Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Zemřel sir Nicholas Winton, zachránce československých židovských dětí

Ve věku 106 let zemřel sir Nicholas Winton, který před vypuknutím druhé světové války zachránil 669 československých dětí před smrtí v nacistických koncentračních táborech. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na Wintonova zetě. Podle listu Maidenhead Advertiser zemřel Winton ve středu ráno klidně, v přítomnosti dcery Barbary a dvou vnoučat.

V letech 1938 a 1939 Winton v Československu organizoval odjezdy židovských dětí do Británie, obstarával veškeré formality potřebné k jejich přepravě po železnici, zařizoval dětem doklady a přijetí v britských rodinách. Právě před 76 lety, 1. července 1939, odjel z Prahy vlak s největším počtem dětí. Do bezpečí jich podle BBC tehdy zamířilo 241. Stošesté narozeniny oslavil Winton, který žil v Maidenheadu u Londýna, letos v květnu. Jeho dcera Barbara tehdy řekla, že otec již slábne, není "v poslední době bohužel příliš aktivní" a nemůže moc cestovat. Po válce se londýnský rodák živil jako makléř. Ani nejbližší příbuzní neměli tušení o válečné kapitole jeho života. Do povědomí veřejnosti se dostal až díky dojemnému setkání se svými zachráněnými "dětmi" ve studiu BBC. Wintonovy polozapomenuté činy připomněl slovenský režisér Matej Mináč, když natočil film Všichni moji blízcí (1999). Podruhé mu vzdal hold o tři roky později v dokumentu Síla lidskosti, potřetí v roce 2011 snímkem Nickyho rodina.

Česko přebírá předsednictví V4

Premiérských summitů během českého předsednictví visegrádské skupiny (V4) se má zúčastnit korejská prezidentka Pak Kun-hje a premiéři zemí Beneluxu. Na tiskové konferenci k začínajícímu ročnímu vedení regionálního sdružení Česka, Slovenska, Polska a Maďarska to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Česká vláda chce během předsednictví posilovat vnitřní soudržnost V4, odmítá ale, že by to bylo kvůli erozi uvnitř seskupení. Česko plánuje v Praze uspořádat dva summity premiérů členských zemí, k nimž podle tradice přizve i další zahraniční partnery. "Na jeden z těchto summitů bychom rádi pozvali korejskou prezidentku, zejména v souvislosti s masivními investicemi, které jsou realizovány ze strany Koreji v regionu střední Evropy. Na druhé setkání tady v Praze bychom rádi pozvali premiéry zemí Beneluxu," přiblížil Sobotka. Přesné termíny obou setkání zatím nejsou známy, předběžně by se měla konat v zimě 2015 a na jaře 2016.

Česko si pro své už šesté předsednictví V4, které převzalo od Slovenska, vytýčilo sedm priorit. Jako první uvádí posilování vnitřní soudržnosti uskupení, k dalším prioritám českého předsednictví V4 patří spolupráce v energetice, bezpečnosti a obraně, rozvoj digitální ekonomiky a dopravního propojení, boj proti daňovým únikům a stabilizace a transformace zemí západního Balkánu a východní Evropy.

Vláda: Vystoupení Řecka z eurozóny by mělo na ČR malý přímý dopad

Případné vystoupení Řecka z eurozóny by mělo na českou ekonomiku pouze malý přímý dopad. Ani nejhorší možný scénář makroekonomického vývoje by se tak neměl zásadně projevit na hospodaření českých investorů a vývozců, protože již dříve vzhledem k panujícím rizikům přizpůsobily své dodací podmínky. Vyplývá to z materiálu, který v souvislosti řeckou ekonomickou krizí projednala vláda. Bankrot Řecka a jeho přechod na jinou měnu zpráva považuje za nejhorší z možných scénářů. Materiál zmiňuje české investice a obchodní výměnu, která by mohla klesat po dobu dvou až tří let o 20 až 30 procent "s pozdějším návratem k zavedeným obchodním spojením".

Zaorálek i Babiš jsou pro azylové tábory na severu Afriky

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) by uvítal vznik táborů na severu Afriky, v nichž by Evropská unie vyřizovala žádosti uprchlíků o azyl. Logické by byly zejména v Libyi, osmadvacítka ale nyní nemá v této zemi partnera, s nímž by o nich jednala. Ani další státy regionu o ně zatím podle ministra nestojí. Zaorálek to řekl novinářům během jednání kabinetu. Podobný názor na azylové tábory mimo Evropu má i ministr financí Andrej Babiš (ANO), který uprchlickou krizi považuje za největší ohrožení Evropy.

