Denní souhrn zpráv

Pod výzvu proti xenofobii se podepsalo už více než 660 vědců

Na 660 vědců, univerzitních profesorů i vysokoškolských pracovníků se v petici ohradilo proti nárůstu xenofobních nálad v české společnosti. Znepokojuje je aktivita extremistických skupin, které podle nich nemají dostatečnou protiváhu. Na internetu zveřejnili výzvu nazvanou Vědci proti strachu a lhostejnosti. Organizátory jsou Lukáš Novák, Anna Vanclová a Martin Blažek z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Vědci vyzývají politiky, aby při přijímání uprchlíků zohledňovali skutečné možnosti, a ne vrtkavé nálady veřejného mínění. Žádají je také, aby nezneužívali cizí neštěstí k hromadění levných politických bodů. Na média apelují, aby informovala pravdivě a nešířila vykonstruované senzace a paniku. Veřejnost žádají mimo jiné o to, aby byla opatrná v soudech a nenechala se manipulovat. Mezi profesory z Univerzity Karlovy, kteří se podepsali, jsou například teolog Tomáš Halík, divadelní kritik Vladimír Just, historik Jan Rychlík, literární historik Martin C. Putna a filosof Jan Sokol.

Mládek bude ve Finsku jednat o spolupráci v jaderném sektoru

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) bude v úterý ve Finsku jednat o spolupráci obou zemí v jaderném sektoru a potenciálu českých firem na finském trhu. ČTK o tom informovalo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Mládek se mj. setká s finským ministrem pro zaměstnanost a ekonomiku Olli Rehnem. Podle MPO bude hlavním tématem jednání zapojení českých firem ve finském jaderném programu, například při výstavbě nového jaderného zdroje Hanhikivi 1.

Policie obvinila Vitáskovou kvůli jmenování Vesecké do ERÚ

Protikorupční policie obvinila předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou ze zneužití pravomoci úřední osoby a z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Informoval o tom mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej. Trestní stíhání souvisí se jmenováním někdejší nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké do nově vytvořené funkce místopředsedkyně úřadu. Podle policistů Vitásková porušila energetický zákon a způsobila státu škodu nejméně jeden milion korun. Úřad s postupem policie nesouhlasí, Vitásková rezignaci nezvažuje.

Kontroloři nemohli kvůli zákonu prověřit stavbu metra za 27,1 mld

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) nemohl kvůli omezení své působnosti v zákoně prověřit prodloužení metra za 27,1 miliardy korun. Přitom šlo o jednu z nejdražších staveb poslední doby. Podle úřadu to dokládá potřebu rozšíření jeho pravomocí. ČTK to sdělila Jana Gabrielová z odboru komunikace NKÚ. Nyní může úřad kontrolovat hospodaření se státním majetkem, nikoliv ale hospodaření s veřejným majetkem či majetkem státních firem a samospráv. Šéf dopravního podniku Jaroslav Ďuriš vyjádření NKÚ odmítl. Úřadu prý nabídl, ať kontroluje i oblasti, kam podle zákona nesmí. "Nabídl jsem, že představenstvo schválí dokument, kterým úřadu kontrolu povolí. Zprávu považuji za nezodpovědnou informaci," řekl ČTK. Nesouhlasí ani s tím, že by Praha stavbu nekontrolovala.

Inspekce zadržela šéfa litoměřické věznice, podezírá ho z korupce

Generální inspekce bezpečnostních sborů zadržela šéfa litoměřické vazební věznice a někdejšího ekonomického náměstka Vězeňské služby Tomáše Líbala. Podezírá jej z korupce. Líbal se údajně pokoušel vydírat a uplácet současného generálního ředitele Vězeňské služby Pavla Ondráška. Ondrášek řekl novinářům, že čelil tlaku, aby vrátil do funkcí bývalé vedení sboru. Jako bonus prý dostal přislíbeno několik milionů korun. Vedle údajného vydírání se kauza týká i některých zakázek Vězeňské služby. Jejich počet nechtěl Ondrášek upřesnit, aby neohrozil šetření inspekce. Stejně tak odmítl jmenovat konkrétní osoby.

