Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Sobotka se v pondělí v Bratislavě sejde s Ficem a Faymannem

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se v pondělí v Bratislavě setká se slovenským premiérem Robertem Ficem a rakouským kancléřem Wernerem Faymannem. Jednat budou zejména o migrační krizi a jejích dopadech na středoevropský region. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí české vlády Martin Ayrer. Schůzka trojice šéfů vlád naváže na páteční mimořádný summit zemí visegrádské skupiny, který se ke stejnému tématu uskuteční v Praze.

ČR otevře konzulát v pátém největším čínském městě Čcheng-tu

Za týden, 8. září, bude otevřen český konzulát v pátém největším čínském městě Čcheng-tu. Oznámili to prezident Miloš Zeman a český velvyslanec v Číně Libor Sečka po své schůzce v Pekingu. Prezident, který zahájil návštěvu Číny, zdůraznil, že půjde o jediný český konzulát, který se letos otevře. Prezident v Pekingu položil květiny k náhrobku misionáře Karla Slavíčka, který v 18. století působil v Číně a bývá označován za prvního českého sinologa. Podle dobových písemných záznamů byl tento jezuitský vzdělanec na císařském dvoře v Pekingu velmi uznáván, v Číně zůstal 18 let až do své smrti a byl zde i pohřben.

MF v návrhu rozpočtu na 2016 zvýšilo výdaje o 16 miliard Kč

Ministerstvo financí ve srovnání s červnovým návrhem navýšilo ve státním rozpočtu na příští rok celkové výdaje o zhruba 16 miliard na 1,155 bilionu korun. Vyplývá to z aktuálního návrhu na internetových stránkách vlády. Plánovaný schodek rozpočtu zůstal na 70 miliardách korun. Údaje jsou bez započtení peněz z fondů EU a dalších finančních mechanismů. Vláda začne o rozpočtu debatovat 9. září, do konce měsíce jej musí schválit a poslat do Poslanecké sněmovny.

Tomšík: ČNB může uvolněnou měnovou politiku udržovat déle

Česká národní banka může udržovat uvolněnou měnovou politiku, tedy i režim devizových intervencí, déle, než předpokládá její srpnová prognóza vývoje ekonomiky. Důvodem může být snížení očekávaného růstu Číny a jiných rozvíjejících se zemí a s tím spojený pokles cen ropy i dalších komodit. Ve svém blogu to uvedl viceguvernér centrální banky Vladimír Tomšík. Prognóza ČNB počítá s používáním kurzu jako nástroje měnové politiky do konce roku 2016.

Finanční úřady se podle dohody Babiše se starosty rušit nebudou

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se dnes dohodl s předsedou Svazu měst a obcí Františkem Luklem a starosty obcí, že se od příštího roku nebude rušit 23 územních pracovišť finančních úřadů. Babiš i Lukl o tom po jednání informovali na tiskové konferenci. Zároveň by se do konce září měla dohodnout Finanční správa s dotčenými obcemi na využití prostor a podrobnostech provozu. Úřady chtěla Finanční správa zrušit a ušetřit tak 100 milionů korun. Šlo o malé pobočky, kde dnes pracuje většinou méně než 11 lidí. Obcím se rozhodnutí nelíbilo. Šéfové stran vládní koalice se minulý týden dohodli, že se úřady zavírat nebudou. Provoz úřadů by měl být pouze omezen na úřední dny, tedy pondělí a středu.

ČR přestane zajišťovat Syřany, kteří požádali o azyl v Maďarsku

Česko přestane zajišťovat v záchytných zařízeních občany Sýrie, kteří předtím požádali o azyl v Maďarsku. Policisté je vyslechnou a nabídnou jim azyl v Česku. Pokud ho nepřijmou, tak budou muset do sedmi dní opustit zemi. Jejich cesta do Německa tak bude rychlejší. ČTK o tom informovala mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Dosud byla situace taková, že Syřané putují do záchytných zařízení, kde obvykle stráví 42 dní a pak jsou propuštěni, jelikož si je nepřebírají zpět maďarské úřady. V této zemi totiž obvykle požádají o azyl po vstupu do EU.

Tábor pro běžence v Břeclavi-Poštorné postaven, lidem se to nelíbí

Stanový tábor pro 300 běženců ve věznici v Břeclavi-Poštorné je hotov. Nachází se ve střeženém areálu, tvoří jej 25 stanů a stavělo je od úterního večera 90 hasičů. Představitelé Břeclavi i Jihomoravského kraje žádají policii o zvýšení ostrahy ve městě. Mnozí z občanů Břeclavi jsou znepokojeni. V úterý by jim zástupci ministerstva vnitra a cizinecké policie měli vysvětlit, jaké mají záměry s Poštornou. Novinářům to řekli starosta Břeclavi Pavel Dominik (Pro region) a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Průzkum: Zeman umí najít problémy, ale zemi nereprezentuje

Prezident Miloš Zeman podle většiny lidí dokáže jasně pojmenovat palčivé problémy země nebo se zabývat záležitostmi krajů, obcí, lidí i domácí ekonomiky. Nedaří se mu ale reprezentovat Českou republiku v zahraničí, sjednocovat společnost ani zlepšovat politickou kulturu v zemi. Ukázal to aktuální průzkum společnosti ppm factum, který má ČTK k dispozici. V polovině Zemanova pětiletého mandátu veřejnost sdílí prezidentovy názory na imigraci, uprchlíky či Islámský stát, mnohem méně souhlasu vyvolávají ve společnosti prezidentovy postoje k jeho odpůrcům nebo ke jmenování profesorů. Veřejné vystupování hlavy státu považuje 55 procent občanů za nevhodné, podle 45 procent je zcela nebo "víceméně" v pořádku.