Vláda odmítla návrh na kvóty pro ženy na kandidátkách

Vláda odmítla návrh volebního zákona, který měl zvýšit zastoupení žen na kandidátkách pro sněmovní a krajské volby alespoň na 40 procent. Novinářům to řekl Jiří Souček z úřadu ministra pro lidská práva a legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD). Právě Dienstbier spolu s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) s návrhem přišli. Proti se ale podle informací ČTK postavili všichni ministři za hnutí ANO i KDU-ČSL, kteří myšlenku dlouhodobě odmítali. Cílem novely bylo podle předkladatelů větší zapojení žen do veřejného a politického života. Při posledních sněmovních i krajských volbách ženy tvořily čtvrtinu kandidátů, ve Sněmovně i krajských zastupitelstvech měly zhruba pětinové zastoupení.

Vláda schválila minimální počet poboček České pošty

Vláda schválila nařízení, které stanoví minimální počet poboček České pošty na 2100. Novinářům to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Pošta má nyní 3200 poboček a neplánuje je rušit. Během deseti let chce dvě třetiny poboček převést na partnery. Minimální počet provozovaných pošt vychází z kritérií pro dostupnost poštovních služeb, které stanovuje vyhláška k zákonu o poštovních službách. Nutnost stanovit i minimální počet poboček vládním nařízením zavedla v roce 2013 poslanecká novela poštovního zákona.

Státní rozpočet se koncem června dostal do přebytku 22,6 mld. Kč

Státní rozpočet se ke konci června dostal do přebytku 22,6 miliardy korun, když v květnu byl ve schodku 22,1 miliardy korun. Loni v červnu byl v přebytku 1,5 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí s tím, že jde o nejlepší výsledek hospodaření od vzniku ČR. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun.

Babiš se s hejtmany nedohodl na navýšení příjmů pro kraje

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se s hejtmany nedohodl na zvýšení příjmů pro kraje o 3,5 miliardy korun na příští rok. Novinářům to po jednání vlády a Asociace krajů ČR (AKČR) řekli premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a šéf asociace Michal Hašek (ČSSD). Peníze navíc měla krajům zajistit novela zákona o rozpočtovém určení daní. Babiš chce odložit její platnost o jeden rok. Kraje by podle novely mohly od roku 2016 dostat více peněz ze státní kasy díky vyššímu podílu na výnosech daně z přidané hodnoty (DPH). V současnosti získávají kraje u DPH 7,86 procenta z celkového výnosu a obce 20,83 procenta. Nově by kraje měly mít z DPH 8,92 procenta, u obcí zůstane podíl stejný. Příjmy krajů z daní by se tak vrátily do stavu před rokem 2011, kdy byl podíl krajů na výnosech z daní snížen. Na vrácení k původnímu stavu se vláda s kraji dohodla loni v červnu.

Stát má pravidelně podporovat film z rozpočtu, souhlasila vláda

Státní fond kinematografie by měl pravidelně dostávat ze státního rozpočtu kolem 200 milionů korun ročně. Umožňuje to novela audiovizuálního zákona, kterou schválila vláda a nyní ji budou projednávat zákonodárci. Příští rok by mělo na výrobu nových českých filmů jít 180 milionů korun, řekl novinářům ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Novela také zprůhledňuje systém filmových pobídek pro zahraniční filmaře, aby natáčeli v Česku.

Vládním institucím v 1. čtvrtletí meziročně klesl deficit i dluhy

Vládním institucím klesla v 1. čtvrtletí letošního roku meziročně úroveň deficitu o více než polovinu ze 3,84 na 1,56 procenta hrubého domácího produktu. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Snížení deficitu ze 37,8 miliardy korun na 16,1 miliardy korun pomohly podle ČSÚ hlavně příjmy institucí, ale klesly i výdaje na sociální dávky či investice. Meziročně se zmenšil i dluh vládních institucí.

V platnost vstupuje zákon, který změní mzdy vojáků

V platnost vstupuje novela zákona o vojácích z povolání, která mění zejména systém odměňování příslušníků ozbrojených sil. Norma dává vojákům kariérní řád a narovnává platové podmínky. Novela zákona především propojuje funkce v armádě s hodností a služebním platem tak, jak to funguje v řadě zemí Severoatlantické aliance. Zavádí přehlednější a předvídatelnější kariérní růst a zvýšit má atraktivitu vojenského povolání. Norma má také potlačit subjektivní vlivy při stanovování platů vojáků. Nynější systém odměňování dává velké pole působnosti nadřízeným.

Soud nařídil muži házejícímu polena na D1 ústavní léčbu

Olomoucký krajský soud uložil Danielu Stupárkovi, který házel polena z dálničních mostů na D1, ochrannou ústavní psychiatrickou léčbu. Vyhověl tak návrhu žalobce. Muž podle znalců trpí paranoidní schizofrenií a jeho pobyt na svobodě je pro společnost nebezpečný. V době útoku byl nepříčetný, myslel si, že hrozí třetí světová válka. Při útoku poškodil 28 aut, jeden člověk se zranil. Stupárkovo stíhání bude s největší pravděpodobností zastaveno.

