Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Sobotka: Bezpečnostní opatření přijatá po útocích platí dál

Bezpečnostní opatření přijatá po teroristických útocích v Paříži zůstávají v platnosti, uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Kabinet nemá informace, které by ho opravňovaly k odůvodněnému zvýšení opatření. Vláda o situaci diskutovala s policejním prezidentem Tomášem Tuhým, který ji informoval také o opatřeních v souvislosti s nedávným výročím 17. listopadu. Sobotka řekl, že vláda i Bezpečnostní rada státu jsou připraveny reagovat v případě, že se objeví nové informace týkající se možného ohrožení. Poznamenal také, že je nyní na Francii, aby upřesnila požadavky na pomoc, kterou bude chtít od Česka. Mluví se například o tom, že by ČR zvýšila počet svých vojáků na misi v Mali, aby se Francie mohla soustředit na útoky na Islámský stát.

Premiér Sobotka: Teroristé ČR využívají jako tranzitní zemi

Teroristé zřejmě využívají Českou republiku jako tranzitní zemi pro cestu do dalších zemí, například Francie. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) to naznačují informace zpravodajských služeb. Důvodem, proč teroristé cestují přes Prahu, je rozptýlení pozornosti francouzských orgánů, protože ČR je považována za bezpečnou zem, řekl premiér na tiskové konferenci při návštěvě výrobce letadel Aera Vodochody. Uzavření hranic v rámci Evropské unie premiér odmítá. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) už prý ale Česko jako bezpečná cesta pro džihádisty neplatí. "Je otázkou, jakého období by se toto prohlášení mělo týkat. V posledních měsících je o České republice naopak známo, že nastavila vysoké bezpečnostní standardy a pohybu cizích státních příslušníků přes své území věnuje maximální pozornost," uvedl na dotaz serveru Lidovky.cz ministr vnitra.

Česku nevadí tvrdší kontroly občanů EU na hranicích Schengenu

Česká republika podporuje záměr přitvrdit kontroly na vnější hranici schengenského prostoru tak, aby se pravidelně týkaly také občanů zemí, které do tohoto prostoru volného pohybu patří. Při příchodu na jednání ministrů vnitra a spravedlnosti zemí Evropské unie to prohlásil český ministr vnitra Milan Chovanec s tím, že musí být možné "oddělit zločince". Mimořádná schůzka byla svolána na žádost Francie v reakci na týden staré teroristické útoky v Paříži. Francie před schůzkou žádala od partnerů sérii konkrétních kroků, které mají do budoucna ztížit teroristům spojeným s organizací Islámský stát (IS) cestování s evropským pasem mezi Evropou a Sýrií. Právě IS se přihlásil ke krvavému útoku v Paříži, který stál 129 životů.

Ministři schválili integrační plán, pomůže začlenit i uprchlíky

Vláda schválila nový Státní integrační plán (SIP), který počítá i s pomocí válečným uprchlíkům. Oznámil to na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Program zahrnuje výuku češtiny, seznamování s kulturou a demokracií nebo pomoc s bydlením. Plán předložilo ministerstvo vnitra. V návrhu uvedlo, že příští rok se v rámci SIP utratí na 200 milionů korun, z nichž větší část půjde z peněz Evropské unie. "Vláda schválila pravidla pomoci válečným uprchlíkům. Státní integrační program jim zajistí výuku češtiny, vzdělání dětí i pomoc s bydlením," napsal ve svém tweetu Sobotka. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) dodal, že na návrh lidovců bude výuka zaměřená i na kulturu a demokracii. Státní integrační program má dle ministerstva usnadnit proces začlenění osob s mezinárodní ochranou v České republice. Kromě výuky českého jazyka se zaměří na pomoc při vstupu na trh práce, v oblasti bydlení, vzdělávání dětí a rekvalifikací.

Vláda schválila harmonogram k tendru na mýtné

Vláda schválila návrh harmonogramu ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) na přípravu soutěže na tříletý provoz mýtných bran. ČTK to řekl mluvčí ministerstva Tomáš Neřold. Materiál počítá s vypsáním výběrového řízení začátkem příštího roku a podpisem smlouvy v říjnu. Desetiletá smlouva s dosavadním provozovatelem, společností Kapsch vyprší na konci roku 2016. Nový provozovatel, pokud v soutěži nevyhraje společnost Kapsch, tak bude mít na převzetí a zaškolení se v systému necelé tři měsíce.

Vláda schválila dlouho očekávaný památkový zákon

Vláda schválila dlouho očekávaný památkový zákon. Novinářům to oznámila tisková mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková. Nový památkový zákon byl jedním z hlavních slibů vlády v oblasti kultury. Podle ministerstva umožňuje efektivní péči o památkový fond a dává úřadům nástroje, jak zakročit, když vlastník o památku nepečuje. Ministerstvo kultury pracovalo na nové normě od roku 2012, pokud projde Parlamentem nahradí mnohokrát novelizovaný zákon z roku 1987.

