Denní souhrn zpráv

Uctil jsem oběti násilí jako křesťan, řekl na kritiku Bělobrádek

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek při pracovní návštěvě Bavorska uctil památku obětí násilí především jako předseda KDU-ČSL a jako křesťan. Uvedl to dnes na dotaz ČTK. Podle tamního tisku navštívil v Mnichově Sudetoněmecký dům, kde k uctění památky obětí poválečného odsunu Němců z Československa položil věnec. Jeho čin kritizuje vedení KSČM, naopak TOP 09 ho chválí. Bělobrádkovo gesto ocenil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), upozornil však na historické souvislosti. "S premiérem jsme domluveni nebyli, uctil jsem památku obětí násilí především jako předseda KDU-ČSL a křesťan," napsal Bělobrádek v textové zprávě zaslané ČTK. Připomněl, že Sudetoněmecké krajanské sdružení i jeho představitel Bernd Posselt již dříve učinili gesto a vzdali se majetkových nároků.

"Taková gesta smíření, jaké učinil Pavel Bělobrádek, pomáhají zlepšovat vztahy a patří do sjednocující se Evropy počátku 21. století," uvedl premiér v tiskovém prohlášení. Zdůraznil ale, že vždy, když se připomíná památka obětí excesů divokého vyhánění, je třeba současně zdůraznit klíčový význam příčiny a následku v česko-německých vztazích. "Bylo to nacistické Německo, které rozbilo demokratické Československo a následně rozpoutalo druhou světovou válku," uvedl Sobotka. "Často smutné události jara a léta roku 1945 byly následkem Mnichova, světové války vyvolané Hitlerem, tragédií Lidic, Ploštiny, Terezína či Kobylis, celé šest let trvající bezohledné nacistické perzekuce a nesvobody," dodal.

Stát vybral v pololetí méně na DPH i spotřebních daních

Stát vybral v pololetí na dani z přidané hodnoty (DPH) necelých 149 miliard korun, což je v meziročním srovnání pokles o 7,5 miliardy korun. Stejně tak méně vybral stát i na všech spotřebních daních, a to zhruba 70 miliard korun. To je v meziročním srovnání pokles o 2,8 miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytlo ministerstvo financí. Úřad odůvodňuje nižší výnos z DPH a spotřebních daní vysokou srovnávací základnou z loňského roku. Ta byla způsobena zejména výběrem spotřebních daní u tabáku zkresleného loňským předzásobením tabákovými výrobky a zadrženými nadměrnými odpočty u daně z přidané hodnoty.

Soutěž na provoz mýtného se nejspíš opět posune

Soutěž na provozovatele mýtného systému v létě vyhlášená nebude. Vyhlášení dlouhodobě odkládaného tendr na správce systému, vybírajícího miliardy korun od kamionových dopravců, se nejspíše posune až na začátek příštího roku. Vyplývá to z pracovního materiálu ministerského expertního týmu, který má ČTK k dispozici. Materiál předpokládá jako reálnou variantu podpis smlouvy s novým provozovatelem nejdříve v září příštího roku, tedy tři měsíce před tím, než by měl začít mýto vybírat. Důvodem jsou mimo jiné vyjednávání o součinnosti s nynějším dodavatelem, společností Kapsch. Jednání jsou složitější, než si ministerstvo dopravy zpočátku představovalo.

ČTÚ chce, aby operátoři neprotahovali dobu přenášení čísel

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) chce zkrátit faktickou dobu přenášení mobilních telefonních čísel při přechodu zákazníka od jednoho operátora k jinému. Operátoři čas, který má trvat čtyři pracovní dny, protahují až na dva měsíce. Uvedl to mluvčí úřadu Martin Drtina. Rada ČTÚ informovala zástupce Asociace provozovatelů mobilních sítí, že chce iniciovat úpravu telekomunikačního zákona, který by prodlužování lhůty ze strany operátorů znemožnil.

Od zavedení přenositelnosti telefonních čísel v mobilních sítích v roce 2006 bylo do loňského roku přeneseno celkem 2,937 milionu telefonních čísel.

Počty českých kachen rostou, kupují se více čerstvé

Počet kachen chovaných v Česku meziročně k začátku dubna vzrostl o polovinu na 589.593. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. O rok dříve šlo o 393.187 kachen. Nárůst vykazují i celoroční statistiky, které ČTK poskytl státní podnik Mezinárodní testování drůbeže (MTD) v Ústrašicích. Podle nich se loni vylíhlo meziročně skoro o tři miliony kachen víc, celkově 12,46 milionu, většina se ale vyveze do zahraničí.

