Denní souhrn zpráv

Sněmovna schválila asociační dohodu mezi EU a Ukrajinou

Sněmovna schválila po mnohaměsíčních průtazích asociační dohodu mezi Evropskou unií a Ukrajinou. Dohodu kritizovali v několikahodinové debatě poslanci opoziční KSČM. Senát přitom podpořil dohodu bez větších diskusí už loni v prosinci. Poslední krok, samotná ratifikace, nyní bude na prezidentovi Miloši Zemanovi. Souhlas s ratifikací vyjádřilo 107 ze 138 přítomných poslanců. Proti bylo 29 komunistických poslanců. Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin za ratifikaci poděkoval na Twitteru českému parlamentu.

Chovanec odmítá kritiku za tvrdý postoj proti uprchlíkům

Uprchlíci zadržení na českém území porušili podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) zákon, když nepočkali na vyřízení žádosti o azyl v prvním státu Schengenu, kam vstoupili. Musí proto podle něj strpět omezení svobody do doby, než se prokáže jejich identita. Chovanec to ČTK řekl v reakci na kritiku třeba vládního výboru pro práva cizinců nebo ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, že jsou detenční zařízení na běžence nepřiměřeně přísná.

Vládní výbor pro práva cizinců například žádá, aby správa uprchlických zařízení přestala od zadržených uprchlíků v zajišťovacích zařízeních vybírat poplatek za ubytování a stravu. Podle členů výboru to nemá žádný právní základ. Pelikán zase kritizuje detenční zařízení za přísný režim. Nevidí například důvod, proč u sebe zadržení uprchlíci nemohou mít mobilní telefony. "Já tu kritiku chápu, je to jiný pohled na věc, na druhou stranu si myslím, že děláme maximum pro to, aby se s těmi lidmi zacházelo slušně a korektně, na druhou stranu prostě oni porušili zákon," řekl Chovanec. Zadržení cizinci v Česku putují do záchytných zařízení, kde obvykle stráví 42 dnů. Poté jsou propuštěni.

Policie a armáda společně procvičí ochranu hranic proti migraci

Jednodenní cvičení policie a armády, které si vyzkouší ochranu hranice pro případ zesílení migrační vlny, se uskuteční do konce září za účasti asi 300 vojáků a několika set policistů. Konat se bude na reálné hranici. Na tiskové konferenci to řekli ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a policejní ředitel Tomáš Tuhý. Podle Chovance policie ve čtvrtek zadržela na českém území jen pět uprchlíků. Cvičení by mělo ukázat, jak by se zachovaly bezpečnostní složky státu, kdyby se musely uzavřít hranice a byla na nich zavedena opětovná kontrola, řekl Tuhý. Armáda je podle Stropnického připravena na cvičení nasadit techniku včetně vrtulníku, letadla nebo vozidel Iveco s detekční technologií nebo noční vidění. Konkrétní podobu cvičení bude armáda s policií ještě připravovat na pracovních schůzkách.

Sněmovna přerušila debatu o evidenci tržeb, vrátí se k ní v říjnu

Sněmovna přerušila druhé čtení vládního návrhu na zavedení elektronické evidence tržeb. Má v něm pokračovat ve středu 7. října odpoledne, kdy by ho také mohla dokončit. Ve druhém čtení mohou poslanci předkládat své pozměňovací návrhy. Do debaty, která dnes trvala téměř tři hodiny, se jich hlásilo ještě sedm. Rozpravu provázela opět kritika pravicové opozice a spory s vládními poslanci. "Nejde o nic jiného, než abychom odmítli šmírovací tunel, který nepomůže ani státnímu rozpočtu ani ekonomice, jenom několika oligarchům," řekl novinářům místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Před možným zneužitím dat v konkurenčním boji varoval například Radim Holeček (ODS) nebo jeho stranický kolega Adolf Beznoska. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) však tyto obavy v rozpravě odmítal. Řekl, že žádná data o tom, co kdo nakoupil nebo zkonzumoval, na finanční správu nepůjdou. Evidence tržeb má omezit šedou ekonomiku a zamezit daňovým únikům.

Odbory neuspěly, zdravotníci dostanou od ledna přidáno jen 5 pct

Lékaři a další pracovníci ve zdravotnictví dostanou od ledna přidáno pět procent. Odboráři na jednání s ministrem Svatoplukem Němečkem (ČSSD)a premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) neuspěli s požadavkem na vyšší růst výdělků. Podle Němečka to neumožňuje schválená výše plateb za státní pojištěnce, která byla nižší, než ministerstvo požadovalo. Odboráři namítají, že pouze pětiprocentní navýšení může ohrozit chod českých nemocnic.

