Denní souhrn zpráv

Zeman navrhl Senátu Jirsu jako kandidáta do Ústavního soudu

Prezident Miloš Zeman navrhl Senátu jako kandidáta na ústavního soudce místopředsedu Městského soudu v Praze Jaromíra Jirsu. Uvedla to dnes Česká televize, které to potvrdil předseda Senátu Milan Štěch. Pokud senátoři Jirsovu nominaci schválí, nahradí tento bývalý prezident Soudcovské unie u Ústavního soudu Vlastu Formánkovou. Formánkové skončil mandát ve středu, Ústavní soud tak není kompletní, místo patnácti má teď jen čtrnáct soudců. O tom, že kandidátem by mohl být právě místopředseda Městského soudu v Praze, se hovořilo již dříve, sám Jirsa již dříve potvrdil, že nabídku dostal.

Bývalou Okamurovu stranu povede válečný veterán Lidinský

Předsedou nejmenší parlamentní strany Úsvit - Národní koalice se stal válečný veterán Miroslav Lidinský. Na volební konferenci v Praze mu dala hlas většina delegátů strany. Bývalá strana, kterou vedl Tomio Okamura, zároveň kompletně obměnila vedení, které čítá 15 lidí, a změnila název a logo. Chce se tak odstřihnout od sporů, které ji v minulosti provázely a vyústily v odchod zakladatele Okamury. Úsvit v Poslanecké sněmovně zastupuje devět poslanců.

Na demonstracích týkajících se uprchlíků se v Praze sešly desítky lidí

Desítky lidí se odpoledne sešly v Praze na demonstracích proti uprchlíkům i na jejich podporu. Jeden z protestů byl zaměřen proti imigrační politice české vlády a druhý proti xenofobii. Při žádné z demonstrací se podle mluvčí policie Ivety Martínkové neobjevily potyčky, ale na protestu proti uprchlíkům byl zadržen jeden řečník.

Teploty v Česku dosáhly 39,8 stupně, byl nejteplejší den roku

Teploty v Česku dosáhly 39,8 stupně, které meteorologové naměřili v Řeži a Dobřichovicích u Prahy. Sobota tak překonala páteční vedra, a stala se nejteplejším dnem roku. ČTK to řekli pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Česko teplotami překonalo i některé středomořské země. Na většině stanic měřících déle než 30 let padly rekordy, ale absolutní český rekord 40,4 stupně odolal.

Až do začátku září budou teploty v Česku vysoké

Až do začátku září budou teploty v Česku vysoké. Největší vedra budou příští týden, a to až 37 stupňů, později ale budou zřejmě postupně klesat pod třicítku. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a předpovědí ústavu. Objem srážek přitom bude podprůměrný, takže zřejmě budou pokračovat sucha s vyšším rizikem požárů.

V Praze přibývá otrav oxidem uhelnatým, ve vedrech riziko roste

Pražští záchranáři už dnes zasahovali u několika případů otravy oxidem uhelnatým, jeden byl smrtelný. Důrazně proto varují, že v extrémních vedrech riziko těchto otrav stoupá, protože se zhoršuje odtah komínem a spaliny se vracejí do místnosti. ČTK o tom informovala mluvčí záchranné služby Jiřina Ernestová.

Na výkup pozemků se vzácnou přírodou chce stát dát 23 milionů Kč

Stát opět začal vykupovat pozemky, které leží v chráněných územích. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) proto tento týden uvolnilo 23 milionů korun. Prodávat je mohou obce i soukromí vlastníci. Náměstek MŽP Vladimír Dolejský považuje za důležité, aby pozemky v prvních a druhých zónách s nejpřísnější ochranou přírody vlastnil stát a zlepšil tak péči o vzácnou přírodu. K takovému stavu se podle něj téměř došlo v Národním parku České Švýcarsko. Ne všude se však pozemků chtějí majitelé a obce zbavit, a to i přesto, že většinou nejsou hospodářsky využitelné.

