Do Česka se vrátili hasiči z Libanonu. Ministerstvo zahraničí vyslalo do Bejrútu materiální pomoc

Foto: ČTK/AP/Hussein Malla

Čeští hasiči, kteří odletěli do libanonského Bejrútu mezi prvními, se vrátili do Česka. Pomáhali tu s hledáním lidí v troskách po výbuchu v bejrútském přístavu z minulého týdne.

Foto: archiv Hasičského záchranného sboru České republiky

Pro hasiče odletěly dva vojenské speciály, které na cestě tam přivezly do Bejrútu humanitární pomoc. Čtyři desítky českých specialistů na vyprošťování zavalených lidí odcestovaly do Libanonu minulou středu, ve skupině byli i kynologové se psy, statik či lékař.

Počátek nasazení provázely průtahy ze strany libanonské armády

Do pátrání byli nasazeni se zpožděním až ve čtvrtek, a to kvůli průtahům ze strany libanonské armády, která práce na místě koordinuje.

"Ta místní administrativa je zmatená a nedokázala logisticky zajistit, aby se ty týmy dokázaly někam přesunout," uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. O přidělení konkrétního prostoru se zasloužila i česká ambasáda, neboť libanonská armáda dlouho mezinárodním týmům nasazení nepovolovala.

Práci přerušily i protivládní protesty

Foto: ČTK/AP/Hassan Ammar

Jak uvedl v Libanonu velitel týmu Jiří Čmakal, tým dvaceti hasičů a pěti psovodů byl nasazen v úseku přímo v přístavu. Libanonské armádě měli potvrdit, že v oblasti už žádní lidé nejsou a může začít odklízení sutin.

Práci českých záchranářů přerušily i protivládní protesty v Bejrútu. Armáda je z bezpečnostních důvodů vyzvala k návratu na základnu. Kromě prohledávání trosek se podle velitele týmu Jiřího Čmakala záchranáři zaměřili i na prověřování statiky budov.

"Ten úkol byl zaměřen do oblasti, kde se lidé vrací zpět domů, aby se vyloučily další případy neštěstí, proto byla ta hodnotící mise."

České záchranáře teď čeká karanténa spojená s testováním na covid-19.

Ministerstvo i nemocnice přivezly do Libanonu materiální pomoc

Humanitární pomoc pro Libanon,  foto: archiv Hasičského záchranného sboru České republiky

Do Libanonu už dorazila česká materiální pomoc. Ministerstvo zahraničí už den po výbuchu v Bejrútu uvolnilo 10 miliónů korun. Nyní vyslalo do nemocnic i zdravotnický materiál v hodnotě 3,5 milionu korun. Obsahuje například dlahy, chirurgické přístroje či speciální lůžka pro jednotky intenzivní péče.

Další část pomoci v hodnotě 1,8 milionu korun dodaly v rámci programu MEDEVAC české nemocnice. Veškerý materiál na místě převzala česká ambasáda ve spolupráci s týmem českých záchranářů.

Sbírky vypsaly i charitativní organizace

Zbyněk Wojkowski,  foto: archiv ADRA

Sbírku na pomoc postiženým lidem vypsaly i charitativní organizace. Například organizace ADRA v Bejrútu pocítila účinky tlakové vlny, uvedl vedoucí oddělení zahraničních projektů Zbyněk Wojkowski.

"Zasáhla naši kancelář, i když je 4 kilometry od místa exploze. Rozbila všechna okna a ještě to strhlo kus střechy. Kolegům se nic nestalo, jen dvě kolegyně, které byly na místě, utrpěly lehký šok. Nyní se už ADRA připravuje na pomoc pro postižené lidi. Vyhlásili jsme sbírku. Máme i nějaké rezervy v našem humanitárním fondu, které plánujeme uvolnit, stejně jako naše partnerské organizace v zahraničí. Plánují přispět na nějaký větší humanitární projekt v Bejrútu. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet."

Foto: ČTK/AP/Hassan Ammar

Charita ČR už uvolnila z krizového fondu 300 tisíc korun. Sbírku vyhlásila i nezisková organizace Člověk v tísni, která zároveň poslala půl milionu korun na zajištění jídla, vody a léků lidem zasaženým výbuchem. Vlastní sbírku uspořádala také Diakonie Českobratrské církve evangelické, která do Libanonu poslala 800.000 korun.