Ekonomický přehled týdne

Foto: Pixabay, CC0 Public Domain
0:00
/
0:00

Státy Visegrádské čtyřky chtějí řešit problém dvojí kvality potravin. Provoz evidence tržeb je po zapojení obchodníků bez problémů. Poslanci podpořili výstavbu vysokorychlostních tratí v Česku. Policisté dostanou od července přidáno deset procent.

Zástupci zemí Visegrádské čtyřky vyzývají Evropskou komisi, aby řešila problém dvojí kvality potravin

Foto: Pixabay,  CC0 Public Domain
Země Visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko) vyzvaly Evropskou komisi, aby řešila problém rozdílné kvality potravin. Podle průzkumů má řada výrobků třeba v Česku a v Německu stejný název a obal, ale jiné složení a cenu. Srovnání výrobků z pěti evropských zemí plánuje na první polovinu letošního roku ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL:

"Bohužel musím konstatovat, že u výrobků, kde se toto šetření dělalo, se prokázalo, že kvalita je opravdu jiná. Je tam třeba nižší obsah kakaa, jsou tam použity jiné tuky, jiná sladidla, jiné přídavné látky. Šetření prokázalo, že kvalita těch výrobků obecně je nižší."

Podle Miroslava Koberny z potravinářské komory je běžné, že firmy mají pro různé trhy jiné receptury. Problém ale je, pokud jsou ve výrobcích náhražky.

"Je třeba se zeptat, kde je příčina té dvojí kvality. A ta není u výrobních podniků, ty vyrobí cokoliv. Ta je u obchodníků, kteří požadují dvojí kvalitu, požadují levné výrobky pro naše země. Jedním z řešení je snaha standardizovat výrobky pomocí českých cechovních norem, to nám dneska chybí."

Zatím neexistuje žádný zákon nebo předpis, který by zakazoval prodávat ten samý výrobek s odlišným složením ve dvou zemích. Eurokomisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitele Věra Jourová řekla, že chce jednat s výrobci potravin i se zástupci unijních obchodních inspekcí.


Provoz evidence tržeb je po zapojení obchodníků bez problémů

Foto: ČT24
Ve středu začala druhá fáze elektronické evidence tržeb. Účtenky musejí vydávat podnikatelé z maloobchodů, velkoobchodů a e-shopů. Podle ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO provoz EET funguje bez problémů. Každou hodinu projde systémem zhruba milion účtenek. Obchodníci se přidali k provozovatelům ubytovacích a stravovacích služeb, pro které je EET povinná od loňského 1. prosince. Po obchodnících budou následovat další obory podnikání.

Vláda si od evidence tržeb slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků.


Poslanci podpořili výstavbu vysokorychlostních tratí v Česku

Foto: Taxiarchos228,  CC BY 3.0 Unported
Poslanci napříč stranami podpořili stavbu vysokorychlostní železnice v Česku. Začít stavět až v roce 2035 je ale podle nich příliš pozdě. Místopředseda sněmovního hospodářského výboru Martin Kolovratník z hnutí ANO řekl, že reálný je už rok 2025. Ministr dopravy chce v polovině roku přinést návrh zákona o liniových stavbách. Ten by měl přípravu stavby tratí radikálně zrychlit.

Jaké výhody může taková železnice do dopravy přinést, popisuje prezident Asociace pro rozvoj infrastruktury Tomáš Janeba:

"Jedna taková trať se v přepravě vyrovná jedné tříproudové dálnici. Tratě mají vysokou spolehlivost a bezpečnost. Vzhledem k tomu, že to budou nové tratě, tak vlaky na nich budou moci jezdit rychlostí od 250 do 380 kilometrů v hodině."

Sněmovna požádala vládu, aby bylo prioritou spojení z Drážďan do Břeclavi a taky do Ostravy.


Policisté dostanou od července přidáno deset procent

Policisté dostanou od poloviny roku přidáno deset procent. Shodli se na tom ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD a financí Andrej Babiš z hnutí ANO. Peníze navíc budou také pro celníky, dozorce ve vězení a lidi z tajných služeb. Půjde na to dohromady přes půldruhé miliardy korun - říká ministr Chovanec:

Foto: ČT24
"Dlouhodobě jsme navyšovali mzdy státním úředníkům. Nikdo z nich nebyl v situaci, že mu byly peníze odebrány v minulosti. To znamená, že tím řešíme historický dluh českého státu vůči našim bezpečnostním složkám."

Ministerstvo financí původně se zvýšením platů od letošního července nesouhlasilo a navrhovalo ho až od příštího roku. Nyní Andrej Babiš uvedl, že požadavek byl oprávněný, protože policie při náboru nových příslušníků nabízí velmi nízké platy.

Šéfové obou rezortů se také dohodli, že Česká pošta dostane 800 milionů za ztrátové služby pro stát v minulých letech. Jak řekl Andrej Babiš, kompenzace pomůžou řešit i problém s nízkými platy, které zaměstanci pošty dostávají:

"Platy jsou tam velice nízké. Náklady pošty jsou obrovské, 12 miliard korun. Proto jsme se domluvili na kompromisu. Já jsem chtěl tu částku rozložit, protože vyjednávání o rozpočtu na rok 2018 bude extrémně náročné."

Zaměstnanci České pošty by podle vedení firmy mohli dostat přidáno už letos ve čtvrtém čtvrtletí. Podle Chovance je průměrný plat na poště 15.000 korun a zvýšit se bude moci alespoň o 1000 korun měsíčně.


Lidé, kteří jsou na nemocenské delší dobu, budou nejspíš dostávat víc peněz

Nemocenská pro dlouhodobě nemocné se zřejmě zvýší. Shodli se na tom ministři. Po debatě se zaměstnavateli a odbory vybrala vláda variantu ministerstva práce, která odstupňuje výši dávky po dvou a třech měsících léčení.