Nemocnice a následná péče mají příští rok mít o 2,5 pct peněz víc

Nemocnice by měly příští rok za lůžkovou péči dostat od zdravotních pojišťoven o 2,5 procenta peněz víc než letos. Stejně by se úhrady měly zvednout i za následnou péči. Zubařům by se mělo přidat o dvě procenta. Bez limitů by nově měly být platby za porody, péči o novorozence či léčbu nákazy virem HIV. Návrh úhradové vyhlášky na příští rok na tiskové konferenci představil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Zdůraznil, že materiál se může po připomínkách ještě změnit. Němeček podotkl, že návrh úhradové vyhlášky počítá se zvýšením tarifních platů v nemocnicích o pět procent. Odvody do zdravotního pojištění by měly být díky větší zaměstnanosti a zvyšování výdělků větší, také stát zaplatí víc za důchodce, děti či nezaměstnané. Příjmy by měly činit 258 miliard.

Úřady asi budou muset zveřejňovat smlouvy v centrálním registru

Úřady a další organizace asi budou muset zveřejňovat smlouvy v centrálním registru, který povede ministerstvo vnitra. Rozhodla o tom Sněmovna, když schválila návrh příslušného zákona. Možnost veřejné kontroly smluv má zejména bránit korupci. Pro předlohu hlasovalo 116 ze 157 přítomných poslanců ze všech stran kromě KSČM. Proti bylo šest komunistických poslanců a občanský demokrat Jan Zahradník. Předloha předpokládá, že stát, kraje, větší obce a další organizace budou mít povinnost zveřejňovat smlouvy v centrálním internetovém registru od poloviny příštího roku. Po dalším roce by začalo platit pravidlo, podle kterého nebude nezveřejněná smlouva účinná. Pod normu, jež míří k posouzení do Senátu, budou spadat smlouvy s plněním nad 50.000 korun bez daně z přidané hodnoty.

Trvalou výjimku z povinného uveřejňování smluv dostanou podle předlohy malé obce a firmy, v nichž mají většinový podíl. Prosadil to předseda poslanců opoziční ODS Zbyněk Stanjura, když koalice navrhovala dvouletý odklad. Zákon se nebude vztahovat na společnosti s většinovým podílem státu, krajů nebo obcí, jejichž akcie se obchodují na burze. Konkrétně jde o energetický gigant ČEZ. Hlavní předkladatel normy Jan Farský z klubu TOP 09 a Starostové neprosadil návrh, aby ČEZ výjimku neměl. Povinnost zveřejňování podle tohoto zákona nebudou mít na návrh Víta Kaňkovského (KDU-ČSL) zdravotní pojišťovny v případě smluv se zdravotnickými zařízeními. Zveřejňování těchto dohod už upravila takzvaná transparenční novela o veřejném zdravotním pojištění. Ve Sněmovně uspěl taky místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek s požadavkem vyjmout z působnosti zákona šest institucí s takzvanými chráněnými rozpočtovými kapitolami, o nichž kvůli nezávislosti nerozhoduje vláda, ale sněmovní rozpočtový výbor.

Místa na veřejných VŠ nestačí pro učitele studující na UJAK

Pro 500 učitelů, kteří si na Univerzitě Jana Amose Komenského (UJAK) doplňovali kvalifikaci, je na veřejných vysokých školách v oboru speciální pedagogika nebo příbuzném oboru kapacita 400 míst. Pokud budou chtít pokračovat, budou muset skládat přijímací zkoušky. Část studia jim následně může být uznána. Po jednání to řekli ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) a děkani pedagogických fakult Karlovy a Masarykovy univerzity Radka Wildová a Jiří Němec. Ministryně a děkani všech pedagogických fakult ešili zejména osud 500 učitelů, kterým vypršením akreditace 30. září skončí studium na UJAK. Všichni připomněli, že ze zákona má povinnost se o jejich dostudování postarat právě tato soukromá vysoká škola. Konkrétní podoba nabídky, jaká bude pro tyto studenty připravena, se bude upřesňovat příští týden.

