Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Koalice ve Sněmovně i přes obstrukce prosadila elektronickou evidenci tržeb

Vládní koalice ve Sněmovně i přes obstrukce pravice prosadila schválení elektronické evidence tržeb. Pravice hrozí ústavní stížností jak kvůli procesu schvalování, tak kvůli obsahu zákona. Jako první se do evidence zapojí hotely a restaurace, a to zřejmě už od listopadu. Záleží na tom, kdy zákon vyjde ve sbírce. Ještě ho musí schválit Senát a podepsat prezident. V Senátu má vládní koalice většinu a prezident Miloš Zeman se už dříve za evidenci tržeb postavil.

Koalice podle předsedy ODS Petra Fialy znásilnila jednací řád Sněmovny, když ukončila debatu o zavedení EET. Šéf občanských demokratů počítá se stížností k Ústavnímu soudu a slíbil, že jeho strana zákon zruší, pokud se v budoucnu dostane do vlády. Podobně chce postupovat i TOP 09, podle jejíhož předsedy Miroslava Kalouska situace ve Sněmovně nemá v českém parlamentarismu obdobu. Jde prý o zcela nezákonné jednání. Fiala dnešní den označil za černý den pro české živnostníky i českou parlamentní demokracii. "Byli jsme svědky znásilnění jednacího řádu ze strany vládní většiny. Byl porušen zákon, když byla ukončena rozprava. Řada poslanců nemohla vystoupit a vyjádřit se," uvedl Fiala na tiskové konferenci ve Sněmovně. Kalousek hovořil zase o tom, že vládní koalice "ucpala hubu" 16 jeho poslancům, kteří ještě chtěli vystoupit, což považuje za nedemokratické." Členové dolní komory z řad pravicových poslanců za TOP 09 a ODS opustili po procedurálním sporu na protest jednací sál.

Ekonomové i podnikatelé zavedení evidence tržeb vesměs vítají

Ekonomičtí odborníci i podnikatelské svazy schválení zákona o elektronické evidenci tržeb většinou vítají. Vyplývá to z ankety ČTK. Nejen, že to podle nich přinese více peněz do státní kasy, ale především to má narovnat podnikatelské prostředí. Schválení elektronické evidence tržeb oceňuje například Svaz průmyslu a dopravy. Podle něho jde o klíčovou daňovou změnu, která má narovnat podnikatelské prostředí a zvýšit příjmy veřejného rozpočtu v rámci boje proti daňovým únikům. Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý připomněl, že ve hře zůstává řada otázek. Jde podle něj především o to, jak vláda dostojí svému slibu nabídnout podnikatelům kompenzace za zvýšenou administrativní zátěž a náklady spojené s pořízením potřebného zařízení. "Důležité je i to, jak je systém připraven na řešení případných technických potíží, či jaké vzdělávací programy nebo semináře pro podnikatele MF připraví. Elektronizace a digitalizace ekonomiky, veřejné správy a života vůbec je fenoménem doby, který můžeme v mnoha detailech i oprávněně kritizovat, ale nelze jej zastavit," dodal.

Na Balkáně se rozhoduje i o nás, řekl Zaorálek v Makedonii

Dostat pod kontrolu takzvanou balkánskou cestu, kudy do Evropy proudí uprchlíci, je podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) klíčovým zájmem České republiky. Řekl to novinářům před jednáním se špičkami makedonské vlády. Dodal, že nehodlá své partnery mimo Evropskou unii kritizovat za to, co nezvládli, ale přijíždí nabídnout pomoc. "Kdekdo tu má máslo na hlavě, ale to se tady nesnažíme vypočítávat, my se snažíme situaci řešit," prohlásil Zaorálek před dopoledním jednáním s ministrem zahraničí Nikolou Popoským. "Cítíme, že balkánská cesta je něco, co rozhoduje také o nás," dodal. Jasným dokladem českého odhodlání aktivně pomáhat je podle něj přítomnost 27 českých policistů na řecko-makedonských hranicích. Právě přechody mezi Řeckem a Makedonií jsou v posledních dnech pod enormním tlakem migrantů. Makedonci totiž chtějí dál pouštět pouze válečné běžence původem ze Sýrie, Afghánistánu nebo Iráku. Přibývá proto pokusů dostat se z Řecka nelegálně.

