ČSSD bude projednává dlouhodobý program a chystá březnový sjezd

Ústřední výkonný výbor ČSSD v sobotu a v neděli v pražském Kongresovém centru projednává dlouhodobý program a chystá březnový sjezd. Členové nejvyššího stranického vedení se podle předsedy Vladimíra Špidly rovněž dozvědí, kam dospěla koaliční jednání o společném prezidentském kandidátovi.

Sjezd sociální demokracie, který se bude konat 28. až 30. března, bude rovněž volit nové stranické vedení. Předsednické křeslo bude obhajovat Špidla, který dosud nemá protikandidáta.

Změny zřejmě nastanou ve funkcích místopředsedů. Znovu se o ně budou ucházet Stanislav Gross, Zdeněk Škromach a Marie Součková. Očekává se, že místopředsedu pro hospodaření strany Karla Kobese nahradí Martin Starec. Obhajovat funkci místopředsedy nehodlá Petr Lachnit. O jeho funkci se zřejmě utká více zájemců.

Bouřlivá diskuse se očekává o programu. Nejsilnější vládní strana ho bude muset sladit s reformou veřejných financí, k níž nyní resorty připravují stanoviska. Sociální demokraté budou zřejmě muset hodně slevit ze svého velkorysého sociálního programu, který slíbili voličům. Vláda totiž musí ročně ušetřit desítky miliard korun, má-li zastavit růst státního dluhu. Konečné znění dokumentu by měl schválit sjezd.