Na mýtném se v červenci vybralo o deset procent meziročně více

Na automobilovém mýtném se v červenci vybralo téměř 850 milionů korun, což je meziročně o 9,7 procenta více. Vyplývá to ze statistik provozovatele mýtného systému. Prázdninové měsíce jsou z pohledu výběru mýtného slabší, současně se na mýtných transakcích dál projevovalo cenové zvýhodnění nejekologičtějších kamionů.

Deště pomohly hlavně chmelu a vínu, úrodu brambor ale nezachrání

Déšť, který přišel po vlně veder, přivítali především pěstitelé chmele a vinaři. Vláha by také mohla pomoci zakládání porostů ozimé řepky, částečně i kukuřici. Naproti tomu úroda brambor bude kvůli suchu nízká a deště ji již nezachrání. Vyplývá to z ankety ČTK mezi zemědělci. Podle předsedy Ústředního bramborářského svazu ČR Milana Chlana se úroda kvůli suchu proti běžnému roku propadne o 30 až 40 procent. "Poškození tam je, u řady odrůd již nemá co růst," řekl ČTK. S další predikcí chce počkat několik týdnů, pro brambory je podle něj důležité, aby spadlo aspoň 30 až 40 mm srážek.

Potravinářská komora: Potraviny v ČR jsou dražší než v Německu

Pod stejnou značkou se v Německu nakoupí dvě třetiny potravin levněji než v ČR, navíc jde často o kvalitnější výrobek, dokazuje další test organizovaný Potravinářskou komorou ČR, informovala v tiskové zprávě. Cenový rozdíl byl podle komory i větší než třetina hodnoty. V průměru se potraviny nakoupí v ČR skoro o čtvrtinu dráž než u západních sousedů. Komora testovala dvacet produktů. Potravinářská komora ČR se dlouhodobě snaží dokázat, že české obchodní řetězce mají vysoké marže a stojí za vyšší cenou výrobků. Naopak nadnárodní výrobci argumentují tím, že se snaží optimalizovat cenu pro klienta a že se snaží zohlednit regionální chutě konzumentů. Obchodníci zase tvrdí, že případné "horší" složení preferují zákazníci kvůli nižší ceně.

Průzkum: Průměrná výše kapesného středoškoláků je 654 Kč měsíčně

Průměrná výše kapesného českých středoškoláků je 654 korun měsíčně. Nejvyšší kapesné svým potomkům ve věku 15 až 19 let platí rodiče v hlavním městě - 976 korun. Ve městech nad 100.000 obyvatel dávají rodiče svým potomkům průměrně 698 korun za měsíc, v obcích od 5000 do 20.000 obyvatel 597 korun. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro mobilní peněženku Napka.cz. Kapesné podle výsledků průzkumu z největší části připadne na jídlo a posezení s přáteli. Šedesát procent rodičů uvedlo, že kapesné dávají svým dětem pravidelně, a to nejčastěji jednou měsíčně.

V Česku pečují o lidi s demencí hlavně rodiny

Péče o lidi s demencí poskytovaná rodinou stojí měsíčně od 40.000 do 60.000 korun, pečující rodinní příslušníci jí tráví přes 300 hodin za měsíc. Zdravotních a sociálních terénních služeb lidé příliš nevyužívají, těchto služeb je málo a jsou finančně náročné. ČTK to řekla ředitelka gerontocentra v Praze 8 a místopředsedkyně Alzheimer Europe docentka Iva Holmerová. Na světě je 47 milionů lidí s demencí, v roce 2050 jich bude 130 milionů. V Česku je 140.000 až 150.000 lidí s demencí, do roku 2050 se jejich počet zdvojnásobí. Nástup nemoci se posouvá do stále mladšího věku.

