Trestní stíhání vicepremiéra Jiřího Čunka poškozuje obraz Česka v zahraničí

Jiří Čunek, foto: ČTK

Česká politická scéna získala jeden neblahý primát. Poprvé je trestně stíhán politik v jedné z nejvyšších funkcí, vicepremiér, ministr pro místní rozvoj, senátor a šéf koaliční vládní strany KDU-ČSL Jiří Čunek. Policie mu v pátek předala obvinění z korupce. Čunek se ale brání, tvrdí, že má doklady, které potvrzují jeho nevinu, a nehodlá odstoupit ze své funkce. Jeho obhájce podává proti obvinění stížnost. Více se dozvíte od Mileny Štráfeldové:

Jiří Čunek  (vpravo),  foto: ČTK
Částka necelého půl milionu, která v únoru r. 2002 přibyla na kontě tehdejšího vsetínského starosty Jiřího Čunka, zavdala policii důvod k podezření, že se jednalo o úplatek od vsetínské realitní firmy HaB Real. Čunek jej měl získat za prodej většinového podílu města ve společnosti Vsetínské byty. Prakticky stejnou částku totiž firma jen pár hodin předtím vybrala ze svého účtu. Čunek od samého začátku tvrdí, že je nevinen a že policie celou kauzu otevřela účelově:

"U mne je ta souvislost jednoznačně s tím, že když jsem vstoupil do vysoké politiky, začal jsem mít problémy."

Po několik týdnů, kdy se o celé kauze jedná, však nedokázal uspokojivě vysvětlit, odkud se peníze na jeho účtě vzaly. Několikrát změnil svou výpověď. Teprve minulý týden krátce ukázal v televizi na kameru doklady o původu sporné částky.

"Já jsem předložil zásadní doklady, které zcela jednoznačně ukazují, že jsem zcela jistě nevinen,"

tvrdí Čunek. Policie však podle něj nevzala tyto dokumenty na vědomí. Jeho obhájce proto podává proti obvinění stížnost. K té by se měl státní zástupce vyjádřit do týdne. Teprve poté chce Čunek s jeho rozhodnutím seznámit kabinet a případně uvažovat o svém odstoupení z vládních funkcí. Jeho koaliční partneři ho zatím "opatrně" podporují, opoziční sociální demokracie však Čunka tvrdě kritizuje:

Jiří Čunek,  foto: ČTK
"Myslím si, že poškozuje nejen tuto vládu, to mně může politicky dokonce i vyhovovat, ale poškozuje obraz České republiky. Protože je v čele ministerstva, přes které vlastně proudí stamiliardy. A já si neumím představit, jak by to bylo s důvěryhodností České republiky, kdyby první vicepremiér chodil přímo ze zasedání vlády k vyšetřování na policii,"

říká například šéf ČSSD Jiří Paroubek. Podle politologa Petra Justa Čunkovo trestní stíhání obrazu České republiky ve světě skutečně moc neprospívá:

"Samozřejmě musíme vycházet z principu presumpce neviny, je ale pravda, že třeba v zahraničí často bývá v případě politiků naopak uplatňován princip presumpce viny. Je zcela běžné, že politici i při daleko méně závažných záležitostech odstupují, nebo pozastavují výkon některých svých funkcí. Nicméně pokud bychom vycházeli opravdu z právního prostředí, tak platí presumpce neviny a Jiří Čunek samozřejmě má právo zastávat funkce i nadále, dokud není pravomocně odsouzen."

Čunek se k původu peněz ani k dalším otázkám spojeným s jeho obviněním nechce nadále vyjadřovat. Brání mu v tom prý i smlouva s právníkem Eduardem Brunou, který ho v této kauze zastupuje. V Brunově kanceláři přitom pracuje i bývalý premiér Stanislav Gross, který kvůli nevyjasněnému financování svého bytu musel na svou funkci rezignovat.