Dotčení studující učitelé v diskusi na facebookovém profilu Chceme UJAK reagovali na tyto návrhy rozladěně. Kritizovali to, že budou mít jen minimum času na přípravu na případné přijímací zkoušky i formální nástup do prvního ročníku. To nepovažují za dostudování, ale za nové studium. V minulosti si také stěžovali na to, že na veřejných vysokých školách není možné na rozdíl od UJAK kombinované studium absolvovat čistě o víkendech.

Valorizace důchodů bude jen 40 korun, koalice zvýší příspěvek

Důchodci si příští rok polepší na základě zákona v průměru jen o 40 korun, proto se koalice rozhodla o navýšení jednorázového příspěvku z 600 korun na 900 korun. Důchodci by je měli dostat až v únoru příštího roku. Na tiskové konferenci o tom informovala ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Začíná třídenní cvičení záchranářů, přijedou z Česka a Slovenska

V Praze dnes odpoledne začíná třídenní cvičení výjezdových skupin záchranářů z celého Česka i Slovenska. Kromě přednášek a výměny zkušeností budou trénovat i prakticky, využijí i takzvané pacientské simulátory, tedy figuríny, které umí napodobit pacienta s obtížemi. Cvičení Pražská 155 letos pořádají už počtvrté. V pátek budou záchranáři u pomníku Tychona a Keplera v Parléřově ulici na Pohořelci trénovat noční zásah s velkým počtem zraněných. V sobotu pak budou cvičit u sochy Jana Žižky na Vítkové, součástí zásahu bude i využití záchranářského modulu Golem, který je pražským unikátem. V neděli posádky čeká třetí praktický úkol u tramvajové smyčky na Bílé Hoře.

V Dukovanech byl odstaven 2. blok, 3. blok se zastaví v sobotu

V Jaderné elektrárně Dukovany byl v noci na dnešek neplánovaně odstaven druhý výrobní blok, elektřinu přestal dodávat do sítě po 07:00. ČTK to řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Od sobotního rána přestane dodávat proud také blok číslo tři. Jak elektrárna oznámila ve čtvrtek, oba bloky budou mimořádně odstaveny, aby v nich mohly být provedeny kontroly svarů. Další ze čtyř dukovanských bloků už stojí od konce srpna kvůli pravidelné údržbě. Dodávky proudu z Dukovan tak od soboty klesnou na čtvrtinu.

Firmy kritizují složitost čerpání dotací z EU, vadí byrokracie

České firmy kritizují složitost čerpání peněz z evropských fondů, nejvíce jim vadí nadměrná byrokracie. Tu považuje za největší problém více než polovina (56 procent) firem. Vyplývá to z aktuálního průzkumu mezinárodní poradenské společnosti BDO mezi dvěma stovkami českých firem, jehož výsledky má ČTK k dispozici. Spolu s administrativní náročnosti považují firmy za složité také dokládání veškerých požadovaných podkladů. "Žadatelé navíc často situaci podceňují a nechávají vše na poslední chvíli. Udělat chybu, která pak znemožní čerpání peněz, není přitom vůbec těžké," podotkl Ondřej Šnejdar z BDO. Žádný problém v evropských dotacích neshledává jen pět procent firem. "Často se setkáváme s tím, že firmy ani nevědí, jaké programy jsou vypsané a jak by měly projekt připravit," dodal Šnejdar.

Na strojírenský veletrh zavítalo asi 75.000 lidí

Na Mezinárodní strojírenský veletrh (MSV) podle prvních odhadů zavítalo kolem 75.000 lidí, návštěva je obdobná jako v loňském roce. Pětidenní akce dnes skončila v Brně. Vystavovalo na ní 1504 firem z 32 zemí. Téměř polovina společností přijela ze zahraničí, největší zájem tradičně měli vystavovatelé z Německa. ČTK to řekl Jiří Erlebach z Veletrhů Brno. Hlavním tématem veletrhu se stal Průmysl 4.0 a nástup inteligentních výrobních procesů. Jedním z dalších témat veletrhu byl nedostatek kvalifikovaných pracovníků v strojírenském oboru. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) se struktura nabídky volných pracovních míst nesetkává s poptávkou. Proto je volných přes 100.000 pracovních míst, které nemá kdo obsadit.

Marksová: Dávky na bydlení by měly po změně zákona regulovat obce

Vyplácení příspěvků na bydlení by nově měly regulovat obce. Po jednání s radou Asociace krajů ČR o novele zákona o sociálním bydlení to řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Obce podle ní vyplácení doplatků nyní nemají možnost jakkoliv ovlivnit a dávky jsou tak často zneužívány. Po změně zákona dlouhodobě volají především starostové, kteří mají se zneužíváním dávek na bydlení ve svých obcích přímé zkušenosti. Například starostové v Karlovarském kraji si nejčastěji stěžovali na vyplácení příspěvku na bydlení v předražených soukromých nájemních bytech nebo nepracujícím či drogově závislým lidem.

