Vicepremiér Čunek rezignoval, šéfem lidovců zůstává

Jiří Čunek, foto: ČTK

Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek, jak oznámil už minulý týden, opouští obě tyto vládní funkce. Nadále si však ponechává mandát senátora a co je ještě důležitější - zůstává šéfem lidovců.

Jiří Čunek,  foto: ČTK
Jiří Čunek minulý týden vysvětlil ochotu rezignovat na obě vládní funkce obnoveným vyšetřováním jeho údajné korupční kauzy. V té se prověřuje podezření, že před pěti lety si jako starosta Vsetína vzal půlmilionový úplatek od realitní firmy. Současnou vlnu zájmu o jeho minulost však vyvolala jiná situace. Před devíti lety, ještě mimo politických funkcí, si Čunek na různé účty uložil tři a půl milionu korun v době, kdy pobíral sociální dávky. Zneužívání sociálního systému a jakékoliv neetické chování Čunek před týdnem razantně odmítl. Podle přiznaných příjmů jeho šestičlenná rodina totiž nárok na pomoc státu skutečně měla. Ve vzduchu tak zůstala viset otázka, zda Čunkovi při stavech jejich účtů tyto dávky potřebovali a hlavně - kde vzali tolik peněz.

"Jeden milion byl můj - nebo náš, který jsme našetřili sami. Jeden milion jsem měl od svých rodičů. A jeden a půl milionu jsem měl od svého bratrance, kterého jsem tady živě představil," vysvětlil Jiří Čunek celostátní konferenci KDU-ČSL. Milion si rodina prý našetřila ze svých příjmů a oněch dávek zkrátka proto, že je neprojedla. K dalšímu účtu zase údajně měl jen omezený přístup. A půldruhého milionu mělo být půjčkou na podnikatelský plán, od něhož Čunek upustil, když se stal vsetínským starostou. Jako mezitím uspokojený věřitel to přišel dosvědčit zmíněný bratranec.

Jiří Čunek,  foto: ČTK
"Já jsem nechtěl skandalizovat své příbuzné a musel jsem se s nimi dohodnout, že oni toto martýrium podstoupí." Tak zněla Čunkova obhajoba proti výtce, že s vysvětlením příliš otálel. Nicméně lidoveckému grémiu nakonec stačilo. "Vysvětlení podal. Překvapilo mě, jak jednoduché to bylo," uvedla šéfka lidovecké poslanecké frakce Michaela Šojdrová.

Další otázky ale zůstávají nezodpovězeny. V první řadě kdo nahradí Jiřího Čunka v čele vlivného ministerstva pro místní rozvoj s obrovským rozpočtem a klíčovým vlivem na čerpání peněz z evropských fondů. Druhý muž strany Roman Línek chce zůstat věren Pardubickému kraji, kde dlouhodobě zastupoval nemocného hejtmana Michala Rabase a funkci nyní vykonává i po Rabasově pondělním úmrtí. Jednoznačnými kandidáty na ministerskou funkci zatím nejsou ani lidé se zkušeností s řízením resortu pro místní rozvoj nebo kteří se věnují příbuzným tématům v Bruselu. Šéfposlankyně Šojdrová říká: "Ministrem byl Tomáš Kvapil. Jan Březina, pokud vím, tak je zvažovaným kandidátem, i když se vyjádřil tak, že se chce věnovat ještě práci evropského poslance. Budeme muset uvažovat o dalších kandidátech."

A další dosud nezodpovězenou otázkou zůstává, kdo - a hlavně jak - zabrání únikům citlivých údajů z vyšetřovacích spisů, které možná stály i za současnými Čunkovými problémy, ale jsou stále obecnějším problémem. Jsou totiž nejen neetické, ale také nezákonné. A zdaleka ne vždy je lze omlouvat právem veřejnosti na informace o svých politicích.