Denní souhrn zpráv

Policie zavedla důsledné kontroly na česko-rakouských hranicích, zastavuje každé auto

Policisté a celníci na hraničních přechodech od rána kontrolují všechna vozidla, která přijíždějí do Česka z Rakouska. Víkendový provoz není příliš silný, během dopoledne žádné migranty nezadrželi. Kontroly na hranicích s Rakouskem jsou od dnešních 07:00 rozšířeny. Počet policistů se zvýšil z 200 na 720, místo 14 přechodů jich nyní hlídají 20. Kontrolují také takzvanou zelenou hranici. U každého auta si policisté nechají otevřít zavazadlový prostor, kontrolují doklady. Na rozšířené kontroly jsou nasazeni policisté z devíti krajů a nově také celníci, dosud cizinecké policii pomáhali kolegové ze čtyř krajů. V Jihomoravském kraji jsou policisté na hraničních přechodech železnice Břeclav, Poštorná, Valtice, Mikulov, Hevlín, Hatě, železnice Znojmo, Hnánice a Vratěnín. V jižních Čechách pak na hranicích Zadní Zvonková, Přední Výtoň, Studánky, Horní Dvořiště - železnice, Dolní Dvořiště, Nové Hrady, České Velenice, České Velenice - železnice, Halámky, Nová Bystřice a Slavonice. "Rozšířili jsme kontroly zejména o menší hraniční přechody. Chceme mít jistotu, že je migranti k přechodu nevyužívají místo těch, na kterých kontroly byly už dříve a bylo to o nich známo," řekla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Běženci podle cizinecké policie cestují v současné době v malých skupinách, a to nejčastěji v autech, autobusech nebo pěšky, vlakem už málo. Pomoci policistům je připravena také armáda. V pohotovosti má poblíž některých hraničních přechodů s Rakouskem od pátečního večera 650 vojáků ve třech objektech. Nasazeni do akce mohou být do dvou hodin. Česko se takto připravuje na možnost, že by Rakousko o víkendu uzavřelo své hranice poté, co Maďarsko dostavělo svůj hraniční plot. Běženci by se pak mohli vydat na cestu do cílového Německa přes Českou republiku. ČR je připravena také zrušit některé mezinárodní vlakové spoje.

Česká republika žádá od Bruselu odpovědi na otázky o uprchlících

Ministerstvo vnitra se s otázkami k migrační krizi a přerozdělování uprchlíků obrátí na Evropskou komisi. Odpovědi lucemburského předsednictví EU, které ministerstvo obdrželo, považuje ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) za nedostačující. ČTK to v pátek oznámila mluvčí ministerstva vnitra Lucie Nováková. Otázky souvisejí s analýzou, kterou vypracovalo ministerstvo vnitra, a týkají se kvót na přerozdělování žadatelů o azyl mezi členské země EU a nejrůznějších okolností celého spouštěného mechanismu. Ministr vnitra je zaslal lucemburskému předsednictví 21. září. Praha chtěla například vědět, proč nebylo využito institutu dočasné ochrany, jak technicky řešit přemístění uprchlíků do zemí, kam nechtějí, či zda se k povinné relokaci mohou vyjadřovat národní parlamenty. Dopis s odpověďmi od lucemburského předsednictví EU podle Chovance odpovídá jen na některé ze zásadních dotazů, navíc odpovědi jsou nekonkrétní. "Vzhledem k tomu, že předseda Rady ministrů pro vnitřní věci EU Jean Asselborn uvádí, že není kompetentní na některé dotazy odpovídat, požádá ministr vnitra Milan Chovanec o odpovědi přímo Evropskou komisi jakožto předkladatele návrhu na relokaci," uvedl Chovanec.

