ČRo: Ústecké publikum dostalo za podporu ČSSD zaplaceno

Při čtvrteční předvolební debatě Českého rozhlasu (ČRo) v Ústí nad Labem dostali podle rozhlasu někteří lidé zaplaceno za to, že tleskali krajskému lídrovi kandidátky ČSSD a šéfovi strany Jiřímu Paroubkovi. ČSSD odmítla, že by si najímala příznivce.

"Přišla smska, že můžu dělat publikum v Národním domě. Neřekli vůbec, co to má být, ale že za to dostanu tři stovky a že to bude asi od dvou do šesti," řekla nezletilá dívka. Český rozhlas má k dispozici i SMS zprávu, prostřednictvím které byla část publika do ústeckého Národního domu sezvána s příslibem 300 korun. Do sálu ústeckého Národního domu přišel na to konto nezvyklý počet příznivců ČSSD, kvůli kterým se musela zvyšovat kapacita sálu. Projevy Petra Gandaloviče z ODS a dalších politických rivalů během celé předvolební debaty provázelo nesouhlasné bučení, uvedl rozhlas. Paroubkovi naopak publikum nadšeně tleskalo. Podle ČRo bylo zřejmé, že příznivce ČSSD v sále řídilo několik mužů, kteří lidem gesty napovídali, jaké emoce mají dát najevo - kdy tleskat a kdy naopak pískat, bučet a pokřikovat.

Paroubek po skončení diskuse jednoznačně odmítl, že by jeho lidé najali placené fanoušky. "Modrý tým si možná nějak platí, tak možná z toho pánové vycházejí, že si někdo něco platí. To skutečně v sociální demokracii není. Ti lidé přišli spontánně, jsou trochu rozhořčeni po těch předchozích událostech," řekl šéf ČSSD s odkazem na bouřlivé události, které v posledních dnech provázejí předvolební mítinky strany. Krajský místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna v pátek v radiu Impuls uvedl, že si po volbách nechá přítomnost skandujícího publika ve prospěch ČSSD od svých kolegů vysvětlit. "Já to považuji za politickou pokleslost, to nemá v politice co dělat," prohlásil.

Autor: Peter Gabaľ