NSS potvrdil pokutu 5,154 mil. korun pro Student Agency

Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil pokutu 5,154 milionu korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pro autobusového dopravce Student Agency. Firma zneužila svého dominantního postavení na autobusové lince Praha-Brno. Vyplývá to z rozsudku zveřejněného na webu NSS. Soud rozsudek zveřejnil bez odůvodnění.

Firma s výrokem nesouhlasí. Případ se týká situace na trhu z let 2007 a 2008. Student Agency snížila ceny kreditových jízdenek za jednosměrnou přepravu na 50 korun, později zavedla cenu 95 korun. Podle ÚOHS bylo cílem tohoto jednání vyloučit z trhu konkurenční dopravní společnost Asiana.

Nemocnice Vrchlabí zastaví operace a vyšetření klientů VZP

Česko-německá horská nemocnice ve Vrchlabí na Trutnovsku od 21. září zastavuje plánované operace a vyšetření pojištěnců Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). VZP dluží vrchlabské nemocnic více než 20 milionů korun za prokázanou zdravotní péči, uvedl dnes v tiskové zprávě ředitel vrchlabské nemocnice Vladimír Dryml. Vyjádření Všeobecné zdravotní pojišťovny ČTK zjišťuje. "VZP svým jednáním ohrožuje poskytování zdravotní péče pro 35.000 stálých obyvatel regionu a 50.000 návštěvníků Krkonoš, tento fakt je obzvláště nebezpečný před nadcházející zimní sezónou," uvedl Dryml. Podle něj již nemocnice začala mediální kampaní informovat své klienty, kteří jsou pojištěnci VZP o možném vypovězení smlouvy s VZP. Zároveň zřídila centrum, kde nabízí pomoc se změnou zdravotní pojišťovny všem pojištěncům VZP, kteří se nadále v nemocnic léčit. "U pojištěnců ostatních zdravotních pojišťoven není poskytování zdravotní péče omezeno," uvedl Dryml.

Jeden ze sedmi zraněných při loupeži v Horusicích dnes zemřel

Brutální přepadení rodinné firmy v Horusicích na Táborsku má jednu oběť. Dnes ráno zemřel v českobudějovické nemocnici jeden ze tří těžce zraněných mužů, celkem bylo na místě zraněno sedm lidí. ČTK to řekla mluvčí krajské policie Lenka Kozoňová. Nařízena byla soudní pitva, kriminalisté na případu dál intenzivně pracují. Neznámí lupiči přepadli rodinnou firmu v Horusicích na Táborsku ve středu večer. Na místě zůstalo sedm zraněných, z toho tři těžce. Z vyšetřování vyplývá, že se loupežného přepadení zřejmě dopustila skupina minimálně tří mužů, kriminalisté nevylučují, že jich mohlo být i více. "Z místa zmizela zatím nespecifikovaná suma peněz," řekla Kozoňová ČTK. Lupiči přepadli firmu HF moto s.r.o. Martina Hadrávka, která se zabývá renovací veteránů a výrobou dílů do motorek značky Jawa a ČZ. Podle Ladislava Sýkory, starosty Veselí nad Lužnicí, kam Horusice spadají, jde o solidní podnikatele, se kterými úřad neměl nikdy žádné starosti. Podle informací na internetu je o jejich služby velký zájem, na objednané zboží jsou čekací lhůty.

Čtvrtek je s 11 oběťmi zatím nejhorším dnem roku na silnicích

Čtvrtek 17. září se stal zatím nejtragičtějším dnem letošního roku na českých silnicích. Při dopravních nehodách zahynulo celkem 11 lidí, vyplývá z policejních statistik. K tragické bilanci nejvíc přispěla srážka nákladního auta a dodávky na dálnici D1 u Rousínova na Vyškovsku, která si vyžádala pět obětí na životech. Předtím držel nechvalný primát taktéž čtvrtek - 23. červenec, kdy se z cest nevrátilo deset lidí. O letošních prázdninách nepřežilo nehody na českých silnicích dohromady 150 lidí, což je o sedm procent více než loni v létě. Častým důvodem byla únava z vedra, nepozornost řidičů a přejetí do protisměru.