Vláda odsouhlasila národní zemědělské dotační programy

Vláda schválila národní dotační programy pro zemědělce na příští rok. Proti schválenému návrhu pro letošek vzrostou o 680 milionů na 2,25 mld Kč, informovalo tiskové oddělení ministerstva zemědělství. Národní programy představují jen velmi malou část celkových agrárních podpor, většina peněz jde z rozpočtu Evropské unie. V průběhu roku pak proti původnímu návrhu ještě rostou. Největší část národních dotací v posledních letech směřuje na takzvaný nákazový fond pro chovatele hospodářských zvířat, v příštím roce by mělo jít o 1,1 miliardy korun.

Univerzity a nejmenovaní profesoři podali soudu žalobu na Zemana

Univerzita Karlova a Vysoká škola ekonomická společně s Jiřím Fajtem, Ivanem Ošťádalem a Janem Eichlerem, které prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat profesory, na něj podaly žalobu. ČTK o tom informoval mluvčí UK Václav Hájek. Akademici argumentují tím, že zákon o vysokých školách prezidentovi odmítání podpisu jmenovacího dekretu neumožňuje. Navrhují vydání rozsudku, který by Zemanovi jmenování uložil. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka Zeman i přes krok akademiků svůj postoj nezmění a tři profesory nejmenuje. "Stanovisko pana prezidenta je neměnné, to znamená pan prezident nejmenuje tyto tři profesory z mimořádně závažných důvodů, které jsme už několikrát prezentovali," řekl Ovčáček ČTK a televizi Nova. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) uvedla, že bránit se žalobou proti nečinnosti prezidenta republiky je právem nejmenovaných profesorů. "Rozhodne soud. Samozřejmě mě netěší pokračující spor, 24. listopadu se setkám opět s panem prezidentem a o aktuální situaci s ním budu jednat. Nově jmenovaným profesorům jmenovací dekrety podepsané prezidentem předám zatím sama. Ostatní je v řešení," napsala ve vyjádření pro ČTK.

Mládek: ERÚ nic nebrání v tom, aby vypsal podporu jako dřív

Podle ministerstva průmyslu (MPO) nebrání Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) nic v tom, aby v dotovaných výkupních cenách energie pro obnovitelné zdroje postupoval stejně jako v minulých letech. V prohlášení pro ČTK to uvedl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). ERÚ ve čtvrtek rozhodl, že většině obnovitelných zdrojů v ČR nebude pro příští rok vyplacena podpora. Má jít až o 42 miliard korun. Peníze nemají dostat solární elektrárny, některé plynové teplárny či zdroje na biomasu, které dosud neschválila Evropská komise. ERÚ tvrdí, že by vypsáním podpory překročil zákon.

České firmy hledaly ve Vietnamu zaměstnance

Zástupci českých firem hledali tento týden ve Vietnamu nové obchodní partnery, snažili se ale v zemi, kde žije početná skupina česky hovořících obyvatel, najít i nové zaměstnance do svých provozů. V tiskové zprávě o tom informoval předseda Senátu Milan Štěch, který podnikatelskou delegaci na svou pětidenní oficiální návštěvu Vietnamu přizval. Štěch svou cestu ukončil slavnostním otevřením Baťa centra na univerzitě v Ho Či Minově Městě. "Samozřejmě máme zájem o větší zapojení českých firem ve Vietnamu, který zřejmě brzy bude stomilionovým trhem. Podnikatelé, kteří se mnou do Vietnamu přijeli, hledali nové obchodní partnery, ale také projevili zájem o vietnamské zaměstnance, zejména v oblasti průmyslu a strojírenství," uvedl předseda Senátu. "Vidím tuto návštěvu jako další krok k restartu české přítomnosti na vietnamském trhu. Bohužel se ukazuje, že jsme jako Česká republika zcela nedostatečně vytěžili příležitost v podobě celé generace Vietnamců, kteří hovoří česky, protože u nás pracovali nebo studovali. Naše firmy musí oživit českou stopu ve Vietnamu a využít třeba právě dvousettisícovou komunitu česky hovořících Vietnamců. Ti mohou zmíněnému restartu pomoci," doplnil Štěcha viceprezident Hospodářské komory ČR Bořivoj Minář. Podle Mináře české podnikatele dlouhodobě trápí kritický nedostatek kvalifikovaných pracovních sil a doufají, že díky nově vytvořeným vazbám ve Vietnamu by mohli získat nové zaměstnance, kteří ovládají alespoň základy češtiny.

