Denní souhrn zpráv

Poslanci už mají návrh rozpočtu na příští rok

Poslanci už obdrželi návrh státního rozpočtu na příští rok. Vláda jim ho předložila ve středu 30. září, tedy v poslední den, kdy tak podle zákona musí učinit. Poprvé nad rozpočtem zasedne 14. října rozpočtový výbor, aby připravil doporučení poslancům pro první čtení. V prvním čtení se schvalují příjmy, výdaje, schodek a způsob jeho vypořádání. Schodek rozpočtu má klesnout na 70 miliard korun proti letošním schváleným 100 miliardám. Vláda ale očekává, že letošní schodek bude nižší, než kolik představoval skutečný schodek za loňský rok. Loni deficit klesl na 77,8 miliardy. Kvůli pokrytí schodku na příští rok počítá stát s vydáním dluhopisů v objemu 70,6 miliardy korun.

ČEZ požádal o novou licenci na provoz prvního bloku Dukovan

Firma ČEZ požádala o povolení dalšího provozu pro první reaktorový blok jaderné elektrárny Dukovany. Stávající desetileté povolení u něj skončí k letošnímu 31. prosinci. Ke Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) byla žádost podána 24. září, řekl ČTK mluvčí jaderné elektrárny Jiří Bezděk. První blok je od 28. srpna podle plánu odstaven a probíhají v něm mimo jiné i kontroly zařízení. Výsledky prověrky tlakové nádoby reaktoru, která je limitující pro další provoz bloku, jsou podle mluvčího dobré.

ČT: Dongres je náměstkem Útvaru pro ochranu ústavních činitelů

Bývalý šéf Útvaru pro ochranu prezidenta Petr Dongres už působí v jiné vrcholné policejní funkci - stal se náměstkem ředitele Útvaru pro ochranu ústavních činitelů Jiřího Komorouse. Informovala o tom Česká televize. Dongres sám požádal o přeložení k jinému útvaru po zářijovém incidentu, při kterém členové skupiny Ztohoven vyvěsili nad Pražským hradem rudé trenýrky místo prezidentské standarty. Prezident Miloš Zeman požadoval jeho odvolání.

Příští týden začne pršet, o podzimních prázdninách se ochladí

Příští týden začne pršet a celý říjen má být na déšť bohatý. Očekávané srážky ale deficit po letošním suchu nevyrovnají, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Od začátku roku do konce září chybí 180 litrů vody na metr čtvereční. Nejméně pršet by mělo o podzimních prázdninách na konci měsíce, kdy se ale ochladí na průměrných devět stupňů Celsia přes den. Průměr srážek pro říjen dosahuje 31 litrů na metr čtvereční, letošní říjen by měl průměr převýšit. Pršet by mělo zejména příští týden a pak v týdnu od 19. října. Říjen by měl být teplejší, než je na tento měsíc obvyklé. Rtuť teploměru by mohla šplhat až k 18 stupňům, a to až do 25. října, kdy končí letní čas. Poté se ochladí a teploty klesnou pod průměr.

V pěti desítkách měst se v sobotu a v neděli koná Den architektury

V pěti desítkách měst se v sobotu a v neděli koná Den architektury, při kterém se mohou blíže seznámit se stavbami ve svém okolí či s těmi, jež nejsou běžně přístupné. Festival se koná již popáté, letos je zaměřen zejména na necitlivé bourání staveb bruselského stylu a 70. let a revitalizaci sídlišť.

Náprstkovo muzeum pořádá Korejské dny

V Náprstkově muzeu v Praze se o víkendu koná dvoudenní druhý ročník Korejských dnů, který pořádá Česko-korejská společnost a Národní muzeum. Návštěvníkům nabídne řadu přednášek o tradičních součástech korejské kultury, jako jsou písmo, jeho filozofie a malba.

Tři zaniklé a ohrožené kostely na Plzeňsku oživují sochy studentů

Tři opuštěné památky v Plzeňském a Středočeském kraji se otevírají návštěvníkům díky výtvarným instalacím studentů a pedagogů plzeňské Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. Akce je součástí Evropského hlavního města kultury 2015 v Plzni (EHMK). Nový impulz dostal v sobotu kostel svaté Máří Magdaleny na Krasíkově u Konstantinových Lázní, 13. října uvidí lidé zaniklou tvrz Pecihrádek v Plzni a o týden později kostel Nejsvětější Trojice v Otěvěkách u Rakovníka, řekla ČTK Lenka Kodýtková z fakulty. Projekt už čtvrtým rokem upozorňuje na význam kostelů jako duchovních center v minulosti i dnes a prostřednictvím uměleckých zásahů přivádí zpět k životu zchátralá a zapomenutá duchovní místa v Plzeňském kraji. Smyslem není úplná obnova staveb.