Developeři: Hypoteční sazby nad tři pct zastaví růst prodeje bytů

Rostoucí zájem o nové byty by podle ředitelů developerských firem mohl zastavit vyšší růst hypotečních sazeb. Kritickou hranicí jsou prý tři procenta. Zvýšení sazby nad tuto úroveň by podle jejich slov způsobilo zastavení současného růstu prodejů nových bytů. Vyplývá to z nejnovější studie developerských společností zpracované firmami CEEC Research a KPMG Česká republika, jejíž dílčí výsledky má ČTK k dispozici. Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v srpnu podle Fincentrum Hypoindexu nepatrně vzrostla na 2,11 procenta. Po červenci jde o druhý mírný růst po 18 měsících poklesů. Letošní rok je pro developery zatím rekordní. Podle společné statistiky společností Ekospol, Skanska Reality a Trigema se prodalo jen v Praze, která trhu nových bytů v ČR výrazně dominuje, v prvním pololetí 3550 nových bytů, meziročně o čtvrtinu více. Na konci pololetí měli developeři v nabídce dalších 7000 nových bytů připravených k prodeji, jejich celková hodnota podle odhadů Trigemy přesahuje 32 miliard korun. Prodeje pomalu rostou také v ostatních krajích.

Povinnou součástí přijímaček na SŠ by měly být jednotné testy

Povinnou součástí přijímacích zkoušek na maturitní obory středních škol by měly být jednotné testy z češtiny a matematiky, které vytvoří a dodá Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat). V návrhu novely školského zákona, který bude ve středu projednávat vláda, s tím počítá ministerstvo školství. Nová pravidla by měla začít platit od školního roku 2016/2017, takže první přijímačky by se podle nich konaly na jaře 2017. Ministerstvo si od jednotných zkoušek slibuje, že umožní zjistit u uchazečů předpoklady pro studium. Velká část středních škol se čtyřletými obory podle ministerstva v současné době přijímací zkoušky vůbec nedělá a přijímá žáky na základě jejich známek ze základních škol. Dostávají se pak na ně i uchazeči, kteří nemají předpoklady daný obor úspěšně zvládnout a ukončit maturitou.

Lidé se dnes v kostele rozloučili se zesnulým Radimem Paloušem

Rodina, přátelé i reprezentanti akademické obce se dnes přišli do kostela Nejsvětějšího Salvátora na Starém Městě v Praze rozloučit s filozofem a pedagogem Radimem Paloušem. Jeden z prvních signatářů Charty 77 a první rektor Karlovy univerzity po znovunabytí svobody v zemi zemřel před týdnem ve věku 90 let. Pohřební mši sloužil biskup Václav Malý, jehož s Paloušem pojí předlistopadové angažmá v disentu. Vedle rodiny v lavicích zasedli současní i minulí rektoři tuzemských vysokých škol, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, psycholožka Dana Němcová a další přátelé z dob před rokem 1989 a pozdější politici, třeba Jan Ruml, Karel Schwarzenberg či Alexandr Vondra. Rakev před oltářem zdobily věnce od mnoha českých akademických institucí a sdružení reprezentujících občanskou společnost.

V Praze začíná festival ...příštívlna/nextwave...

V Praze dnes začne 22. ročník festivalu ...příští vlna/next wave..., který potrvá do 29. září. Uvede sedm premiér a během dvanácti dnů se uskuteční na osmi místech. Jedna z jeho akcí se uskuteční ve vznikajícím kulturním prostoru Perla ve Vraném nad Vltavou. Tématem letošního ročníku jsou Teroristé a démoni. Podle dramaturgyně festivalu Lenky Dombrovské odráží společenskou situaci i umělecké tendence oslovených umělců. "Mnoho inscenací, které uvedeme, nebude hladit diváky po srsti - právě proto jsme je vybrali. Chceme diváky provokovat, donutit je přemýšlet nad sebou i světem kolem," konstatovala.

Festival české kultury na Slovensku nabídne koncerty a výstavy

Koncerty, výstavy či přednášky nabídne nadcházející 22. ročník Dnů české kultury na východním Slovensku. Jediný festival české kultury v zemi pod Tatrami začne příští týden a potrvá dva měsíce. Slovenskému publiku se představí mimo jiné Československý komorní orchestr, jakož i Československé komorní duo, které založili český houslista Pavel Burdych a slovenská pianistka Zuzana Berešová. Kromě koncertů se v rámci festivalu uskuteční například výstava fotografií českých účastníků první světové války, jakož i výstava fotografů, kteří zachytili přelomové okamžiky v českých novodobých dějinách. Česká komunita se na pětimilionovém Slovensku zmenšuje. V posledním sčítání lidu v roce 2011 se k české národnosti na Slovensku přihlásilo 30.367 lidí, což bylo o téměř třetinu méně než v roce 2001.

