Denní souhrn zpráv

Babiš navrhl Zemanovi kandidáty na posty ministrů, včetně Pocheho

Prezident Miloš Zeman se na konci týdne postupně sejde se všemi kandidáty na ministry v nové vládě. Premiér Andrej Babiš z hnutí ANO mu seznam přinesl v neděli do Lán, veřejně ale jména zatím neřekl. Vyloučil jen, že by se šéfem resortu průmyslu stal František Koníček. Babiš doufá, že aktuální spor o kandidáta na ministra zahraničí Miroslava Pocheho z ČSSD vyřeší Pocheho setkání s prezidentem. Poche řekl, že se s Milošem Zemanem rád sejde, aby ho přesvědčil, že je vhodným kandidátem. Babiš stále počítá s tím, že Poslanecká sněmovna bude o důvěře jeho druhé vlády hlasovat 11. července.

Předseda komunistů Vojtěch Filip v neděli řekl, že KSČM nebude tolerovat vládu, ve které by Miroslav Poche byl. Výhrady má taky prezident Miloš Zeman. Vadí jim, že Poche má údajně promigrační a protiizraelské názory.

Babiš: Návrh rozpočtu EU na příští období je pro ČR nepřijatelný

Návrh rozpočtu Evropské unie na příští období je podle premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO pro českou vládu nepřijatelný. Řekl to při návštěvě Pardubic. Evropa podle něj Česku nadiktovala na léta 2014 až 2020 programy, kde je velká část peněz vyčleněna na sociální oblast, ale ty se nedaří vyčerpat. Premiér chce finance dostat spíš do zdravotnictví a školství.

Česká republika by podle návrhu Evropské komise mohla z nové podoby evropských fondů v letech 2021 až 2027 získat zhruba 18 miliard eur. Oproti současnému období je to ale o 6 miliard eur míň. Kvůli novým způsobům výpočtů a ekonomické situaci získají v příštím období míň peněz právě státy jako Česko, Polsko nebo Maďarsko.

Armáda zmodernizuje pozemní i vzdušné síly za víc než 100 miliard korun

Česká armáda chce do roku 2026 kompletně zmodernizovat pozemní i vzdušné síly. Za novou techniku a výstroj plánuje utratit přes 100 miliard korun. Oznámil to náčelník generálního štábu Aleš Opata. Bezmála polovinu sumy armáda věnuje na nákup obrněných vozidel. Za další peníze nakoupí nová děla, víceúčelové vrtulníky a radary MADR z Izraele. U těch sice naráží na problémy s certifikací pro NATO a zakázku prověřuje i vojenská policie. Opata v tom ale vidí běžné komplikace.

Armáda měla problémy i s tendrem na víceúčelové vrtulníky. Ministryně obrany Karla Šlechtová za hnutí ANO vojsku v minulosti mimo jiné vytýkala nereálné požadavky na nové stroje. Podle Opaty už ale armáda našla s ministerstvem shodu.

Lidé si v Praze připoměli parašutisty, kteří provedli atentát na Heydricha

Stovky lidí včetně politiků si v pondělí dopoledne u kostela sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze připomněly památku parašutistů, kteří v roce 1942 uskutečnili úspěšný útok na říšského protektora Reinharda Heydricha. Přímo v chodníku nedaleko od chrámu je nově zabudováno sedm symbolických zlatých destiček se jmény československých výsadkářů včetně Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše, kteří útok provedli. 18. června 1942 zemřelo v chrámu Cyrila a Metoděje 7 československých parašutistů. Jejich skrýš prozradil další výsadkář - Karel Čurda.

NKÚ: Rozdělování dotací z norských fondů je zbytečně složité, přesto ČR vyčerpala 90 procent

Systém přerozdělování peněz z fondů Evropského hospodářského prostoru a Norska je zbytečně složitý a administrativně náročný. Tvrdí to Nejvyšší kontrolní úřad, který kontroloval dotace z let 2009 až 2014. Podle úřadu rozdělovalo ministerstvo financí skoro 230 milionů korun ze zmíněných fondů do 15 tematických programů. Kontroloři rezortu vyčetli složitou koordinaci velkého počtu institucí, které jsou do dotací zapojené, a taky množství dokumentů. Úřadu vadilo i to, že není u většiny programů jasné, na co peníze konkrétně půjdou. I přes připomínky NKÚ se ale Česku podařilo vyčerpat přes 90 procent dotací.

Do fondů Evropského hospodářského prostoru přispívají Island, Lichtenštejnsko a Norsko. Chtějí tím pomoct snižovat ekonomické a sociální rozdíly a posílit spolupráci s 15 evropskými státy. Peníze z fondů čerpají země střední, východní a jižní Evropy.

V českých pivovarech chybí sládci

České pivovary se potýkají s nedostatkem sládků. Počty absolventů pivovarnického oboru sice narůstají, ale i přes zvýšený zájem z posledních let sládci v Česku chybí. Po škole totiž často odjíždí za prací do zahraničí, kde získávají nejen zkušenosti, ale mohou taky dosáhnout na několikanásobně vyšší finanční ohodnocení. Českou tradici vaření piva tak vyváží například do Švédska, Ruska, Japonska, Jižní Koreje nebo na Filipíny.

Školní inspekce: Na českých školách je špatná výuka informatiky

Školní inspekce upozorňuje na špatnou digitální gramotnost na českých školách. Podle ústředního školního inspektora Tomáše Zatloukala technologie při vyučování nejméně využívají gymnázia. Školy zároveň příliš nepoužívají řadu aplikací, které dokáží studenty více vtáhnout do výuky. Kvůli nízké úrovni digitální gramotnosti už ministerstvo školství spustilo dva programy, které jsou financované z evropských fondů - Podporu rozvoje informatického myšlení a Podporu rozvoje digitální gramotnosti. Programy jsou určené jak pro žáky, tak i učitele.

ČR je pro filmaře stále atraktivní, vznikly dva nové ateliéry

Dva nové ateliéry, které vznikly investicí 160 milionů korun, mohou nově využívat produkce z celého světa ve filmových studiích v pražských Letňanech. Díky filmovým pobídkám zájem filmařů o natáčení v Česku roste. Letňanské ateliéry mají podle ředitele společnosti Jindřicha Guttnera plno až do konce příštího roku, točí se tam hlavně filmy a televizní seriály. Na rostoucí zájem zahraničních produkcí reagují také barrandovská studia, i tam se snaží rozšiřovat prostory. Stejně jako v předcházejícím roce loni studio vytížilo své ateliéry na 83 procent.

Počasí

Pondělí: skoro jasno až polojasno. Postupně oblačno a ojediněle přeháňky, častější na Moravě a ve Slezsku. Večer se má zase vyjasnit. Teploty 22 až 26 stupňů Celsia. Úterý: skoro jasno až polojasno, během dne přechodně až oblačno a na horách ojediněle přeháňky. Nejvyšší teploty 24 až 28 °C.