Brněnští zastupitelé schválili koupi 61 pct akcií Veletrhů Brno

Brněnští zastupitelé 31 hlasy schválili koupi 61 procent akcií Veletrhů Brno, 20 zastupitelů se zdrželo. Město za ně zaplatí německému vlastníkovi Messe Düsseldorf 8,3 milionu euro (cca 225 mil. Kč). Veletrhy musí také Messe Düsseldorf splatit takzvanou podřízenou půjčku 13,7 milionu eur (370 mil. Kč). Na dalším zastupitelstvu v prosinci by se měly schvalovat kupní smlouvy. Poté se město může stát většinovým vlastníkem, v držení by mělo 95 procent akcií. Současné vedení Brna chce zachovat ve městě výstavnictví. Povede však s vedením společnosti debaty, jak areál více využít a případně otevřít veřejnosti.

Čeští vojáci v Mali jsou po útoku v Bamaku v pořádku

Všichni čeští vojáci působící v Mali jsou po útoku v Bamaku v pořádku. Oznámil to generální štáb české armády. V misi v Mali je 38 Čechů. Úkolem české jednotky je zajištění ochrany velitelství operace v Bamaku, na kterém se podílí 34 českých vojáků; čtyři čeští instruktoři jsou ve výcvikovém táboře Koulikoro, kde se účastní výcviku příslušníků malijských ozbrojených sil, uvádí se dále v prohlášení.

Češi po útocích v Paříži méně cestují, prodeje letenek klesly

Teroristické útoky v Paříži negativně ovlivnily celkové prodeje letenek v Česku. Češi si jich za poslední týden koupili o pětinu méně. Prodej letenek do Paříže klesl meziročně až o 70 procent, do Bruselu pak o polovinu. Vyplývá to z údajů prodejců letenek. Češi navíc odložili na pozdější dobu i nákup dovolené na příští léto. Výrazně se propadla poptávka po letních zájezdech do Egypta, roste naopak zájem o Bulharsko či Španělsko.

V evropském týdnu se také Češi mohou dát zdarma testovat na HIV

Pátkem začal Evropský týden testování HIV. Anonymně a zdarma se mohou nechat otestovat také lidé v Česku. Testuje se na 61 místech po celé republice, vybraná pracoviště nabídnou i testy na žloutenky B a C. Součástí kampaně je poradenství a osvěta. Nechat se otestovat může každý, kdo byl v minulosti vystaven riziku infekce HIV - zejména pokud měl nechráněný pohlavní styk nebo se dostal do kontaktu s infikovanou krví při injekčním užívání drog. Loňského evropského testovacího týdne se zúčastnilo 56 zemí a v Česku bylo v jeho rámci provedeno téměř tisíc vyšetření na HIV. První případ HIV zaznamenalo Česko v roce 1985 a dlouhodobě patřilo k zemím s velmi nízkým výskytem této infekce. Trend se zlomil až v posledních letech, i tak stále je výskyt nákaz HIV nízký. Přes 90 procent nových případů jsou muži. Za tři desítky let potvrdili lékaři v Česku 2567 HIV nákaz, nemoc AIDS se rozvinula u 450 nakažených, na AIDS zemřelo 233 pacientů, dalších 98 lidí s AIDS zemřelo z jiné příčiny.

Muzeum v Jihlavě láká na výstavu nálezů ze zaniklých vesnic

Středověké nástroje pro práci na polích, součásti výstroje koně a vozů, zbraně, keramické nádoby a další historické předměty nabídne návštěvníkům nová výstava v jihlavském Muzeu Vysočiny. Exponáty pocházejí z archeologického výzkumu středověkých vesnic, které zanikly v lesním komplexu Aleje nedaleko Brtnice na Jihlavsku. ČTK to sdělil vedoucí archeologického oddělení muzea David Zimola. Historický průzkum v lokalitě trval od roku 2011 do současnosti. "Výstavní exponáty pocházejí ze zaniklých středověkých vesnic Stančice a Střenčí, v celé lokalitě však bylo vesnic několikanásobně víc," řekl ČTK Zimola. Mezi nejhodnotnější exponáty podle něj patří takzvaná militaria, například vojenský tesák, ostruhy, třmeny a další součásti koňské výstroje. Nálezy pocházejí z 13. až 15. století. Na 15 výstavních panelech se návštěvník seznámí také s metodami archeologicko-historických výzkumů zaniklých vesnic včetně jejich přilehlých obdělávaných pozemků. Na území Kraje Vysočina jsou podle Zimoly zaniklých vesnic stovky.

Počasí v sobotu

Zataženo s deštěm. Během dne postupně od severozápadu v polohách nad 800 m sněžení. Teploty 5 až 9 stupňů Celsia.