Test: Třetina totožných potravin v ČR a Německu je rozdílná

Třetina vzorků ze 24 párů potravin prodávaných pod stejnou značkou v Německu a v ČR měla podle testu provedeného Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze odlišné složení. Všechny výrobky se přitom prezentovaly stejně, takže spotřebitel by očekával stejný obsah, uvedl na setkání s novináři koordinátor projektu Jan Pivoňka. Podobný průzkum představila v posledních dnech i Potravinářská komora ČR, která ale na odlišných vzorcích konstatovala, že v Německu se nakupuje levněji než v ČR. Podle jejího ředitele pro programování a strategii Miroslava Koberny jde ale o příklad, že si čeští distributoři nastavují vyšší marži.

V programu Česká kvalita je nově značka pro neziskové organizace

Značka Spolehlivá veřejně prospěšná organizace, která je zárukou důvěryhodnosti dané neziskové organizace, byla přijata do programu Česká kvalita. Značka je pro dárce zárukou, že jeho příspěvek je skutečně věnován na deklarovaný účel. Na tiskové konferenci to řekl Marek Šedivý z Asociace veřejně prospěšných organizací ČR. Značka už byla pilotně otestována, aktuálně ji má 16 organizací. Pro udělení značky musí daná organizace splňovat další kritéria jako přiměřené náklady na provoz a na získávání dalších prostředků, které nesmějí překročit hranici 35 procent jejích příjmů, přiměřené odměny pracovníkům a zveřejňování pravdivých informací o činnosti a hospodaření.

Vědci na zasedání v Praze řešili globální problémy Země

Více než čtyři tisícovky vědců se v Praze zabývaly globálními problémy Země. Na 26. valném zasedání Mezinárodní unie geodetické a geofyzikální (IUGG - International Union of Geodesy and Geophysics) experti řešili důsledky klimatických změn, poznatky z nedávného zemětřesení v Nepálu i výsledky pozorování supervulkánu Campi Flegrei u Neapole.. Česká republika je první zemí, kde se valné zasedání této organizace uskutečnilo podruhé, vrátilo se sem po 88 letech.

V Brně začíná Měsíc autorského čtení věnovaný Ukrajině

Vystoupením ukrajinské spisovatelky Oksany Zabužkové začíná festival Měsíc autorského čtení, patrně největší literární festival v Česku. Měsíc autorského čtení má dvě hlavní programové linie. Jednu tvoří česká, slovenská a polská literatura, ve druhé se vždy představí autoři z hostující země. Tentokrát padla volba na Ukrajinu. Většina autorů čte nejprve v Brně, v následujících dnech je pak čeká putování do Ostravy, Košic, Lvova na Ukrajině a Vratislavi v Polsku. Literární festival vznikl v roce 2000 v Brně, od té doby postupně expanduje. Celkem se v každém městě letos představí šedesátka spisovatelů. Z českých spisovatelů přijali pozvání například Michal Ajvaz, Karol Sidon, Jaroslav Rudiš, Radka Denemarková a Michal Viewegh.

Archeology čeká výzkum kvůli stavbě D1, část trasy už prozkoumal

Archeology čeká rozsáhlý záchranný výzkum v souvislosti s chystanou stavbou dálnice D1 z Přerova na Lipník nad Bečvou. Část trasy už zkoumali v předstihu a podařilo se jim odkrýt například žárové pohřebiště či sídliště z období neolitu. Nyní v katastru Oseku nad Bečvou hledají další hroby ze starší doby bronzové. Stavba chybějícího úseku dálnice má začít naplno zřejmě již během prázdnin, archeologové budou stavbu v zajímavé lokalitě Přerovska sledovat po celou dobu.

Vědci z Brna vyrazili na Špicberky zkoumat důsledky tání ledovců

Důsledky tání ledovců chtějí zkoumat vědci z Masarykovy univerzity při výpravě na Špicberky. První část expedice vyrazila z Brna ve středu, v cíli zůstane dva týdny. Druhá skupina se na ostrovy vypraví v srpnu, oznámila novinářům Martina Fojtů jménem univerzity. Expedici tvoří odborníci z přírodovědecké fakulty, kteří se budou věnovat výzkumné práci a zároveň povedou terénní kurz polární ekologie pro studenty geografie a geologie. Kurz proběhne v centrální části souostroví Špicberky v blízkosti opuštěného města Pyramiden.

Sport

Reprezentační útočník Tomáš Necid bude hrát za Bursaspor. Turecký klub se podle svého webu dohodl s pětadvacetiletým fotbalistou na čtyřleté smlouvě. Do Bursasporu v létě zamířil i další hráč národního týmu obránce Tomáš Sivok.

Tenistka Karolína Plíšková ani na čtvrtý pokus neprošla ve Wimbledonu do třetího kola. Jedenáctá nasazená hráčka nestačila na výborně servírující Coco Vandewegheovou a s Američankou na londýnské trávě ve druhém kole prohrála 6:7 a 4:6.

Počasí ve čtvrtek

Jasno. Teploty 26 až 30 stupňů Celsia.