foto: Essolo,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

Společně s pražským Národním muzeem připravuje nyní na Tchaj-wanu výstavu o významných českých skladatelích v rámci Roku české hudby. Na ostrově je česká vážná hudba a čeští skladatelé velice populární.

Zástupci Národního tchajwanského muzea už v srpnu podepsali v Praze spolupráci s českým Národním technickým muzeem.

Naše spolupráce bude pokračovat v oblasti výzkumu, pořádání výstav a přípravě vzdělávacích projektů pro veřejnost. V neposlední řadě probíhá výměna zkušeností při budování železničních muzeí, které NTM připravuje na Masarykově nádraží v Praze a Národní tchajwanské muzeum v Tchaj-pej. Vzdálenost mezi našimi zeměmi je sice 10 tisíc kilometrů, ale spolupráce je nám blízká a přínosná,“ řekl tehdy generální ředitel NTM Karel Ksandr.