Vrátí se Jiří Čunek do vlády?

Jiří Čunek
0:00
/
0:00

Předseda lidovců a senátor Jiří Čunek může spát o něco klidněji. Jeho trestní stíhání bylo zastaveno hned ve dvou případech najednou a tak se objevily úvahy o jeho případném návratu do vládního křesla. Zdá se ale, že zatím jsou to úvahy předčasné.

Jihlavský státní zástupce Arif Salichov zopakoval své srpnové rozhodnutí a zastavil trestní stíhání Jiřího Čunka pro podezření z přijetí půlmilionového úplatku. Případ začátkem listopadu otevřela nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká, která nařídila doplnit některé důkazy. Probíhající vyšetřování uvedl Čunek jako důvod své rezignace na funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Po necelých třech týdnech žalobce Salichov znovu konstatuje, že se trestný čin nestal.

"Dokázala se má nevina a to jsem strašně rád, protože od začátku jsem říkal že jsem nevinen, a teď se to prokázalo i tímto dodatečným vyšetřováním,"říká s uspokojením Jiří Čunek. Nicméně rozhodnutí není definitivní: "Na základě spisového materiálu v současné době probíhá jeho přezkoumávání," uvedl mluvčí Pavel Foltán z Nejvyššího státního zastupitelství, které může jihlavský verdikt potvrdit nebo vrátit k došetření.

Arif Salichov,  foto: ČTK
Úspěšnější je Čunek v Šumperku, kde žalobci definitivně odložili případ údajného sexuálního obtěžování jeho bývalé sekretářky Marcely Urbanové, která v kauze údajného uplácení vystupovala jako klíčový svědek. Pozitivně pro Jiřího Čunka pravděpodobně skončí také havířovské vyšetřování, zda jeho rodina před deseti lety pobírala sociální dávky oprávněně, když měl Čunek na účtech tři a půl milionu korun. I kdyby se zde ukázalo pochybení, což vůbec není jisté, případ by byl podle všeho promlčen.

Jiří Čunek, jakožto člověk podle zákona nevinný, by pak mohl vážně uvažovat o návratu do vládních funkcí, které dosud zůstaly neobsazeny. Někteří koaliční politici si to představit umějí, vesměs ale hovoří o příliš předčasné úvaze, když některá šetření probíhají nebo mohou být otevřena. Za daných okolností je ve svých závěrech opatrný i politolog Tomáš Lebeda. Jeden úhel pohledu podle něj říká, že "je otázka, jestli po takovéto sérii znevěrohodňujících kauz je vhodné, aby se Jiří Čunek vracel do kabinetu."

Má to však jeden háček: "Přeci jenom ta politická kultura není natolik vyspělá ani v oblasti politiky ani v oblasti médií. Pak je samozřejmě velmi těžké striktně sledovat princip presumpce viny u politiků, kdy ve chvíli, kdy se objeví podezření, tak by měli odcházet. Protože těch kauz, které by byly uměle rozpoutány proti nim, by jenom přibývalo," myslí si politolog Tomáš Lebeda. Dodává ale, že i když se Jiří Čunek podle zákona případně očistí, v návratu do vlády by mu z pragmatických důvodů nakonec mohla bránit vlastní strana: "Toto byly natolik sporné kauzy, že já osobně mám pocit, že návrat Jiřího Čunka by velkou část případných voličů KDU-ČSL mohl odradit od toho, aby této straně dali hlas."