Komise EU vyzvala členy, aby urychlili přerozdělování uprchlíků

Evropská komise opět vyzvala členské státy Evropské unie, aby urychlily přijímání uprchlíků a realizovaly tak dohodnutý mechanismus přerozdělení běženců podle kvót. Unijní země se loni dohodly na mimořádném přerozdělení nejprve 40.000 a poté dalších 120.000 syrských, iráckých a eritrejských žadatelů o azyl z Itálie a Řecka. Ale prozatím jich podle tohoto pravidla bylo přestěhováno z přetíženého jihu EU hlavně na sever unie pouze kolem 500. Přestože se země EU na přerozdělení dohodly navzdory odporu Česka, Slovenska, Maďarska a Rumunska naposledy loni v září, pouze 15 členských států začalo mechanismus uvádět do praxe. Děje se tak ale velmi skromně, protože zatím se objevily nabídky místa pro 1081 lidí z Řecka a 966 z Itálie, přičemž vlastní přemístění se týkalo ještě menších počtů: 218 osob z Řecka a 279 z Itálie.

Politici kritizují Zemanova slova o výkupném za unesené Češky

Za neomluvitelná, nešťastná nebo nebezpečná označili vládní i opoziční politici vyjádření prezidenta Miloše Zemana, který potvrdil, že Česko zaplatilo výkupné za unesené Češky v Pákistánu. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) vyjádření v oblasti národní bezpečnosti nikomu a ničemu nepomůže. Podle prvního místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška by měl prezident odstoupit, v opačném případě na něj chce podat ústavní žalobu pro velezradu, na kterou už začíná sbírat podpisy. Podle předsedy ODS Petra Fialy jsou Zemanova slova děsivá a neomluvitelná. Prezident může povzbudit k únosům českých občanů.

Zeman informaci o výkupném za Hanu Humpálovou a Antonii Chrásteckou, které byly uneseny v Pákistánu, potvrdil při setkání s občany Kornatic na Rokycansku. Rozhodování o zaplacení označil za obrovské dilema. Češky se zpátky domů dostaly loni v březnu po dvou letech v zajetí.

Valná hromada ČEB schválila navýšení kapitálu o miliardu Kč

Valná hromada České exportní banky (ČEB) schválila navýšení kapitálu o jednu miliardu korun. Tento krok má vést k větší podpoře exportérů v perspektivních oborech jako je například letectví. Základní kapitál ČEB tak stoupne na pět miliard korun. Banka o tom informovala ČTK.

Nemocnice už nemohou zpětně vymáhat stokorunové poplatky za pobyt

Zdravotnická zařízení už nemohou zpětně vymáhat poplatky za lůžkovou péči za období, kdy zákon stanovoval denní sazbu 100 korun. Postavil se proti tomu Ústavní soud (ÚS), který stokorunový poplatek za hospitalizaci v roce 2013 zrušil. Dodnes ale pokračovalo mnoho sporů mezi nemocnicemi a pacienty. Řešily je soudy po celém Česku, některé mohly vyústit v exekuce. Tam, kde nemocnice své nároky zatím nevymohly, už neuspějí, vyplývá z zveřejněného nálezu. Pokud ÚS v minulosti řekl, že určité ustanovení zákona odporuje ústavnímu pořádku, nelze je poté použít jako právní základ pro přiznání nároku na zaplacení poplatku, vysvětlil soudce zpravodaj Pavel Rychetský. Loni ovšem ÚS v jiném sporu stanovil, že starší dluhy z období šedesátikorunové hospitalizační sazby lze po pacientech vymáhat i nadále, na tomto rozhodnutí se nic nemění. Otázkou zůstává, jaké šance mají lidé, kteří po roce 2013 zpětně zaplatili nemocnicím nárokované poplatky z období stokorunové sazby. Hypoteticky by mohli usilovat o jejich vrácení. Rychetský ale nechtěl jejich šance nijak komentovat vzhledem k tomu, že by se otázkou mohl v budoucnu zabývat ÚS.

ČSÚ: Chudoba hrozí 15 pct lidí nad 65 let, kteří žijí sami

Téměř 15 procentům lidí nad 65 let, kteří žijí sami, hrozí chudoba. Jsou to většinou ženy. Vyplývá to ze šetření životních podmínek seniorů v Česku, jehož výsledky zveřejnil Český statistický úřad. Do chudoby se propadá člověk, který nemá měsíčně ani 60 procent stanoveného mediánového příjmu. Odpovídalo to částce zhruba 9900 korun. Podle studie Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí nynější penzijní spoření a předdůchod ohrožené lidi před chudobou neochrání. V Česku je 1,6 milionu domácností důchodců. V mladším seniorském věku žijí lidé obvykle ve dvojici s partnerem, ve vysokém věku pak většinou už sami. Samo bydlí kolem půl milionu starších lidí, skoro čtyři pětiny z nich jsou ženy, uvádí studie.

