Policisté budou asi demonstrovat

0:00
/
0:00

Policisté z celé republiky chtějí přijet koncem ledna do Prahy demonstrovat. Nevěří totiž slibům ministra vnitra Ivana Langra a policejního prezidenta Vladislava Husáka, že letos nebudou brát méně peněz než loni. Demonstrace by se měla konat 26. ledna odpoledne před budovou ministerstva vnitra.

Sociální demokraté už vyzvali ministra vnitra Ivana Langra, aby požádal vládu o půl miliardy korun pro zajištění nového zákona o platech policistů. Podle odhadů odborářů by se propad v ročních příjmech mohl týkat více než 5000 policistů. Také policejní prezident Vladislav Husák, s nímž o problému jednali policejní ředitelé, připustil, že nižší plat dostává tři až pět tisíc policistů a 236 příslušníků kvůli novému zákonu ze služby odchází. Podle Vladislava Husáka teď vedení policie posílí komunikaci s policisty, a větší vyhodnocení udělají na jaře:

"Otevřeli jsme mailové schránky na krajských ředitelstvích, odpovídáme na chaty pravidelně každý den, vyhodnocujeme nejfrekventovanější otázky a na ně odpovídáme, takže se snažíme jakousi osvětu směrem do policie poskytovat, a uvidíme, jak se situace vyvine. Myslím, že v tuto chvíli by všichni měli tak trošku zklidnit emoce, ke kterým dochází, a vyčkat prvních dvou, možná tří měsíců, podívat se, jak se skutečně tyto reálné příjmy začnou vyvíjet a v zásadě podle toho potom konat."

Zdaleka ne všichni však souhlasí s názorem, že nový služební zákon automaticky přináší menší platy. Například brněnský policejní ředitel Jaroslav Vaněk soudí, že nový systém je spravedlivější, protože umožňuje ocenit především skutečně odvedenou práci, bez ohledu na odsloužená léta. Chybou podle něj nejsou ani radikální omezení nejrůznějších příplatků, především za přesčasy:

"Samozřejmě na konci roku můžeme zúčtovat a říkat, jestli měl méně peněz. Není ale možné v lednu tvrdit, že mám míň peněz. Spíše byla taková disproporce, že si opravdu například hlídkař vydělal více než zkušený vyšetřovatel se dvěmi vysokými školami, který má dnes a denně za svého partnera advokáta, státního zástupce, a z druhé strany i rafinované pachatele. A v konečném důsledku, protože nechodil na přesčasy, protože nechodil na soboty, neděle, noční a svátky, tak měl méně peněz než ten hlídkař."

Není ale jasné, zda se demonstrace policistů před budovou ministerstva vnitra opravdu uskuteční. Její organizace se totiž dosud nikdo oficiálně neujal a podporu policejních odborů nespokojenci nemají. Předseda Nezávislého policejního odborového svazu Milan Štěpánek potvrdil, že se k demonstraci nepřipojí:

"Je to věc, která jde mimo náš nezávislý odborový svaz. Na diskusním fóru 'Policista' i na ostatních diskusních fórech jsem zveřejnil poměrně obsáhlý příspěvek, kde jsem chtěl policistům vysvětlit, jaká je situace a chtěl je ujistit, že samozřejmě na ně nezapomínáme, a samozřejmě jim říci, že je určitý postup, že se nezačíná od konce."

Odborový svaz dělá mezi policisty průzkum. Výsledek a návrhy dalších řešení předloží na konci ledna.