Potápěči zkusí vydržet přes 102 hodin v ponorce pod vodou

Potápěči zkusí vydržet přes 102 hodin pod vodou, pobývat budou v podvodní kabině i mimo ni. Chtějí tak překonat český národní rekord z 60. let. Do lomu u Slověnického mlýna na Českobudějovicku se ponoří v sobotu dopoledne, vynořit by se měli ve středu odpoledne. Novináře o tom informoval vedoucí projektu David Vondrášek, který je zároveň učitelem potápění na Fakultě tělovýchovy a sportu na Univerzitě Karlově v Praze. "Chtěli bychom naměřit fyziologické změny organismu, spánkové rytmy nebo efektivitu pohybu," uvedl Vondrášek. Výsledky pak bude vyhodnocovat několik měsíců.

Na veletrhu hodinek v Brně je k vidění kousek za 7,5 milionu Kč

Hodinky Bugatti Super Sport od švýcarské značky Parmigiani v hodnotě zhruba 7,5 milionu korun jsou k vidění na dvoudenním veletrhu luxusních hodinek v Brně. Veletrh s názvem SEW 2015 ode dneška do soboty nabízí zhruba 400 kusů hodinek 15 předních světových značek, řekl ČTK jednatel pořadatelské Medial Agency Karel Krtička. Většina vystavovatelů je ze Švýcarska a Německa, jediným českým zástupcem je Luděk Seryn se svými Seryn Watches. Pánské hodinky Bugatti Super Sport tvarem připomínají vozidlo Bugatti. "Jsou z růžového zlata a těch hodinek je pouze 30 na světě. Jejich výroba trvala dva roky," uvedl Krtička.

Na veletrhu vystoupí také Jaromír Ondráček, hlavní učitel jediné hodinářské školy v České republice, která je v Jihlavě. "Hodinářské řemeslo je velmi vzácné, protože hodinářů je nedostatek. Všichni studovaní hned odchází do Švýcarska, protože je o ně zájem," doplnil Krtička s tím, že veletrh nemá ukázat pouze na luxusní výrobky, ale také na pečlivou práci výrobců hodinek.

Sport

Čeští tenisté hrají po prvním dnu baráže o Světovou skupinu Davisova poháru v Indii nerozhodně 1:1. V úvodní dvouhře v Dillí Lukáš Rosol porazil Yukiho Bhambriho 6:2, 6:1 a 7:5, ale po něm neuspěl Jiří Veselý. Při neúčasti Tomáše Berdycha česká jednička se v horku a vlhku rychle unavila a se Somdevem Devvarmanem prohrála nečekaně 6:7, 4:6 a 3:6. V důležité sobotní čtyřhře nastoupí Radek Štěpánek zřejmě s dvacetiletým Adamem Pavláskem a proti nim se postaví ostřílení deblisté Leander Paes a Rohan Bopanna.

Jedna jízda stačila českým kajakářům k postupu do semifinále mistrovství světa ve vodním slalomu v Londýně. V kvalifikaci byli Jiří Prskavec osmý, Vavřinec Hradilek šestnáctý a Ondřej Tunka dvaadvacátý. Semifinále a případné finále čeká adepty na medaili v neděli.

Dvaadvacetiletý cyklistický reprezentant Ondřej Rybín byl usvědčen z dopingu a po udělení čtyřletého trestu za užití látky EPO ukončil kariéru. Na červencovém mistrovství Evropy kategorie do 23 let v Aténách získal Rybín bronzovou medaili ve scratchi. Rybín patřil k nadějím české dráhové cyklistiky. Specializoval se na omnium, v této disciplíně skončil na loňském mistrovství světa v Kolumbii jedenáctý. Jeho největším úspěchem bylo třetí místo v omniu na Světovém poháru poháru v Mexiku v lednu 2013.

Počasí

Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky, ráno v Čechách až skoro jasno a ojediněle mlhy. Na východě Moravy a ve Slezsku, odpoledne postupně i na západě a jihozápadě Čech oblačno až zataženo, večer místy přeháňky. Nejvyšší teploty 18 až 22 °C, v 1000 m na horách kolem 13 °C.