Policie zprůjezdnila silnici z Mostu do Litvínova

Policie o půlnoci zprůjezdnila silnici I/27 z Mostu do Litvínova, kterou uzavřel čtvrteční požár v chemičce Unipetrol. Zatím se otevřela jen pro automobilovou dopravu. Pro tramvaje dál platí výluka. Po nedělním jednání krizového štábu ČTK o otevření informovala krajská policejní mluvčí Alena Bartošová. Víc než pětikilometrový úsek vedoucí přes Chempark museli od čtvrtka řidiči objíždět.

Začal Architecture Week, ústředním tématem jsou krajské památky

Ústřední výstavou festivalu architektury a urbanismu Architecture Week Praha 2015, který začal v Jiřském klášteře na Pražském hradě, je expozice Památky mého kraje. Do 8. října mohou zájemci vidět fotografie, modely, obrazy a projekce hradů, vil a jiných významných staveb. V Jiřském klášteře jsou prezentovány také památky a současná architektura z dalších 27 států světa. "Exponáty reprezentující třináct krajů jsou velice atraktivní a myslím si, že v kontextu se světovou architekturou jsme nezapomněli na nic, aby výstava byla bohatá a zajímavá," řekl ČTK kurátor výstavy, architekt Miroslav Řepa.

Kromě expozice Památky mého kraje jsou v Jiřském klášteře umístěny výstavy, organizované v rámci festivalu. Jde například o tuzemskou premiéru prezentace modelu budovy UNESCO v Paříži, výstavu Praha sakrální nebo výstavu věnovanou nově zrekonstruovaným brněnským vilám. Ve spolupráci s příslušnými ambasádami organizátoři akce v Jiřském klášteře představují také památky a současnou architekturu z dalších 27 států. Pražskou premiéru mají expozice věnované francouzským románským kostelům a anglickým katedrálám.

Folklorní soubory z Indonésie či Gruzie vystoupí v Ostravě

Letošní ročník festivalu Folklor bez hranic, který dnes začal v Ostravě a potrvá do 21. srpna, nabídne vystoupení celkem 13 souborů nejen z Česka, Polska a Maďarska. Osmnáctého ročníku přehlídky lidového umění se tentokrát účastní i umělci z Indonésie, Gruzie či Mexika. ČTK to za organizátory řekla prezidentka festivalu Kateřina Macečková. Tančit a hrát se bude na různých místech krajského města. Zavítá například do domovů pro seniory či na lázeňskou kolonádu v Klimkovicích. Folklorní přehlídka vyvrcholí v pátek 21. srpna závěrečným koncertem na Slezskoostravském hradě.

V pražské zoo se po třech letech vylíhli varani smaragdoví

Po třech letech se v sobotu v pražské zoologické zahradě vylíhla mláďata varanů smaragdových. Dva malí varani váží po osmi gramech, včetně dlouhého chápavého ocasu měří 22 centimetrů a ve vajíčkách se vyvíjeli 162 dní. Matka mláďat je odchovaná v Praze, otec přicestoval do pražské zoo loni ze Španělska. Varany smaragdové chová 28 evropských institucí, jen dvě z nich v posledním roce hlásily odchov, informovala ČTK mluvčí zahrady Jana Ondrejechová. V Zoo Praha se varani smaragdoví poprvé vylíhli v roce 1996 a tehdy to bylo první rozmnožení tohoto druhu v evropských zoologických zahradách.

Počasí v úterý

Zataženo, na většině území déšť. Teploty 16 až 20 stupňů Celsia.

Meteorologové varují před intenzivními dešti, které budou do středy postupovat Českem. V místech vydatného deště lze podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) čekat rychlý odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků, zatopení níže položených míst a podemletí silnic. V noci na středu by se mohly zvednout hladiny některých toků na povodňový stupeň.