Michaela Marksová,  foto: Filip Jandourek,  ČRo
Od druhého měsíce nemoci 66 procent základu platu a od třetího pak 72 procent. Ministryně práce Michaela Marksová z ČSSD je s rozhodnutím vlády spokojená:

"Myslím si, že když je člověk nemocný 30 a více dnů, tak lze jen těžko předpokládat, že něco takového simuluje."

Ministerstvo chce návrh ve sněmovně přidat k novele o zdravotním pojištění. Novinka by tak mohla platit od příštího roku. Změny vyjdou státní pokladnu na skoro dvě a půl miliardy korun ročně.


Čtveřice největších bank vydělala zhruba 50 miliard korun, tržby rostly i obchodním řetězcům

Foto: Kristýna Maková
Čtveřice největších bank v ČR v roce 2016 vydělala víc než 50 miliardy Kč, což je téměř o osm procent více než předloni. "Hospodářské výsledky bank ovlivnil především jednorázový prodej podílů v kartové asociaci Visa. Bez tohoto jednorázového vlivu by se růst zisku bank pohyboval kolem jednoho procenta, nebo by dokonce mírně klesl," uvedl zakladatel portálu Bankovnipoplatky.com Patrik Nacher. Pokles výnosů bank z poplatků a provizí se podle něj zrychluje. Banky se naopak více soustřeďují na výnosy z úroků a dalších služeb s vyšší přidanou hodnotou.

České banky představují pro své zahraniční vlastníky stále "zlatá vejce", jelikož v mezinárodním srovnání vykazují i přes zmíněný pokles rentability stále poměrně solidní ziskovost, podotkl analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Vysoké zisky měly v Česku obchodní řetězce. Například diskonty Lidl měly v Česku zisk před zdaněním 4 miliardy korun. To je meziročně o 55 procent víc. Řetězec utržil 38 a čtvrt miliardy. Navíc oznámil, že od března plošně zvýší průměrnou mzdu prodavačů a prodavaček na 24 897 korun při plném úvazku.


iHNed.cz: Kellnerova PPF rozjíždí banku ve Velké Británii

Investiční skupina PPF, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner, spouští ve Velké Británii vlastní banku. Finanční ústav nazvaný Clear Bank se zaměří na převody peněz především mezi jednotlivými britskými bankami. Napsal to server iHNed.cz, podle kterého už Clear Bank funguje v testovacím provozu a naplno má být spuštěna na podzim.

Skupina PPF, která dosud v Británii měla jen několik nemovitostí, drží podle serveru v Clear Bank podíl 35 procent. Clear Bank byla založena před třemi lety jako start-up. Odhaduje, že svým vstupem ušetří britské ekonomice na transakčních poplatcích ročně kolem tří miliard liber (v přepočtu 95 miliard Kč).


Podnikatelem roku je spolumajitel výrobce kuchyňských potřeb Tescoma Petr Chmela

Vítězem ocenění Podnikatel roku EY za loňský rok je spoluzakladatel zlínského výrobce kuchyňských potřeb Tescoma Petr Chmela. Jeho firma je jedničkou na českém a slovenském trhu, přední pozici si vybudovala také ve světě. Stěžejními zahraničními trhy jsou pro firmu Itálie, Rusko a Slovensko. Podle oceněného Petra Chmely je titul Podnikatel roku odměnou pro celou firmu:

Petr Chmela z firmy Tescoma,  foto: ČT24
"Je to obrovské ocenění celé naší firmy, i mého společníka, protože je to společné dílo nás i našich zaměstnanců."

Petr Chmela teď bude reprezentovat Českou republiku na celosvětovém finále v Monte Carlu. Historie jeho firmy začala v roce 1992 v malé garáži ve Zlíně. Dnes má obrat více než 2 miliardy korun ročně.

Nejlepším začínajícím podnikatelem roku 2016 je Josef Průša. Majitel firmy Prusa Research od svých 19 let navrhuje a staví 3D tiskárny a je považován za jednoho z největších talentů v oboru. Na slavnostním vyhlášení řekl, že chce vybudovat firmu, která zde bude i za dalších 50 let.

"Mám radost, že tady po mně něco zůstane, že to není jen produkt na zábavu. Já dělám nástroj a ta tiskárna umožní mým zákazníkům vytvořit něco, co dává smysl. Když vidím, že něco takového udělají, tak mě to zahřeje."

V kategorii nejlepší technologický podnikatel zvítězil majitel společnosti PSI Martin Trtílek. Zaměřuje se na výrobu a vývoj měřicích zařízení určených na výzkum rostlin, řas a sinic. Společnost má záběr od vědeckých přístrojů pro univerzity, výzkumná pracoviště a velké firmy až po praktické přístroje pro drobné zemědělce.


ČSÚ: Cestovní ruch přinesl v roce 2015 ekonomice 250 miliard Kč

Výdaje tuzemských i zahraničních turistů na cestovní ruch v Česku činily předloni 250 miliard korun, meziročně o 5,3 procenta více. "Podíl cestovního ruchu na celkové zaměstnanosti v národním hospodářství činil 4,4 procenta. V turismu tedy pracoval každý třiadvacátý Čech," dodal Zdeněk Lejsek z oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ. Podíl cestovního ruchu na zaměstnanosti v ČR je tak podobný jako ve Švýcarsku a Nizozemsku. Cizinci se na celkových výdajích 250 miliard korun podíleli 59 procenty. Zbývající dvě pětiny, konkrétně 102 miliard korun, utratili tuzemští návštěvníci prostřednictvím domácího cestovního ruchu.