Druhý pokus o vládu prošel drobnou turbulencí

Jiří Paroubek, foto: ČTK

Ve slibně se vyvíjejících jednáních o sestavení nové vlády se objevily drobné trhlinky. Premiér Mirek Topolánek původně sliboval pokračovat v konzultacích v úterý a ve středu, poté však posunul setkání s lidovci a zelenými na čtvrtek a se sociálními demokraty se setkal už ve středu. Navíc téměř všechny zaskočila schůzka předsedy ČSSD Jiřího Paroubka s kandidátem na šéfa lidovců Jiřím Čunkem.

Místopředseda ODS Petr Nečas,  foto: ČTK
ODS se nelíbí tajná schůzka Jiřího Čunka s Jiřím Paroubkem. Ten tvrdí, že setkání bylo spíše jen společenské. Úřadující předseda KDU-ČSL Jan Kasal má ale s odvoláním na informace od Čunka opačný názor. Místopředseda ODS Petr Nečas doufá, že se korektní vztahy mezi občanskými a křesťanskými demokraty nezmění. O setkání prý jeho strana věděla, neprozradil ale od koho:

"Tyto informace jsme také měli. Samozřejmě to potvrzuje naši ostražitost vůči panu Paroubkovi, ale po pravdě řečeno i vůči panu Čunkovi."

Podle lidoveckého poslance Miroslava Kalouska nemusí schůzka Jiřího Paroubka se dvěma lidovci - starostou Vsetína Jiřím Čunkem a hejtmanem Jihomoravského kraje Stanislavem Juránkem - sama o sobě znamenat nic špatného. Záleží ovšem na tom, o čem spolu mluvili:

"Pokud by takové jednání bylo o tom, jak se bude chovat ta či ona strana, pak je to samozřejmě na pováženou, protože k jednání má vždycky někdo mandát, a to je současné vedení strany. Pokud byl rozhovor veden o chování KDU-ČSL v příštích dnech a týdnech, tak to asi v pořádku nebylo. Pokud si pánové povídali například o financování krajů, protože pan Juránek je hejtman a pan Čunek je starosta, tak to pokládám za naprosto v pořádku."

Předseda ČSSD Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Sociální demokraté jsou netrpěliví. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach po úterním jednání užšího vedení strany prohlásil, že šéf ODS Mirek Topolánek chce zbytečně oddalovat sestavení nové vlády jednáním s parlamentními stranami o předčasných volbách. ODS ale tvrdí, že jednání nijak nezdržuje. Úřadující šéf KDU-ČSL Jan Kasal po zasedání stranického předsednictva řekl, že lidovci nebudou při jednáních s občanskými demokraty blokovat žádný možný termín předčasných voleb. Někdejší předseda lidovců Miroslav Kalousek by ale nepokládal za šťastné, kdyby se strany dohodly na předčasných volbách až v roce 2008:

"Pokud by se ta dohoda takto uzavřela, tak v zásadě druhý den po sestavení vlády začíná volební kampaň pro předčasné volby v onom termínu 2008. A v atmosféře předvolební kampaně se obtížně dělají některé pro Českou republiku naprosto nezbytné kroky, jako jsou zejména reformy v oblasti veřejných financí. Pokud si někdo skutečně myslí, že předčasné volby jsou tím jediným možným řešením, tak by se měl snažit o to, aby byly co nejdříve."

Předseda Strany zelených Martin Bursík
Zásadní výhrady k příliš vzdálenému termínu předčasných voleb má i předseda Strany zelených Martin Bursík:

"Realisticky, objektivně, máme-li mluvit o předčasných volbách, tak do konce příštího roku, zhruba do jednoho roku. Pak už to nejsou předčasné volby, pak už je to nějaké maskování situace, kdy vlastně politici nechtějí otevřeně říct veřejnosti: 'Podívejte, my bychom se raději dohodli a nějak to uplácali společně, a do těch předčasných voleb se nám nechce.'"

ODS chce nové volby co nejdřív. ČSSD reagovala nabídkou vlády založené na širší dohodě stran na jeden rok. Kdyby politici po dvanácti měsících dospěli k názoru, že takový kabinet nefunguje, mohli by se podle sociálních demokratů domluvit na dřívějších volbách. Nepřipadají ale pro ně v úvahu dřív než v červnu 2008.