Podmínky vypovídání stavebního spoření dětí se asi změkčí

Rodiče zřejmě budou moci vypovědět stavební spoření svých nezletilých dětí bez souhlasu soudu a dostat se tak k penězům, ale jen za určitých podmínek. Předpokládá to novela zákona o stavebním spoření, kterou schválila Sněmovna. Předlohu, kterou podala opoziční ODS, ještě musí posoudit senátoři a podepsat prezident. Soud nebude rozhodovat v případě, že skončila zákonná šestiletá doba spoření. Při předčasném ukončení smlouvy propadají státu zpět státní příspěvky. Verdikt soudu se zároveň bude vyžadovat v případech, pokud s ukončením smlouvy dítěte nebudou souhlasit všichni jeho zákonní zástupci. Předloni soudy vedly podle informací ministerstva spravedlnosti přes 2000 řízení o ukončení stavebního spoření. Jen v desítkách případů souhlas neudělily.

Hypoteční trh loni stoupl o 29 pct na rekordních 184 mld. Kč

Banky loni poskytly lidem rekordních téměř 102.000 hypoték za celkem 184,3 miliardy korun. Předloni banky poskytly 85.900 hypoték za 143,4 miliardy korun. Vyplývá to z údajů na webových stránkách ministerstva pro místní rozvoj. Letošní rok bude podle expertů zřejmě znovu rekordní. Jedním z hlavních důvodů byl podle ekonomů pokles sazeb. Mnoho odborníků se také domnívalo, že sazby ke konci roku vzrostou. Proto se klienti raději vydali do bank a sjednali si hypotéku za stále výhodnou sazbu. Tyto prognózy se zatím ale nepotvrdily a sazby se stále drží u dna. Podle expertů čeká hypotéky letos opět rekordní rok.

Zeman omilostnil muže odsouzeného za majetkovou trestnou činnost

Prezident Miloš Zeman omilostnil muže odsouzeného na tři roky za méně závažnou majetkovou trestnou činnost. Část trestu si podle prezidenta odpykal a poté byl kvůli zdraví podmínečně propuštěn do nemocničního ošetřování. Zeman to řekl při návštěvě Plzeňského kraje. Od ministra spravedlnosti Roberta Pelikána prý obdržel návrh na dvě milosti, druhé nevyhověl.

Zemanovi porevoluční předchůdci na Pražském hradě Václav Havel a Václav Klaus udělili mezi lety 1993 a 2013 téměř 1700 milostí, ať už šlo o prominutí či změnu trestu nebo zastavení trestního stíhání. Zhruba tři čtvrtiny z nich připadly na úřadování Václava Havla (1993 až 2003). Václav Klaus udělil za desetiletého úřadování na Pražském hradě (2003 až 2013) individuální milost 412 lidem.

UK má nové programy na podporu mladých vědců i největších hvězd

Univerzita Karlova v Praze (UK) připravila dva nové programy na podporu vědy a výzkumu, PRIMUS a Donatio Universitatis Carolinae. První z nich je určen pro mladé vědce, druhý naopak pro největší hvězdy. Oba budou spuštěny příští rok, uvedl na tiskové konferenci prorektor UK pro vědu Jan Konvalinka. Bude také pokračovat současná podpora, takže největší tuzemská univerzita bude nadále podporovat vědce ve všech fázích kariéry. Univerzita Karlova získává na vědeckou práci jako institucionální podporu asi 1,4 miliardy korun ročně. Navíc dostává od ministerstva školství specifickou podporu na vysokoškolský výzkum, který provádějí studenti nebo doktorandi.

Ve Smilovicích budou dočasně pobývat iráčtí křesťanští uprchlíci

Ve středisku Karmel ve Smilovicích na Frýdecko-Místecku by v nejbližší době měla být dočasně ubytována skupina zhruba 30 iráckých křesťanských uprchlíků. Informaci ČTK potvrdil Martin Frýdl, mluvčí Nadačního fondu Generace 21, která celý projekt organizuje a financuje. Do Česka by postupně mělo přesídlit celkem 153 iráckých křesťanů, kteří jsou v ohrožení kvůli agresi takzvaného Islámského státu v Iráku. Přesídlení běženců v loňském roce schválila vláda.

