ČSSD zůstává ve vládě, trvá však na výměně ministra kultury

Předsednictvo ČSSD, foto: ČTK / Michal Kamaryt

Sociální demokraté zatím zůstávají v koaliční vládě společně s hnutím ANO. To je faktický výsledek pondělního jednání předsednictva ČSSD o současné vládní krizi. Širší vedení strany však trvá na odvolání svého stranického ministra kultury Antonína Staňka a jmenování místopředsedy ČSSD Michala Šmardy na jeho místo. Dalo také silný mandát svému předsedovi Janu Hamáčkovi, aby v případě potřeby sám rozhodl o odchodu sociální demokracie z vlády.

Předsednictvo ČSSD,  foto: ČTK / Michal Kamaryt

Antonín Staněk,  foto: ČTK / Michal Kamaryt
Současnou vládní krizi, která trvá už několik týdnů, vyvolala demise ministra Staňka, kterou ovšem nechtěl přijmout prezident Miloš Zeman. Zatím ji nepřijal ani poté, co mu návrh na Staňkovo odvolání předložil premiér Andrej Babiš z hnutí ANO. Odvolání ministra na návrh premiéra přitom hlavě státu ukládá ústava. Sociální demokraté hrozili odchodem z vlády, pokud nebude Staněk odvolán a na jeho místo jmenován Michal Šmarda. Potvrdila to například ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová:

"Pokud si sociální demokracie nebo její předseda nebudou moci říkat, kdo bude či nebude ministrem za sociální demokracii, tak by byla koaliční smlouva pouhým cárem papíru."

Andrej Babiš,  foto: ČTK / Kateřina Šulová
Na jednání předsednictva krátce po jeho začátku překvapivě dorazil i premiér Andrej Babiš. Tomu se dosud nepodařilo prezidenta Zemana přimět k výměně v čele resortu kultury. Zeman zatím jen přislíbil, že Staňka odvolá k 31. červenci, ke jmenování Šmardy má však výhrady. Babiš v pondělí apeloval na koaliční stranu, aby vládu neopouštěla. Zdůraznil přitom, že jeho kabinet dosáhl řady úspěchů:

"Myslím, že máme jasný program, plníme ho, máme strašně moc úkolů. A není důvod ten projekt zbourat."

Šedesátičlenné předsednictvo ČSSD v pondělí rozhodlo, že sociální demokracie ve vládě zůstává. Potvrdilo ale, že na výměně v čele resortu kultury nadále trvá. Řekl to šéf strany Jan Hamáček:

Jan Hamáček a Roman Onderka,  foto: ČTK / Michal Kamaryt
"My jsme vyzvali pana předsedu vlády, aby postupoval v rámci svých ústavních práv a v rámci koaliční smlouvy a aby zajistil, že tento požadavek sociální demokracie bude respektován. Já očekávám, že teď nás čeká další kolo jednání mezi panem premiérem a panem prezidentem v této věci."

Předsednictvo ČSSD současně dalo svému předsedovi Hamáčkovi silný mandát, aby případně sám rozhodl o odchodu z vlády. Uvedl to první místopředseda strany Roman Onderka:

"Stojíme někde na hraně ústavní krize, máme tu nenaplňování koaliční smlouvy a z tohoto důvodu se předsednictvo rozhodlo, že posílí pravomoci předsedovi Hamáčkovi tak, aby tato situace mohla být řešena i krizovým managementem, to znamená co nejrychleji."

Michal Šmarda,  foto: ČTK / Michal Kamaryt
Podle nominanta ČSSD na post ministra kultury Michala Šmardy k tomu poslouží i to, že sociálnědemokratičtí ministři dají své funkce k dispozici šéfovi ČSSD Hamáčkovi.

"Já předpokládám, že pokud k 1. 8. nebude situace vyřešena, Jan Hamáček využije práva, které jsme mu dali, aby vyzval ministry k podání demise a tuto situaci řešil prostřednictvím demisí."

Hrad výsledek pondělního jednání předsednictva ČSSD nebude komentovat. Uvedl to mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Opozice však postoj sociální demokracie kritizuje. Podle předsedy KDU-ČSL Marka Výborného pondělní jednání nic nevyřešilo, a pokračuje tak nekonečný příběh. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil si myslí, že se ČSSD bojí předčasných voleb a ztráty funkcí. Kauza kolem Staňka a Šmardy podle něj neúměrně zatěžuje českou politiku:

Jiří Pospíšil,  foto: Aktron,  Wikimedia Commons,  Public Domain
"Výměna ministra je v parlamentní demokracii v zásadě banální záležitostí. Premiér navrhne, prezident odvolá a přichází nová nominace. Bohužel v podání pana prezidenta Zemana ve spolupráce s premiérem Babišem a díky měkkosti sociální demokracie se z toho stává několikatýdenní kauza, která dokonce může vést k tomu, že v této zemi budou předčasné volby."

Podle komentářů úterních novin volili sociální demokraté mezi dvěma špatnými variantami. Podle Hospodářských novin by se sociální demokraté ústupkem prezidentovi definitivně zesměšnili. Současně by svým voličům těžko vysvětlovali, proč odcházejí z vlády kvůli ministrovi, jehož jméno sotva kdo zná. Podle deníku Právo se současná situace sociální demokracii vymkla z rukou. Opustit vládu pro ni znamená stejné zatracení jako v ní zůstat. Komentátor Lidových novin soudí, že ČSSD pochopila, že na další otálení už není čas. Nyní je starostí premiéra, aby konal, jak mu velí ústava.