Vicepremiér Čunek znovu na pranýři

Šéf lidovců a vicepremiér Jiří Čunek byl opět nucen svým spolustraníkům, koaličním a partnerům a nakonec i české veřejnosti vysvětlovat své majetkové poměry. Paradoxem je, že tentokrát nejde o podezření z korupce, ale o údajné neoprávněné pobírání sociálních dávek.

Místopředseda vlády a šéf KDU-ČSL Jiří Čunek si podle reportáže České televize před devíti lety v rozmezí dvou týdnů uložil v různých městech na své bankovní účty tři a půl milionu korun. Reportáž se nezaměřila na původ peněz, ale na to, že rodina údajného milionáře v té době pobírala sociální dávky. To Čunek popřel a sdělil, že na televizi podává trestní oznámení: "Oni všichni ví, hlavně ti policisté, kteří s nimi spolupracují, tak oni všichni ví, že já jsem nic zlého neudělal, že jsem zákon nepřestoupil. Ale u politika nejde o to, jestli přestoupí zákon, tam jde o to, aby mu nějakým způsobem pošramotili pověst. A já se samozřejmě tomu musím bránit."

Generální ředitel České televize i šéf jejího zpravodajství se postavili za své reportéry a označili trestní oznámení za nedůvodné. Za reportáží si stojí i její spoluautor Dalibor Bártek: "Veškeré informace, které jsme zveřejnili, byly podloženy písemnými dokumenty. A pokud policie tuto záležitost bude důkladně vyšetřovat, může se dotázat jak finančního úřadu tak státních sociálních úřadů. A bezesporu tyto papíry dostane."

Jiří Čunek v pondělním pořadu České televize popřel, že by pobíral jiné dávky, než přídavky na děti. V úterý pro tisk uvedl, že si na podrobnosti nepamatuje, ale jistě nepřestoupil zákon. Večer před stranickými kolegy Čunek připustil, že možná dávky přece jen pobíral. Ve středu už pobírání dávek přiznal, ale prý za situace, že se zmíněnými penězi na účtech nemohl disponovat. A původ milionových vkladů měl podle lidoveckého poslance Pavla Severy Čunek označit za něco, co by uměl vysvětlit a doložit, jen na to momentálně není připraven. "Osobně mám určité pochybnosti, jestli se to vysvětlit vůbec dá,"řekl k tomu Severa. Podle deníků Právo a Mladá fronta Dnes totiž mohli Čunkovi ze svých příjmů od vstupu do pracovního procesu do roku 1998 našetřit nanejvýš 1,5 milionu korun a to jen pod podmínkou, že by manželé postupně i se čtyřmi dětmi nepili, nejedli a nenakupovali.

Miroslav Kalousek
Možnost, že Čunek vše vysvětlí, si dlouho ponechávali otevřenou všichni lidovci, osloveni médii. Jinak by k němu museli být nesmlouvaví, řekl například ministr financí Miroslav Kalousek: "Mohu pouze obecně říct, že pokud kdokoliv disponoval miliony a přitom pobíral dávky ze sociálního systému, tak je to neospravedlnitelné jednání, které já neumím hájit," podobně jako míní třeba šéfka poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová: "Žádná vláda si nemůže dovolit to, aby premiér či ministr zneužíval sociální dávky."

Mirek Topolánek
Ještě před Čunkovou středeční tiskovou konferencí zvedl varovně prst i premiér Mirek Topolánek: "To jsou myslím pochybnosti, které on bude muset vyvrátit a já mu chci dát šanci několika dnů, aby to udělal. Je třeba, aby Jiří Čunek to hodnověrně vysvětlil, jinak nemá nárok dále setrvávat v mé vládě."

A to přesto, že Čunkovi z právního hlediska nic nehrozí, protože i kdyby se věc takto stala, byl by to nejspíš už promlčený trestný čin. Politicky vzato by to totiž nebyla jen neomluvitelná ostuda, ale také velký paradox, upozornil sociálnědemokratický místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek: "To byl pan Čunek, který tuším mluvil o černých pasažérech a mluvil o Romech, kteří zneužívají sociální dávky."