Čtvrtina obyvatel má dokončené očkování

Ukončené očkování proti covidu-19 má v Česku víc než 2,5 milionu lidí. Aspoň jednu dávku vakcíny dostalo za téměř půl roku od začátku vakcinace zhruba 4,7 milionu obyvatel, to je asi 44 procent populace. Právě proočkovanost je podle odborníků hlavním důvodem, proč epidemie v posledních týdnech ustupuje. V sobotu přibylo v Česku 63 případů koronaviru, nejméně za první víkendový den od loňského 11. července. Před týdnem testy odhalily o deset nakažených více, současně se ale víc testovalo. V mezitýdenním srovnání ubylo vedle testů také očkovaných. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

Reprodukční číslo ukazující šíření epidemie mírně stouplo z 0,66 na téměř 0,72. Čím je nižší, tím méně se nákaza ve společnosti šíří.

Dál klesá počet počet hospitalizovaných s covidem-19. Nyní jich ministerstvo eviduje 73, z toho 11 ve vážném stavu. Na 100.000 obyvatel připadá za uplynulý týden devět nakažených, stejně jako předchozí dny. Za posledních 14 dní bylo v republice 22 potvrzených případů na 100.000 obyvatel.