Desetitisíce lidí protestovaly proti snižování platů

Na Palachově náměstí v centru Prahy demonstrovaly desetitisíce odborářů proti snižování platů ve státní a veřejné správě. Protestovat přišli policisté, vojáci, hasiči, zástupci školských odborů, zdravotníci či úředníci. Vláda bude podle premiéra Petra Nečase (ODS) s odboráři o škrtech dále jednat, z celkového snížení mezd o deset procent však neustoupí. Demonstrace spolu s předcházejícím pochodem odborářů trvala přes tři hodiny. Podle pražské policie na akci dorazilo zhruba 40.000 lidí, organizátoři protestu jich odhadli o 5000 více. Na přeplněném Palachově náměstí si demonstranti vyslechli projevy šéfa policejních odborů Milana Štěpánka, předsedy hasičských odborů Zdeňka Oberreitera či Aleny Vondrové z Odborového svazu státních orgánů a organizací. O konkrétní podobě snižování objemu platů bude vláda s představiteli příslušných odborů ještě jednat. Nečas podle odborového předáka Jaroslava Zavadila slíbil, že vláda ve středu neuzavře debatu o kritizovaných plánech na změny v zákoníku práce.

Prezident Václav Klaus považuje úspory za nezbytné a demonstrace podle něj nic neřeší. Podle ministra práce Jaromíra Drábka pak byla akce důsledkem toho, že odborové organizace nebyly ochotny o jakékoli změně věcně diskutovat. Jejich výklady škrtů jsou prý zmanipulované. Naopak podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky jednala vláda s odboráři ponižujícím způsobem a postavila je před hotovou věc. Místopředsedkyně KSČM Alena Vostrá dodala, že kabinet "nabízí odborům místo dialogu jen tvrdou ruku".

Protest v Praze byl podle policie klidný, jediný incident se odehrál na ministerstvu vnitra. Demonstrující policisté a hasiči vnikli do vestibulu úřadu, dav povalil bezpečnostní rám a rozbil skleněnou výplň vstupního turniketu. Ministerstvo bude podle svého mluvčího Jiřího Reichla požadovat po vinících náhradu škody.