Například Národní park Šumava se některé pozemky snaží zatím neúspěšně koupit už desítky let. "My bychom rádi koupili alespoň současné první zóny na pozemcích Obecních Lesů, například u Kašperských hor a u Volar. Jsou to většinou slatě, u Volar je to Malá niva. Víme, že na to, aby nám obce pozemky prodaly, není vhodná doba. Nechtějí se zbavovat majetku," připustil ředitel NP Šumava Pavel Hubený.

Lačnov na Vsetínsku otevřel muzeum vypálené osady Vařákovy paseky

Lačnov na Vsetínsku otevřel nové muzeum věnované památce obětí z osady Vařákovy paseky, vypálené na konci druhé světové války. V lokalitě Na Kozinci byly za 12 milionů korun postaveny objekty, které připomínají jednu z tehdejších usedlostí, řekla ČTK starostka Lačnova Marie Vlčková. Vypálení osady Vařákovy paseky nad Lačnovem bylo v noci z 2. na 3. května 1945 poslední nacistickou trestnou akcí v předvečer osvobození Valašska. Vyžádala si čtyři životy. Obec chce návštěvníkům muzea tragédii připomínat. "Národ, který zapomene na svoji minulost, si ji totiž musí znovu prožít," zmínila Vlčková. Podoba samotného muzea se nerodila lehce. "Dobové fotografie se nezachovaly. Vycházeli jsme z kroniky rodu Vařáků, kteří si ústně sdělovali, co tam staříček vybudoval a jak to vypadalo. Pátrali jsme také v archivu," popsala vznik staveb Vlčková. Muzeum tvoří obytná chalupa, stodola, vozovna s chlévy, kovárna, sušárna a včelín. Na podzim bude ještě vysazen ovocný sad.

Zemanův Vynález zkázy na festivalech v Locarnu i Montrealu

Digitálně restaurovaný snímek Karla Zemana Vynález zkázy z roku 1958 pokračuje ve své úspěšné pouti po mezinárodních festivalech. V neděli 9. srpna bude uveden na MFF v Locarnu, koncem léta se představí na dalším "áčkovém" festivalu v Montrealu. Slavnostnímu uvedení bude přítomna režisérova dcera Ludmila, která od 80. let minulého století žije a tvoří právě v Montrealu. ČTK to oznámila Denisa Štrbová z Českého filmového centra.

Slezské muzeum v Opavě chystá největší projekt - Neklidné století

Slezské zemské muzeum v Opavě připravuje největší výstavní projekt letošního roku. V cyklu čtyř výstav chce představit návštěvníkům období let 1918 až 1989 ve Slezsku z mnoha úhlů pohledu. Výstavy z cyklu Neklidné století se uskuteční v Historické výstavní budově, Památníku Petra Bezruče a Domě umění v Opavě a také v Národním památníku II. světové války v Hrabyni.

Zoologická zahrada Ostrava otevřela expozici Motýlí louka

Zoologická zahrada v Ostravě otevřela novou interaktivní expozici nazvanou Motýlí louka. Návštěvníci v ní najdou květinový záhon, informace o motýlech i modely housenky a kukly, tedy dvou stádií vývoje motýla, v nadživotní velikosti. Expozice se nachází poblíž voliér dravců.

Chránění sokoli letos na Šumavě vyvedli mladé z většiny hnízd

Úspěšnou hnízdní sezonu měli letos na Šumavě chránění dravci sokoli stěhovaví. V celé zemi nyní hnízdí na 50 párů tohoto dravce, který byl ještě před pár desetiletími na pokraji vyhynutí. Na české straně Šumavy má hnízda sedm párů, letos všechny zahnízdily a z většiny hnízd také vyvedly mladé. Hnízdění nebylo úspěšné jen asi na dvou hnízdech, na zbývajících sokoli vyvedli osm mláďat, řekl ČTK ornitolog správy šumavského národního parku Tomáš Lorenc. Podobný počet mláďat se na Šumavě podařilo sokolům odchovat i v minulých letech.

Počasí v neděli

Skoro jasno až polojasno, ojediněle bouřky nebo přeháňky. Teploty 29 až 33, na Moravě a ve Slezsku až 37 stupňů Celsia.