ČR na případu zmizení Čechů v Libanonu spolupracuje s partnery

Česká republika spolupracuje s řadou zahraničních tajných služeb ve snaze najít pětici Čechů, kteří nedávno zmizeli v Libanonu. Novinářům to v Bruselu řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Zdůraznil ale, že v této konkrétní situaci zůstává hlavním partnerem na politické i zpravodajské úrovni samotný Libanon.

V sobotu v údolí Bikáa na východě Libanonu zjistila policie zmizení pěti českých občanů i řidiče jejich taxíku. Kauza by mohla podle tamních médií souviset s případem muže zadrženého loni v Praze kvůli údajné spolupráci s teroristy, právě řidič byl prý jeho blízkým příbuzným.

Pátý z pětice Čechů pohřešovaných v Libanonu je podle libanonského listu L´Orient-Le Jour vysoce postavený činitel bezpečnostních složek. Deník se odvolal na dobře informovaný vojenský zdroj, který si přál zůstat v anonymitě. Podle něj jde s největší pravděpodobností o únos. "Já to nemohu potvrdit ani vyvrátit. Rezortu ministerstva vnitra žádný expert nechybí," řekl ministr vnitra Chovanec novinářům v Bruselu, kam přijel na jednání s kolegy z Evropské unie. Téma se ale podle něj může dostat na jednání Bezpečnostní rady státu. České zpravodajské služby informaci odmítly komentovat.