Zakladatel vytunelovaného H-Systemu Smetka zůstává ve vězení

Strůjce miliardového podvodu v kauze vytunelovaného H-Systemu Petr Smetka zůstává ve vězení. Pražský městský soud projednal stížnost žalobců proti jeho podmínečnému propuštění, které mu letos v květnu povolil obvodní soud. Podle dvou justičních zdrojů ČTK byla stížnost úspěšná. V kauze H-Systemu přišlo nejméně 1095 zájemců o byt či dům o více než 980 milionů korun. Smetka podle soudů převáděl peníze na jiné firmy, odsouzen byl na 12 let vězení. Zatím si odpykal téměř 11 let.

Asociace: Zájem Čechů o domácí dovolenou stoupl o 15 procent

Zájem Čechů o letní dovolenou v tuzemsku letos výrazně stoupl. Cestovní kanceláře, které nabízejí domácí pobyty, zaznamenaly nárůst zájmu českých turistů až o 15 procent. V tiskové zprávě to uvedla Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Také hoteliéři ve většině regionů potvrzují nárůst zájmu české klientely. Podle provozovatelů ubytování stojí za tímto trendem pokles poptávky po Tunisku či řeckých ostrovech a slabá koruna, která zdražuje zahraniční pobyty. Češi během letních měsíců tráví v tuzemsku dovolené převážně ve svých či pronajatých rekreačních objektech, u příbuzných a známých, v penzionech a hotelech do kategorie tří hvězdiček.

Zemřel autor státního znaku České republiky Jiří Louda

V Olomouci zemřel autor státního znaku České republiky Jiří Louda. Významnému českému heraldikovi a veteránovi druhé světové války bylo 94 let. Na sociální síti Facebook to uvedl ministr obrany Martin Stropnický. Louda byl jedním z nejuznávanějších evropských znalců erbů a vlajek. Za svůj život vytvořil zhruba dvě stovky symbolů měst a obcí a vedle českého státního znaku také prezidentskou vlajku. První jeho práce, které se objevily na veřejnosti, vytvořil za druhé světové války, kdy pobýval jako voják ve Francii a Velké Británii. "Dělal jsem znaky spojenců. Používaly se při oslavách a výzdobě ubikací. Ve Francii jsem znaky ještě dělal spíše sám pro sebe, v Anglii to už bylo pro armádu," uvedl. Za vrchol své tvorby po stránce vlastenecké považoval Louda prezidentskou vlajku, Václav Havel mu také v roce 2000 udělil Medaili Za zásluhy. Velice si vážil prestižní ceny The Julian Bickersteth Memorial Medal, kterou dostal jako druhý cizinec v historii ve Velké Británii za knihu o heraldice nejvýznamnějších evropských panovnických rodů.

Dvořákova Praha přenese klasickou hudbu na Václavské náměstí

Zahajovací koncert 8. ročníku festivalu Dvořákova Praha, který přivítá 7. září Rudolfinum, bude přenášen na velkoplošné obrazovce ve spodní části Václavského náměstí. Veřejnost tak bude mít možnost pod širým nebem slyšet Dvořákův slavný violoncellový Koncert h moll v podání violoncellisty Yo-Yo My a České filharmonie (ČF) vedené Jiřím Bělohlávkem. Zástupce médií o tom informoval umělecký ředitel festivalu Marek Vrabec. Až do 23. září nabídne festival Dvořákova Praha na dvě desítky koncertů s Dvořákovými známými i méně uváděnými díly.

Dny slovenské kultury v Luhačovicích připomenou i Jurkoviče

Památníky a hřbitovy, které realizoval na počest obětí první světové války slovenský architekt Dušan Jurkovič, představí Muzeum luhačovického Zálesí v Luhačovicích na Zlínsku. Výstava je součástí Dnů slovenské kultury, které se v lázeňském městě konají od středy do soboty, sdělil ČTK zástupce lázni. Vernisáž bude ve čtvrtek, výstava potrvá do 10. dubna. Jurkovič měl na vzhled Luhačovic velký vliv, ve Zlínském kraji navrhl také stavby na Pustevnách v Beskydech. Realizace pomníků a hřbitovů patří k méně známé Jurkovičově tvorbě.

Stěhovaví ptáci míří do Afriky, je možné je sledovat na webu

Stěhovaví ptáci míří z České republiky do Afriky. Některé druhy, například rorýsi, již odlétli. Migrace dalších se začátkem září právě vrcholí. Jejich přílet do zimních domovů je možné sledovat na internetových stránkách vzdělávacího programu Jaro ožívá, který pořádá mezinárodní společnost na ochranu ptactva BirdLife International. ČTK o tom informovala tuzemská koordinátorka programu Gabriela Dobruská. Jaro ožívá se zaměřuje především na děti. Zúčastnit se ale může podle pořadatelů opravdu každý, protože k pozorování není potřeba mít speciální ornitologické znalosti. Zatímco do jarní části projektu se zapojili především tuzemští školáci, nyní děti v Africe sledují přílet ptáků na zimoviště. Svá pozorování zadávají na web. Díky nim se mohou i lidé v Česku dozvědět, kdy do Afriky doletěly například první vlaštovky.

Počasí ve čtvrtek

Polojasno až oblačno. Ojediněle déšť nebo přeháňky. Teploty 19 až 23 stupňů Celsia.