Členové předsednictva ČSSD by rádi diskutovali o fiskální reformě

V pražském Lidovém domě v sobotu zasedá předsednictvo vládní ČSSD. Jeho členové by rádi diskutovali o reformě veřejných rozpočtů, přestože to v programu jednání není. Pozvánka uvádí pouze zprávu předsedy, která by nejnovější informace o postupu reformy mohla obsahovat.

Chystaná reforma bude podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha výsledkem politických dohod vládní koalice. Funkcionáři a členové strany by proto měli být přesvědčeni o správném postupu vlády v této věci, aby ho mohli politicky podpořit. A k tomu je možné dospět diskusí, uvedl Škromach.

Členové předsednictva by se měli podle místopředsedkyně strany Marie Součkové také dovědět, jak postupuje koaliční inventura, která má být dokončena 18. května. Delegáti březnového sjezdu totiž nebyli spokojeni s tím, jak předseda strany a vlády Vladimír Špidla a sociálnědemokratičtí ministři prosazují ve vládní koalici program ČSSD. Požadovali rasantnější přístup a inventuru vládního prohlášení a koaliční dohody. Podle předsedy severočeské organizace ČSSD Jaroslava Foldyny dostal Špidla od sjezdu "žlutou kartu".