Ruští celníci zabavili českému virtuózovi vzácné housle

Ruští celníci na letišti Kolcovo u Jekatěrinburgu na Urale zabavili vzácné housle koncertního mistra České filharmonie Josefa Špačka. Důvodem je zřejmě skutečnost, že nástroj při vjezdu do Ruska nenahlásil. Teď musí podle úřadu prokázat, že mu nástroj francouzského houslaře z 19. století skutečně patří. Podle předběžného odhadu housle stojí asi 200.000 eur (asi 5,4 milionu Kč). "Housle byly zabaveny Josefu Špačkovi při pokusu vyvézt je z Ruska. Nejspíše mu tento nástroj opravdu patří, hudebník to ale musí prokázat," řekl mluvčí uralských celníků Oleg Četenov. Postup úřadu vysvětlil tím, že už se staly případy, kdy podvodníci dovezli laciné nástroje, aby je v Rusku vyměnili za cennosti a ty vyvezli ze země. "Je to celkem běžný trik podvodníků, proto jsme byli nuceni (ty housle) zadržet," řekl. Špaček podle informací deníku Právo zůstává v Rusku, vyřešení celé záležitosti se dá čekat v příštích dnech. Cenný nástroj vyrobil v roce 1855 Jean-Baptiste Vuillaume, považovaný za jednoho z nejlepších francouzských houslařů. K jeho známým patřil i skladatel Hector Berlioz či fenomenální houslista Niccolo Paganini. Špaček odehrál v Jekatěrinburgu koncert ve středu 7. října v rámci festivalu Jevrazija (Euroasie). Na webu festivalu také bylo možné se dočíst o houslích, na které hraje a které mu o den později zabavili celníci. Organizátoři ze Sverdlovské státní akademické filharmonie se zdrželi komentáře. Nástroj byl z letiště odeslán na expertízu. Agentura TASS připomněla Špačkovy hudební úspěchy a poznamenala, že jeho nástroj za 200.000 eur nejsou ani zdaleka nejdražšími houslemi: nástroj, který vyrobil italský mistr Giuseppe Guarneri, se předloni prodal za skoro 20 milionů dolarů (téměř 477 milionů Kč).

V Česku letos nevyrostlo téměř žádné zelí

Česko hlásí nedostatek hlávkového zelí. Vinou extrémního letního sucha výnosy poklesly až o 90 procent. Krouhanky, která se v těchto dnech začala prodávat, bude proto velmi málo. Navíc její cena vzrostla o polovinu. Takové zprávy hlásí dva významní producenti zelí - akciová společnost ZP Otice, která je zároveň největším výrobcem kysaného zelí v Česku, a zemědělské družstvo v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. "Situace je vážná. To jsme tady ještě nezažili," postěžoval si ČTK Jiří Vícha ze Zemědělského družstva vlastníků Nošovice. Tamní pěstitelé stejně jako jejich kolegové z Otic nebudou mít letos dostatek zelí, aby pokryli požadavky svých odběratelů. "Hlávky zelí letos neprodáváme vůbec. Krouhanku jen v omezené míře. Máme nedostatek zelí pro výrobu našeho otického kysaného zelí. Zájem stálých odběratelů pokryjeme tak ze 20 procent," odhaduje Ševčík.

Brněnský kostel sv. Jakuba opět otevřen pro věřící

Monumentální kostel svatého Jakuba v Brně má za sebou nejnáročnější část rekonstrukce a může znovu sloužit pro církevní obřady. V mezičasech ale zůstane uzavřený, aby řemeslníci mohli dokončit zbývající práce, například obnovu bočních oltářů, které ještě obklopuje lešení. První mše po opravách se dnes odpoledne zúčastnily stovky věřících i dalších Brňanů, kteří chtěli spatřit dosavadní výsledky rekonstrukce. Mši sloužil biskup Vojtěch Cikrle. Možnost prohlédnout si kostel mají zájemci vždy před mší a po jejím skončení. Oprava za 36 milionů korun definitivně skončí v dubnu 2016.

Praha chce hostit olympijskou kvalifikaci v basketbalu

Česká basketbalová federace podala přihlášku na pořádání jednoho ze tří turnajů olympijské kvalifikace, do které se čeští reprezentanti poprvé probojovali zásluhou sedmého místa na mistrovství Evropy. Turnaje se uskuteční 5. až 11. července příštího roku. Pokud hostitelství získá i ČBF, hrálo by se v pražské O2 areně. "Požádali jsme oficiálně, abychom mohli pořádat kvalifikaci v České republice," řekl České televizi člen výkonného výboru ČBF Zdeněk Bříza. "Ty podmínky jsou opravdu kruté, co se týká základních požadavků. A je pravdou, že to vyjde na několik desítek milionů korun," dodal. Českým mužům jde o šanci na první start na olympijských hrách od roku 1980. Od té doby český či československý basketbal reprezentovaly jen ženy. Po historickém úspěchu na ME však má příležitost i mužský celek a právě domácí prostředí by mu mohlo do Ria de Janeiro pomoci. "Kvalifikace bude nesmírně těžká, postupuje jen jeden ze šesti týmů, ale domácí prostředí by nám mohlo pomoci a na olympiádu bychom klidně mohli postoupit," míní zkušený pivot Petr Benda.

Počasí

V Čechách většinou polojasno až skoro jasno. V jižních Čechách, na Moravě a ve Slezsku oblačno až zataženo. Nejvyšší teploty 7 až 11 °C.