Cizinci v Olomouci pilují češtinu, budou ji potřebovat při práci

Především ve svém dalším profesním životě hodlají znalosti češtiny využít účastníci Letní školy slovanských studií, kterou v Olomouci pořádá Univerzita Palackého. S nástrahami české gramatiky se na ní vypořádává 95 lidí z řady evropských zemí, ale i USA a Japonska. Vůbec poprvé se letní školy účastní třiadvacetiletý Martin van Buuren z Nizozemska, který už ale má za sebou roční pobyt v Olomouci. "Od září začnu studovat na univerzitě politologii a evropská studia. Protože přednášky budou v češtině, chci si na letní škole své znalosti zlepšit," řekl ČTK dobrou češtinou. Nedostal se k ní náhodou, neboť jeho matka je původem Češka. "Doma jsme česky mluvili jen do mých čtyř let, pak jsem se s češtinou setkával jen při návštěvách své babičky. Mám ale rád českou kulturu a také jídlo," uvedl Martin, který si nejvíc pochutná na knedlíku se zelím a vepřovým masem, utopencích, svíčkové či rajské omáčce.

Všichni účastníci se shodují v tom, že čeština obsahuje řadu záludností. Slova jako řeřicha, krtek, skřek a mrknul pak vyslovují s velkými nesnázemi. Přesto jsou odhodláni češtinu pilovat až do 20. srpna, kdy letní škola končí. Relaxovat budou například i při celodenních výletech do Prahy, Rožnova pod Radhoštěm či Uherského Brodu.

Univerzita Palackého letos pořádá Letní školu slovanských studií již poosmnácté. Letní školu pořádají i vysoké školy v Praze, Brně, Českých Budějovicích a Ústav jazykové a odborné přípravy v Poděbradech. Cizinci se češtinu učí také na Mezinárodní letní jazykové škole Západočeské univerzity v Plzni.