V kostele na Krasíkově vytvořil sochař a pedagog Benedikt Tolar oltářní obraz Soustředění. "Často jsem kolem jezdíval a byl jsem vždy uchvácen magií toho zubu v krajině, který měl svůj význam už od pravěku," řekl autor. Vojtěch Soukup má na místě zaniklé tvrze Pecihrádek uměleckou instalaci Mezičlánek. "Hlavní inspirační motor můžeme vidět v obléhacích věžích. Řekněme, že tato instalace zachycuje domnělý bod na časové ose, kdy se obléhání nepodařilo, a v příkopě zůstala mementa bojů. Tuto instalaci můžeme vnímat jako mezičlánek, tedy propojení dvou světů - historie s naší přítomností," řekl. Jakub Hadrava využívá silné atmosféry místa pramenící ze zchátralosti vybavení kostela v Otěvěkách. "Pracoval jsem neinvazivním přístupem, jako je omývání a restaurování prvků a stěn, pozměnění dlažby, vyvolání obrazů na zdi do prázdných rámů, přivedení světla do hlavního oltáře," řekl.

V anketě 7 divů Olomouckého kraje je na výběr 20 zajímavostí

Z více než dvou desítek zajímavostí mohou letos vybírat lidé v anketě Sedm divů Olomouckého kraje, která má propagovat pozoruhodná místa regionu a místní pamětihodnosti. Hlasování potrvá do konce listopadu a výsledky ankety budou zveřejněny v závěru letošního roku, řekl ČTK produkční ankety Ivo Heger. Vítězem se stane některá z pamětihodností nacházejících se na Olomoucku, Prostějovsku, Přerovsku, Šumpersku a Jesenicku. Nominace byly zorganizovány už na jaře. "Nejvíce tipů nám zaslali samotní starostové obcí v regionu. Ti nás upozornili například na tančírnu v Račím údolí u Javorníku, která je unikátní památkou," uvedl Heger. Lidé mohou hlasovat také například pro Ruční papírnu ve Velkých Losinách, olomoucké nádraží či Expozici času ve Šternberku. Organizátoři do hlasování zařadili i prameny Odry ležící ve vojenském prostoru Libavá a střešní zahrady v Lipníku nad Bečvou.

Zájem lidí o historii Moravy vzrůstá, v Brně si připomněli Jošta

Zájem veřejnosti o historii Moravy a její tradice vzrůstá. Dne za Moravu, kterým si v Brně její příznivci připomněli její důležitá historická výročí, se zúčastnilo bezmála 400 lidí, což je o třetinu více účastníků než loni. Součástí akce bylo shromáždění u hrobu markraběte Jošta a průvod městem. ČTK to řekl za pořadatele setkání předseda sdružení Moravská národní obec Jaroslav Krábek.

Padesát českých parků hostí výstavu o pěstování kávy

Padesát českých a moravských parků od soboty hostí výstavu fotografií o pěstování kávy. Jejím cílem je upozornit na souvislosti mezi podmínkami pěstování kávy a její spotřebou. Výstava bude trvat týden a koná se při příležitosti Světového dne důstojné práce, který připadá na 7. října. Organizace NaZemi, která akci koordinuje, se chce v příštím roce zaměřit na podmínky výroby oblečení a bot.

O víkendu mohou lidé navštívit různé akce na ochranu ptactva

Tento víkend patří po celé Evropě ochraně ptactva a připojili se k němu čeští ornitologové. Na mnoha místech připravili ukázky odchytu a kroužkování ptáků, pro nejmenší pozorovatele pak hry a kvízy s ptačí a ekologickou tématikou. Festival ptactva v Česku pořádá Česká společnost ornitologická. Akce je kampaní mezinárodního sdružení na ochranu ptáků a jejich biotopů BirdLife International. Veřejnost tak může získat nové informace o jednotlivých druzích ptáků, o jejich životě, ohrožení a možnostech ochrany.

Sport

Karel Trněný s vozem Škoda Fabia WRC se stal vítězem Rallye Klatovy, závěrečného závodu mistrovství České republiky v automobilových soutěžích. Trněný využil toho, že na startu chyběl již jistý šampion Jan Kopecký, i faktu, ze hlavní favorit Václav Pech urazil kolo a do cíle nedojel.

Počasí v neděli

Polojasno, místy zpočátku zataženo nízkou oblačností. Teploty 16 až 23 stupňů Celsia.