Denní souhrn zpráv

V centru Prahy se sešli odpůrci EU a migrace do Evropy, lidé ale vyjadřovali i solidaritu s uprchlíky

V horní části Václavského náměstí v Praze se po 15:00 sešlo na 400 odpůrců Evropské unie, islámu a současné migrace uprchlíků do Evropy. Řečník Jan Jiskra vyzval vládu, aby nepřijímala nikoho ze současné migrační vlny, aby islám a právo šaría postavila mimo zákon, aby důkladněji střežila hranice před uprchlíky a aby Česko vystoupilo z Evropské unie. Před 16:00 se demonstranti spolu s ním vydali na pochod centrem Prahy na Hradčanské náměstí.

Naproti tomu v dolní části Václavského náměstí přes sto lidí vyjádřilo solidaritu s uprchlíky a demonstrovalo proti šíření nenávisti.

Bělobrádek v Mnichově uctil oběti poválečného odsunu Němců

Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek se během své návštěvy Bavorska setkal se zástupci sudetských Němců. Jako vůbec první člen české vlády navštívil také Sudetoněmecký dům v Mnichově, kde sídlí instituce Němců vysídlených z českých zemí, informoval regionální deník Oberbayerisches Volksblatt. K uctění památky obětí poválečného odsunu Němců z Československa tu Bělobrádek položil věnec, což list označil za "milník" ve vzájemných vztazích někdejších krajanů.

MfD: Policie na pokyn žalobce vyšetřuje házení vajec na Zemana

Policie začala na pokyn žalobce vyšetřovat loňské házení vajec na prezidenta Miloše Zemana jako trestný čin výtržnictví. Uvedla to Mladá fronta Dnes (MfD). Dřív policie incident, který se stal loni v listopadu na pražském Albertově, vyhodnotila jako maximálně přestupek proti občanskému soužití a předala ho úředníkům.

Při listopadovém odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu vypískaly Zemana stovky lidí. Ze shromážděného davu létaly předměty, včetně vajíček, a zaznívaly výzvy k prezidentovu odstoupení, osobní strážci bránili hlavu státu rozevřenými deštníky. Zeman nazval vrhače předmětů zbabělci.

Na východě Libanonu zmizelo pět Čechů

Na východě Libanonu zmizelo pět Čechů a místní taxikář. V údolí Bikáa, nedaleko města Kefrajá, bylo v opuštěném autě nalezeno pět českých pasů, peníze a další cennosti. Podle libanonské zpravodajské agentury je unesli neznámí ozbrojenci. Údajně je chtějí vyměnit za Libanonce zadržovaného v Česku. Libanonská armáda prohledává hotely i okolí lékárny, kde svědci naposledy viděli řidiče pětice Čechů. Oblast prohledávají i bezpilotní letouny. Kvůli případu v sobotu odpoledne zasedal v Praze krizový štáb.

Na louce u Bouzova je technoparty, přijelo 1500 lidí

Na louce nedaleko Bouzova na Olomoucku se od pátku koná technoparty, na kterou postupně přijelo 1500 lidí. Víkendová hudební akce byla obecnímu úřadu v Bouzově nahlášena jako oslava narozenin pro stovku lidí. Policie zatím nemusela řešit žádné přestupky účastníků technoparty ani stížnosti obyvatel z okolí.

Sumi Jo zahájila hudební festival v Českém Krumlově

Ovacemi vstoje odměnilo dnes publikum jihokorejskou sopranistku Sumi Jo, která operním recitálem zahájila 24. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov 2015. Stejným ovacím publika se těšil i její host, italský tenorista Danilo Formaggia.

V sobotu festival pokračuje symfonickým koncertem k poctě Petra Iljiče Čajkovského v Zámecké jízdárně, na němž se představí Moravská filharmonie Olomouc pod taktovkou španělského dirigenta Manuela Hernándeze-Silvy. Festival nabídne i další koncerty klasické hudby. Třikrát zahraje Jihočeská filharmonie, která při závěrečném koncertě doprovodí jihokorejského houslistu Ji Man Wee a amerického violoncellistu Carmina Mirandu.

Letošní slavnosti slámy začnou v Českém ráji už v červenci

Svět zvířat a hmyzu je motivem letošních slavnosti slámy Slamák v Českém ráji. V rekreačním areálu Šťastná země v Radvánovicích nedaleko Turnova vyrůstá například slaměné mraveniště či čtyřmetrová kudlanka nábožná a budou tam i zvířata v nadživotní velikosti, například chobotnice, velbloud nebo lev. Slavnosti slámy začnou nezvykle už v červenci, důvodem je velký zájem veřejnosti z minulých let. ČTK to řekl správce areálu Pavel Faltus.

Více než 300 dřevěných kostelů a zvonic mapuje první kniha

V Česku jsou více než tři stovky dřevěných a polodřevěných kostelů, kaplí a zvonic. Jejich stáří sahá od 15. století až po současnost. Ten nejvzácnější a nejstarší dřevěný kostel se nachází v Broumově na Náchodsku. Oproti Německu, Polsku, Ukrajině či Švédsku je jich zde ale poměrně málo a ani v současnosti těchto staveb moc nevzniká. Jejich historie ale podle architekta Karla Kuči není uzavřenou kapitolou. O dřevěných sakrálních stavbách vydal novou knihu nazvanou Dřevěné a polodřevěné kostely, kaple a zvonice, která jako první tuto netradiční architekturu mapuje.

Farmářské slavnosti přilákaly na biofarmu v Sasově stovky lidí

Stovky lidí přišly do Biofarmy Sasov v Jihlavě, kde se koná další z akcí pátého ročníku Farmářských slavností. Program byl zaměřený hlavně na rodiny s dětmi. Lidé si mohli například vyzkoušet, jak by jim šlo ruční dojení nebo jízda na býčím trenažéru. Cílem slavností je seznámit veřejnost se životem současných zemědělců.

ČHMÚ: Vedro bude pokračovat i v novém týdnu a pak počátkem srpna

Současné vedro zůstane v Česku i v příštím týdnu, kdy maximální průměrná teplota může vystoupat až k 32 stupňům Celsia. Po mírném ochlazení na konci července se horko počátkem dalšího prázdninového měsíce vrátí. Poté by teploty mohly opět mírně klesnout. Nadále se budou vyskytovat i bouřky. Ve svém měsíčním výhledu to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Teplotní rekordy byly na 70 místech, nejtepleji v Brodu nad Dyjí

Teplotní rekordy byly v sobotu do 17:00 překonány v Česku na 70 meteorologických stanicích s delší řadou pozorování. Nejvyšší teplotu 37,2 stupně Celsia meteorologové naměřili v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku. Následovala Strážnice na Hodonínsku s 36,9 stupně. Na obou místech tak padl dosavadní rekord pro 18. červenec, který platil od roku 1983. Uvedl na svém webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Počasí v neděli

Polojasno s přeháňkami a bouřkami. Teploty 30 až 38 stupňů Celsia.