Průzkum: Pětina lidí vyhazuje prošlé léky do běžného odpadu

Pětina Češek a Čechů vyhazuje prošlé léky do běžného odpadu. Třetina uchovává nedobraná balení doma do zásoby pro příští léčbu. Nejčastěji se o lécích radí pacienti s ošetřujícím lékařem, je jich 37 procent. Na internetu hledá rady k léčbě každý osmý a s lékárníkem se radí jen každý devátý dotázaný. Zjistil to Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) v průzkumu, jehož výsledky má ČTK k dispozici. V průzkumu odpovídalo loni v prosinci v části zaměřené na veřejnost 1500 lidí. Po ošetřujícím lékaři je druhým nejčastějším zdrojem informací o lécích příbalový leták, spoléhá na něj čtvrtina pacientů. Při hledání na internetu se 31 procent lidí zaměřuje na použití a účinky jednotlivých léků, 24 procent dotázaných na nežádoucí účinky a 13 procent na ceny a doplatky na léky. Oproti předchozímu roku stoupl zájem o konkrétnější informace.

Spolek proti AIDS: Hygienici oznámením na muže s HIV selhali

Podle zástupců České společnosti AIDS pomoc (ČSAP) pražští hygienici profesně selhali, když podali před nedávnem trestní oznámení na 30 mužů s HIV kvůli nechráněnému sexu a možnému šíření pohlavních nemocí. Tento postup by mohl ohrozit prevenci, posílit stigma nemoci a odradit lidi od návštěvy lékaře. Spolek to uvedl v tiskové zprávě, kterou zaslal ČTK. Stejný názor má i Miroslav Hlavatý z organizace Red Ribbon (Červená stužka). Šéf ČSAP Robert Hejzák uvedl, že jedním z úkolů hygieniků předcházet vzniku a šíření infekčních nemocí. Národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS loni evidovala rekordní počet nových pacientů s virem. Bylo jich 266. Většina z nich se nakazila při sexu. Podle odhadů by infikovaných mohlo být víc, a to kolem 1200, upřesnil Hejzák.

Třebíčské muzeum vydalo tři zpěvníky s 934 písněmi Podhorácka

Třebíčské Muzeum Vysočiny vydalo tři zpěvníky obsahující 934 většinou zapomenutých lidových písní z Podhorácka. Letité záznamy sběratelů lidových písní našli etnografové v brněnském archivu Etnologického ústavu Akademie věd ČR, některé další písně zaznamenali při svých pochůzkách po vsích. Pětiletá práce začíná mít první výsledky, řekla ČTK jedna z editorek Silva Smutná. "Už si začínáme všímat, že písně, které jsou ve zpěvnících obsažené, se dostávají pomalu mezi lidi. Do svého repertoáru je přijímají především folklorní soubory," uvedla Smutná. Zpěvníky obsahují milostné písně, ale i písně rekrutské, vojenské, žertovné, pijácké a ukolébavky. Tak rozsáhlou sbírkou se podle Smutné může pochlubit málokterý region. Muzeum postupně vydalo tři zpěvníky. První mapuje okolí Náměště nad Oslavou a Velké Bíteše, druhý Třebíčsko, Hrotovicko, Moravskobudějovicko a Jemnicko. Nyní vydaný třetí díl je věnován oblasti Tišnova a Bystřice nad Pernštejnem. Čtvrtinu všech písní zaznamenala etnografka a rodačka z Kamenice u Jihlavy Františka Kyselková (1865 až 1951).

Antonín Panenka si v Jablonci vyrazil zlaťák s vlastním portrétem

Autor vítězné penalty z finále mistrovství Evropy ve fotbale v roce 1976 Antonín Panenka si v České mincovně v Jablonci nad Nisou vyrazil a pokřtil zlaťák s vlastním portrétem. Mince s jeho tváří je šestou ze série věnované Československým fotbalovým legendám. Bude jich 11. Zatím vyšly portréty Josefa Masopusta, Josefa Kadraby, Jana Lály, Iva Viktora, Karola Dobiaše a dnes Panenkův. Některé, jako třeba mince s nedávno zesnulým Josefem Masopustem, jsou už vyprodané. Mezi těmi, které se připravují, jsou mimo jiné Petr Nedvěd nebo Jan Koller.

Počasí

Proměnlivá oblačnost, na horách místy přeháňky, jinde jen ojediněle, v polohách nad 400 m sněhové. Nejvyšší teploty 3 až 7 °C, v 1000 m na horách kolem -3 °C.