Opozici se nelíbí změny ve vyšetřování Čunkovy kauzy

Jiří Čunek, foto: ČTK

Nejvyšší státní zastupitelství vyměnilo žalobce v kauze vicepremiéra Jiřího Čunka. Čunek vývoj ve své kauze přivítal, opozice ho ale označila za snahu zamést celou věc pod koberec. Spor opozice a koalice dokonce v pátek vyústil v zablokování jednání Poslanecké sněmovny. Více uslyšíte od Martiny Lustigové.

Jiří Čunek,  foto: ČTK
Jiří Čunek je stíhán za údajné přijetí úplatku. Důvodem ke změně žalobce byla údajně procesní chyba. Z případu byl odvolán i policejní vyšetřovatel. Kvůli informaci, že případ dostal na starosti jiný státní zástupce, opustili v pátek opoziční poslanci demonstrativně jednací sál sněmovny a společnými silami dosáhli toho, aby byla schůze až do úterního odpoledne přerušena. Sociální demokraté chtěli, aby jim kroky nejvyšší státní zástupkyně vysvětlil premiér nebo ministr spravedlnosti - to ale koalice označila za politizaci případu a odmítla to.

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká se v České televizi ohradila proti tvrzení, že by za výměnou žalobce byla politická objednávka: "Já musím říci, že cítím jako svoji povinnost se důrazně a hodně hlasitě ohradit proti tvrzením, že rozhodnutí Nejvyššího státního zastupitelství, nikoliv moje, ale Nejvyššího státního zastupitelství, bylo učiněno na politickou objednávku, účelově nebo nezákonně. Takováto tvrzení dokonce podle mého názoru hraničí až s trestným činem útoku na státní orgán." Nejvyšší státní zástupkyně dodala, že o trestním oznámení v této souvislosti neuvažuje. Vesecká se ke kauze vyjádří i před poslanci ústavně-právního výboru, aby zabránila dalšímu šíření "nepravdivých a neobjektivních informací".

Renata Vesecká,  foto: ČTK
Se zásahem Nejvyššího státního zastupitelství nesouhlasí opoziční ČSSD, vidí v něm politický tlak. Podle předsedy sociálních demokratů Jiřího Paroubka k tomu zákon opravňuje jen v hierarchii žalobců níže postavené vrchní zastupitelství. ČSSD proto zváží další kroky, řekl Paroubek v nedělní diskusi televize Prima: "Paní nejvyšší státní zástupkyně vytváří ilegálně systém generální prokuratury. A to je věc, se kterou souhlasit prostě nemůžeme."

Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček z ČSSD svolal na pátek mimořádnou schůzi. Sociální demokraté chtějí, aby premiér nebo ministr spravedlnosti informoval poslance o postupu nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Zatím není jasné, jestli se schůze uskuteční, protože koalice se může pokusit zablokovat její program.

Informace o údajném porušování nezávislosti státních zástupců a policejních vyšetřovatelů v případu vicepremiéra Jiřího Čunka znepokojují premiéra Mirka Topolánka. Předseda vlády požaduje důsledné vyšetření všech pochybení v této kauze. Potvrdila to mluvčí Úřadu vlády Jana Bartošová: "Pan premiér je velmi znepokojen informacemi o porušování nezávislosti vyšetřovatelů a státních zástupců ve věci Jiřího Čunka a z tohoto důvodu bude požadovat důsledné vyšetření všech pochybení, včetně případného vlivu politiků spojených s minulými vládami."

Pokud bude Jiří Čunek obžalován, měl by podle předsedy Strany zelených a vicepremiéra Martina Bursíka odejít z vlády. Předsedové koaličních stran se podle Bursíka už dohodli na tom, jak budou postupovat, pokud kauza vicepremiéra Jiřího Čunka nebude odložena: "Ta pravděpodobnější varianta je, že Jiří Čunek odstoupí sám. A když ne, tak ho odvolá předseda vlády."