Jihočeští zemědělci očekávají sklizeň obilovin o 16 procent nižší

Jihočeští zemědělci odhadují, že letošní sklizeň obilovin bude meziročně nižší zhruba o 16 procent, u řepky proti loňské rekordní sklizni klesne o více než čtvrtinu. Přesto se ve srovnání s desetiletým průměrem jeví sklizeň i výnos základních obilovin a řepky jako dobré. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Maršmeloun bude zřejmě řešit i ministerstvo pro místní rozvoj

Investor, který chce stavět novostavbu u Anežského kláštera v historickém centru Prahy, se odvolal k ministerstvu pro místní rozvoj. Nesouhlasí s tím, že magistrát začal přezkoumávat již vydané územní rozhodnutí. Takový postup považuje za nezákonný, zjistila ČTK z odvolání.

Taxikář z libanonské kauzy je prý bratrem muže zadržovaného v ČR

Řidič taxi, z něhož zmizelo pět Čechů na východě Libanonu, je bratrem muže zadrženého loni v Praze pro podezření ze spolupráce s teroristy. Oznámila to v Bejrútu rozhlasová stanice Voice od Lebanon. Skutečnost, že Alí Fajád, jeden z trojice Libanonců zadržených v Praze a čekajících na vydání do USA, je bratrem taxikáře Saíba Muníra Taána, podle libanonského rozhlasu potvrdili členové jeho rodiny.

Opět padaly teplotní rekordy, nejtepleji bylo ve Strážnici

V Česku třetí den za sebou padaly teplotní rekordy. V neděli byly překonány na 47 stanicích s delší měřicí tradicí, nejtepleji bylo ve Strážnici na Hodonínsku. Meteorologové tam naměřili rovných 37 stupňů Celsia. Následovaly Brod nad Dyjí na Břeclavsku s 36,4 stupně, Lednice na Břeclavsku s 36,1 stupně a Staré Město na Ukerskohradišťsku s 35,1 stupně. Na všech těchto místech byly přepsány dosavadní rekordy pro 19.červenec z roku 1983. Na svém webu to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Festival Colours of Ostrava opět překonal divácký rekord

Festival Colours of Ostrava, který se konal od čtvrtka v industriálních Dolních Vítkovicích, opět překonal divácký rekord. Během tří dnů branami festivalu prošlo 41.500 lidí. To je více než loni, kdy za všechny čtyři dny dorazilo necelých 41.000 návštěvníků. Novinářům to řekla ředitelka přehlídky Zlata Holušová. Hlavními hvězdami letošního ročníku byly zpěvačka Björk a kapely Kasabian a Rudimental.

Do Mikulova došli chorvatští poutníci, připomněli tak minulost

Do Mikulova na Břeclavsku došli během závěrečného dne festivalu Národy Podyjí Chorvati v krojích a na koňských spřeženích. Zakončili tak více než 1000 kilometrů dlouhou a tři týdny trvající cestu z Bosny na jižní Moravu. Jde o připomínku odchodu zhruba 200.000 lidí, kteří prchali z původní vlasti v 16. století před Turky do dnešního Rakouska, Maďarska, na Slovensko a na Moravu. Mladí Chorvaté se vydali po trase, po níž odešli před 500 lety jejich předci. Na jihu Moravy Chorvaté našli řadu zpustlých obcí, které znovu kolonizovali a usadili se na drnholeckém a valtickém panství. Šlo například o obce Jevišovka, Nový Přerov, Dobré Pole, Hlohovec, Charvátská Nová Ves a Poštorná. Zatímco komunity v sousedních zemích jsou dodnes aktivní, moravští Chorvaté, někdy řečení Charváti, se museli ze svých domovů po roce 1948 na nátlak komunistického režimu vystěhovat a byli rozptýlení po střední a severní Moravě.

Skanzen Veselý Kopec patřil řemeslům, přišlo 4500 lidí

Skanzen Veselý Kopec u Hlinska na Chrudimsku patřil o tomto víkendu při tradičním jarmarku lidovým řemeslům. Umění předvedlo 110 řemeslníků, na něž se přišlo podívat asi 4500 lidí. To bylo méně než v jiné roky, kdy přišel i dvojnásobek návštěvníků. "Řadu lidí odradila velká vedra. I tak jsme s návštěvností spokojeni," řekla ČTK ředitelka skanzenu Ilona Vojancová. Akce patří k největším svého druhu na východě Čech a je hlavní událostí ve skanzenu v celém roce. Skanzen jarmark pořádá od roku 1982.

Sport

Olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý český titul v cross country na horských kolech neobhájil, v Kutné Hoře skončil druhý za Ondřejem Cinkem. Závod žen vyhrála Karla Štěpánová.

Počasí v pondělí

Oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Teploty 24 až 31 stupňů Celsia.