Dohoda platí, ale jen trochu a jen pro někoho

Foto: ČTK

V neděli večer se špičky tří vládních stran a opoziční ČSSD shodly na osobě příštího premiéra a základním politickém rámci, ve kterém by se měl pohybovat při sestavování vlády. O 24 hodin později se nad shodou rozhostily velké pochybnosti.

Jiří Čunek,  foto: ČTK
V pondělí navečer se nedělní dohodou začaly zabývat širší vedení tří vládních stran. Jako první se vyjádřila celostátní konference křesťanských demokratů. "KDU-ČSL se žádnými personálními návrhy nebude podílet na nové vládě. Zváží podporu nové vládě na základě jejího programového prohlášení. KDU-ČSL podpoří zejména takové návrhy nové vlády, které povedou k řešení dopadů hospodářské krize na občany České republiky," tlumočil závěry jednání šéf lidovců Jiří Čunek. Podle něj ale neochota KDU-ČSL podílet se na obsazení prozatímní vlády neznamená neplatnost nedělní dohody: "My neboříme dohody, které se vystavěly. My jenom říkáme, že KDU-ČSL si uvědomuje, že by byla pouze stafáž. To znamená - my nechceme nic bořit, my to podporujeme, co bylo vystavěno. Jenom říkáme - nebudeme se na ní podílet."

Zleva: Martin Bursík,  Jiří Čunek,  Mirek Topolánek,  David Vodrážka a Roman Línek,  foto: ČTK
Předsednictvo Strany zelených ale záhy reagovalo usnesením, podle kterého neúčastí lidovců nedělní dohody ztrácejí platnost. "Vzhledem k tomu, že se KDU-ČSL odmítla podílet na sestavení překlenovací vlády, nemůže být naplněn základní požadavek Strany zelených, a to, aby se jednalo o dohodu přijatou všemi čtyřmi stranami. Strana zelených nebude asistovat velké koalici ODS a ČSSD," sdělil po jednání místopředseda strany Ondřej Liška. Jak uvedl dále, zelení vidí východisko v nové dohodě: "Vzhledem k tomu, že hrozí, že se po zbytek českého předsednictví ujme jeho řízení sám eurofobní prezident Klaus, vyzýváme všechny demokratické strany k urychlenému nalezení společného řešení. Proto Strana zelených vyzývá politické partnery k urychlenému dalšímu jednání. Na tomto jednání Strana zelených vznese znovu požadavek, aby stávající vláda v demisi dokončila úkol českého předsednictví Radě Evropské unie a minimalizovala škody, které nastalou situací vznikly pro obraz České republiky v zahraničí."

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Vedení občanských demokratů poté navzdory postoji partnerů nedělní dohodu v plném rozsahu schválilo. "ODS bude hlasovat pro důvěru překlenovací vládě a nemá žádné stranické personální požadavky," citoval z usnesení šéf ODS Mirek Topolánek. Věří však, že ještě není vše ztraceno a partnery vyzývá k odpovědnosti: "Každý politický subjekt, který nedodrží dohodu o předčasných volbách a překlenovací vládě, ponese odpovědnost za eskalaci politické krize, které tato dohoda zabraňuje. "

Za "čestné, kompromisní a rychlé řešení vládní krize" považuje nedělní dohody i šéf ČSSD Jiří Paroubek, který nevidí důvod v jejich naplnění nepokračovat. I přes jízlivou poznámku svého stranického kolegy Milana Urbana: "Lidovci ani zelení nevydrží držet dohody déle, než 24 hodin."

Apely tří stran přinesly plody v napětí uvnitř KDU-ČSL. A zatímco předseda lidovců Jiří Čunek tvrdí, že poslanecký klub nemůže měnit rozhodnutí širšího vedení strany, poslanci chtějí – ve shodě se zelenými - nová jednání o příští vládě a obracejí se na ostatní poslance, kteří by konec-konců měli rozhodovat o důvěře případné budoucí vládě.