Dalimilovu kroniku si prohlédlo za dva týdny přes 25.000 lidí

Za čtrnáct dní si vystavený originál latinského překladu Dalimilovy kroniky prohlédlo v Zrcadlové kapli pražského Klementina více než 25.000 lidí. Denně tak vzácné bohemikum vidělo přes 1800 návštěvníků. Prodalo se 6900 kusů faksimilí, řekla ČTK Eva Štanská z oddělení komunikace Národní knihovny ČR. Výstava se tak návštěvností řadí k nejúspěšnějším, které se v poslední době konaly. Návštěvnicky nejúspěšnější výstavou v loňském roce byla přehlídka Františka Skály v Galerii Rudolfinum, kterou denně vidělo 618 lidí a celkem za dva a půl měsíce přišlo 40.775 lidí. Výstavu Dalimilovy kroniky však mohli lidé navštívit zadarmo, vstupné na výstavy v Praze se pohybuje kolem sta korun.

V Zrcadlové kapli bylo bohemikum vystaveno společně s českými rukopisy kroniky, které Národní knihovna vlastní. Je to několik pergamenových zlomků ze 14. století, tři rukopisy z 15. století a dva opisy ze 17. století. Mnozí z návštěvníků si zakoupili brožuru, která obsahuje reprint rukopisu Dalimilovy kroniky. Ve vitríně mohli zhlédnout jen jednu dvoustranu textu a ilustrací. Bohatě iluminované stránky se zlomky latinského textu si mohou lidé také prohlížet na internetu, kde byly stránky zpřístupněny již týden po zakoupení rukopisu na pařížské aukci. Český stát za něj na dražbě zaplatil deset milionů korun. O význam objevu zlomků latinského překladu se budou odborníci přít ještě dlouhé roky, již dnes tvrdí, že jde o největší objev svého druhu od dob Františka Palackého.

Dalimilova kronika je nejstarší česky psaná veršovaná kronika a jedno ze základních děl českého dějepisectví. Text byl často přepisován a dochovalo se osm úplných rukopisů a pět zlomků - Národní knihovna vlastní tři úplná díla a dva zlomky psané česky. Odborníci latinský překlad datují do doby kolem roku 1340, asi 30 let poté, co anonymní autor vytvořil jeho českou předlohu.