První vlaštovka dohody

Martin Bursík, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Bez konkrétních závěrů skončilo pondělní setkání šéfů tří koaličních stran s předsedou opoziční ČSSD. Všichni účastníci setkání se však shodli na tom, že chtějí dospět k řešení současné situace poté, co Poslanecká sněmovna vyjádřila vládě nedůvěru. Vyjednavači ODS a ČSSD byli přece jen konkrétnější.

Martin Bursík,  foto: ČTK
Dohodli jsme se, že se dohodneme - to je hlavní výsledek jednání šéfů čtyř parlamentních stran v Kramářově vile. Jak po setkání řekl šéf zelených Martin Bursík, o složení nové vlády nejednali:

"Tohle vůbec nebylo téma. Já jsem nejprve jednal delší dobu s předsedou vlády Mirkem Topolánkem, pak tam krátce byl Jiří Čunek, a chvíli jsme také jednali spolu s Jiřím Paroubkem. Máme dobrou vůli pokusit se najít nějaké řešení, nějakou dohodu nad tím, co je nejdůležitější, což je bezpochyby reakce na finanční a hospodářskou krizi, předsednictví, nějaké zajištění předsednictví a sanace těch škod."

Měl na mysli škody mezinárodní, které České republice způsobilo vyslovení nedůvěry vládě v době předsedání Radě Evropské unie. Podle předsedy zelených panuje shoda na tom, že kabinet v demisi nebude zbytečně prodlužovat své vládnutí. Prezident Václav Klaus dal v pondělí opět jasně najevo, že preferuje co nejrychlejší řešení krize. Naopak šéf odcházející vlády Mirek Topolánek doufá, že strany dostanou dny či týdny na rozhovory o tom, jak pokračovat dál. Směšné by podle něj bylo snažit se věc, jejíž kořeny jsou tři roky staré, vyřešit za "pikosekundy".

Vyjednavači nejsilnějších stran, tedy ODS a ČSSD na svém pondělním setkání přece jen dokázali, že když se chce, mohou i tak rozvášnění kohouti najít společnou řeč. Dohodli se totiž, že v Poslanecké sněmovně nechají do druhého čtení projít protikrizové plány vlády i opozice. Vláda chce například prosadit slevy na sociálním pojištění, opozice navrhuje zvýšení podpor v nezaměstnanosti a slevy na dani na dítě. Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka potvrdil, že o konkrétních opatřeních se ještě bude jednat:

"Výsledkem této dohody by měl být fakt, že jak vládní návrhy tří zákonů, tak náš návrh protikrizového balíčku projdou bez problémů v Poslanecké sněmovně do druhého čtení. A budeme pokračovat v jednáních o tom, co je přijatelné pro vládu, a co je přijatelné pro opozici."

Miroslav Kalousek a Martin Říman  (vpravo),  foto: ČTK
Cílem podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase z ODS je, aby opatření mohla co nejdřív začít platit:

"Zkrátíme lhůtu pro druhé čtení tak, aby hlasování mohlo proběhnout ve druhém a třetím čtení na další schůzi Poslanecké sněmovny, to znamená poslední dubnový týden. A současně se u těch protikrizových opatření otevřel prostor pro pokus o nalezení společně přijatelného návrhu."

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana se teď o jednotlivých opatřeních bude jednat uvnitř obou největších stran:

"Bavili jsme se i o těch jednotlivých konkrétních opatřeních, které navrhuje vláda a které navrhuje opozice s tím, že jsme se snažili vydefinovat řekněme vlajkové lodi každého toho návrhu. Myslím si, že jsme je našli, a teď bude záležet na grémiích jednotlivých entit, aby se s nimi ztotožnily. Budeme dál jednat ještě v průběhu tohoto týdne."