Jedna kauza Čunek končí

Jiří Čunek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Kauza údajné korupce předsedy lidovců Jiřího Čunka definitivně končí. Nejvyšší státní zastupitelství přezkoumalo a ponechalo v platnosti rozhodnutí jihlavského státního zástupce Arifa Salichova o zastavení trestního stíhání bývalého vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj.

Jiří Čunek,  foto: ČTK
Jiří Čunek byl od listopadu 2006 podezřelý z toho, že jako starosta Vsetína přijal před pěti lety půlmilionový úplatek od Hurtovy realitní společnosti. Letos v únoru ho policie obvinila, ale trestní stíhání Arif Salichov v srpnu zastavil. Zdůvodnil to procesními a skutkovými vadami v policejním vyšetřování a nesrovnalostmi ve výpovědích hlavní svědkyně, Čunkovy bývalé sekretářky Marcely Urbanové. Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká ale na začátku listopadu rozhodla, že Čunkovo stíhání má pokračovat. Dospěla k závěru, že Salichov kauzu odložil předčasně, na což Čunek reagoval rezignací na své vládní funkce. Arif Salichov stíhání 20. listopadu znovu zastavil, a tentokrát mu Renata Vesecká dala během tří dnů zapravdu. Mluvčí nejvyššího zastupitelství Pavel Foltán v České televizi řekl, že tím kauza končí:

"Nebyl shledán žádný důvod k tomu, aby se opět vracelo to usnesení, aby se rušilo a vracelo se zpátky na ten (nižší) stupeň. Tak to už je vlastně konečné. A jestliže nejvyšší státní zástupkyně neshledá důvod ke zrušení toho rozhodnutí, tak tím je to konečné a to řízení už dál nebude probíhat."

Pavel Foltán také oznámil, že nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká vyzvala lidoveckého předsedu a další osoby, které ve vyšetřování figurovaly, aby v zájmu transparentnosti zveřejnily plné znění rozhodnutí o zastavení trestního stíhání:

"Nejvyšší státní zástupkyně není oprávněná ze zákona tyto informace sdělovat. A proto vyzvala z okruhu účastníků, kteří stojí mimo soustavu státního zastupitelství, aby, pokud uznají za vhodné, to usnesení v plném znění pokud možno zveřejnili."

"Musím říct, že rychlost s jakou Nejvyšší státní zastupitelství v Brně přezkoumalo rozhodnutí pana Salichova, celý ten trestní spis doplněný důkazy, je naprosto šokující a ohromující,"řekl předseda klubu poslanců ČSSD Michal Hašek. Dělá se podle něj politická tečka za kauzou předsedy jedné z koaličních stran. Je jenom otázka, zda to má být Čunkova vstupenka do vlády. Pak by situace dostala absurdní rozměr, dodal Hašek.

Lidovecký šéf Jiří Čunek je s verdiktem státních zástupců spokojen, a jak sám řekl, je to pro něj velmi dobrá zpráva:

"Nevím, proč bych to zastíral, zvláště proto, že jste to vy, kdo mi to říká. Já teď jedu v autě a nevěděl jsem o tom. Určitě díky vám budu mít teď velmi příjemný večer."

Údajná korupční kauza Čunek má ale ještě jednu rovinu - policie navrhuje obžalovat z křivého svědectví vsetínského místostarostu Jaromíra Kudlíka a náměstka na ministerstvu pro místní rozvoj Milana Půčka. Ti prý Čunkovi poskytli falešné alibi. Pokračuje také zkoumání kauzy bývalého vicepremiéra, která se týká jeho údajně neoprávněného pobírání sociálních dávek.