Jak rozpustit sněmovnu

0:00
/
0:00

Odstupující vláda premiéra Mirka Topolánka učinila další formální krok ke konci současné podoby české politické scény, když schválila návrh ústavního zákona o předčasném rozpuštění Poslanecké sněmovny. Definitivně pak svým hlasováním rozhodnou zákonodárci. Nebude to ale zřejmě procházka růžovým sadem.

Jiří Čunek,  foto: ČTK
Pro návrh ústavního zákona, který by měl zkrátit funkční období dolní parlamentní komory, totiž vláda nehlasovala jednomyslně. Proti se postavili někteří ministři za KDU-ČSL. Podporují totiž senátní verzi, která řeší politické krize do budoucna, a ne jen jednorázově. Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek označil vládní návrh na rozpuštění sněmovny za protiústavní:

"Harmonogram je takový, že tento senátní návrh je zařazen do schůze, takže se o něm bude jednat a my ho budeme podporovat. Budeme přesvědčovat partnery ve sněmovně, aby pro něj hlasovali. Jsou mnozí poslanci, kteří by rádi spíše ten senátní návrh schválili než jakýkoliv jiný, protože ten senátní je ústavní."

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Zmíněná novela by v případě, že vláda podá demisi, umožnila prezidentovi, aby se souhlasem nadpoloviční většiny všech poslanců dolní komoru rozpustil a vyhlásil předčasné volby. Slibuje tedy dlouhodobější řešení i pro další případné krize, vládní návrh znamená jednorázové zkrácení funkčního období Poslanecké sněmovny. Lidovecký ministr financí v demisi Miroslav Kalousek ale patří k těm, kteří zvedli ruku pro vládní návrh:

"Opravdu nejsem šťasten z této formy. Myslím si, že kulhá za Ústavou o několik kroků. Na druhou stranu jsme uprostřed bezprecedentní hospodářské krize a opozice se dopustila obrovských škod na České republice tím, že uprostřed předsednictví vyslovila nedůvěru vládě. To spolu představuje obrovské potenciální ekonomické škody. Ty se dají minimalizovat pouze tím, že budeme věrohodně demonstrovat, že máme rychlé politické řešení."

Lidovci ještě chtějí s ostatními stranami, hlavně s ODS a ČSSD, jednat. Nevylučují totiž, že by vládní verzi upravili pozměňovacím návrhem.

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek si nemyslí, že by zvolená cesta k předčasnému rozpuštění Poslanecké sněmovny byla na hraně Ústavy:

"Jednou už tady tento postup byl použit, v roce 1998, já se domnívám, že to je postup možný a právo se také řídí podle precedentů, podle příkladů z minulosti. A to se v minulosti stalo, takže všechny takové úvahy jsou sice zajímavé, ale v zásadě k ničemu."

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek ale připustil, že do budoucna bude nutné Ústavu změnit:

"V roce 2003 jsme se pokoušeli Ústavu změnit. Tam jsme navrhovali, aby se Poslanecká sněmovna v takových situacích za určitých podmínek mohla rozpustit sama. Ten návrh byl tehdy Senátem odmítnut. To znamená pokus tu změnu udělat, vzhledem k tomu, že to bylo v praxi obtížně použitelné, už tady byl. Já si myslím, že k něčemu podobnému se budeme muset vrátit, znovu zvažovat způsob, jak si poradit v podobných situacích."

Podle dohody ODS, ČSSD, Strany zelených a části lidovců by se měli poslanci rozejít v den předčasných voleb v polovině října. Ve stejný den by pak měla ukončit svou práci úřednická vláda nového premiéra Jana Fischera.