Ekonomika

Foto: Štěpánka Budková
0:00
/
0:00

Česko se při finálním vyjednávání s Evropskou komisí vypořádalo se všemi jejími připomínkami a dohodlo se na způsobu čerpání evropských dotací v následujícím programovém období 2014 až 2020. Podpis Dohody o partnerství, o které se jednalo, bude během letních prázdnin či nejpozději v září. Evropská komise na konci června poslala Česku dopis s celkem 88 připomínkami k navrhovanému využití evropských dotací. Nelíbilo se jí například financování začleňování Romů do společnosti, problémem byla i absence služebního zákona.

Foto: Štěpánka Budková
Česko se při finálním vyjednávání s Evropskou komisí vypořádalo se všemi jejími připomínkami a dohodlo se na způsobu čerpání evropských dotací v následujícím programovém období 2014 až 2020. Podpis Dohody o partnerství, o které se jednalo, bude během letních prázdnin či nejpozději v září. Evropská komise na konci června poslala Česku dopis s celkem 88 připomínkami k navrhovanému využití evropských dotací. Nelíbilo se jí například financování začleňování Romů do společnosti, problémem byla i absence služebního zákona.


Foto: Jan Rosenauer,  Český rozhlas
Čeští zemědělci, potravináři a lesníci získají v rámci Programu rozvoje venkova (PRV) v letech 2014 až 2020 celkem zhruba 84 miliard Kč. Program schválila vláda, informovalo v tiskové zprávě ministerstvo zemědělství. ČR ho nyní předloží Evropské komisi, která by ho měla schválit začátkem roku 2015. Program obsahuje opatření cílená na investice do zemědělských podniků včetně podpory mladých zemědělců a na diverzifikace činnosti, kdy budou předmětem podpory například stáje, sklady, technologie pro živočišnou i rostlinnou výrobu, jímky, hnojiště, speciální stroje, kotelny na biomasu a další. Dále budou podporovány investice do zpracování zemědělských produktů, balení a značení výrobků včetně monitoringu kvality.


Foto: Kristýna Maková
Česko by mohlo do roku 2020 získat z EU na pomoc lidem v tísni 20,7 milionu eur. Za peníze z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD) by se měly pořídit potraviny, oblečení i další potřeby. Vyplývá to z nařízení europarlamentu. Podle statistiků loni v Česku pod hranicí příjmové chudoby žilo 886.000 lidí.


Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas
Česko může v končícím programovém období přijít až o 65 miliard korun na projekty financované z evropských fondů. Nedaří se totiž čerpat tyto peníze dostatečně rychle. Varuje před tím aktuální zpráva EU report 2014, kterou zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podobné odhady představilo už dříve také ministerstvo pro místní rozvoj, které čerpání evropských peněz koordinuje. NKÚ poukázal na to, že na konci loňského roku byly proplaceny projekty celkem za 395 miliard korun, což představovalo jen zhruba polovinu (54 procent) připravených peněz. Na konci letošního prvního čtvrtletí objem peněz na účtech příjemců dotací vzrostl na 57 procent.


Bohuslav Sobotka,  foto: Kristýna Maková
Podle premiéra Bohuslava Sobotky ministři ČSSD našli při kontrolách ve svých resortech "kostlivce ve skříni" za zhruba dvě miliardy korun. Polovinu z této částky představují problematické zakázky na informační systémy v resortu ministerstva práce. Sobotka to řekl na tiskové konferenci. "Nabyli jsme přesvědčení, že státní správa je v horším stavu, než jsme se domnívali," uvedl předseda vlády. Podle něj správa podléhala "korupčním a zájmových tlakům" a umožňovala vyvádění státních peněz. Dodal, že kontroly pokračují a částka zřejmě není konečná.


Foto: Kristýna Maková
Ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) se přesune v příštím roce do státního rozpočtu 1,7 miliardy korun. Vláda schválila návrh ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD). Peníze by měly být využity jako náhrada výpadku příjmů poté, co od ledna příštího roku přestanou pacienti platit třicetikorunové regulační poplatky. Zrušení regulačních poplatků v ambulancích a lékárnách schválila vláda před týdnem. Pacienti by tak měli od příštího roku platit už jen 90 korun za lékařskou pohotovost.


Cestovní agentury budou muset podle vládního návrhu zákona u prodávaných zájezdů nově uvádět, která cestovní kancelář zájezd organizuje. Zvýšit se má i ochrana klientů CK v případě jejich úpadku. Ministerstvo pro místní rozvoj bude také moci zakázat v případě podezření na podpojištění cestovní kanceláři prodej dalších zájezdů. Resort rovněž na webu zveřejní seznam cestovních kanceláří pojištěných proti úpadku. Počítá s tím návrh novely zákona o podnikání v cestovním ruchu, kterou schválila vláda.


Foto: Kristýna Maková
Spotřebitelské ceny v červnu nerostly. Meziroční inflace je na nule po květnovém růstu o 0,4 procenta. Nulový meziroční růst zaznamenaly spotřebitelské ceny naposledy v září 2009. Ceny se nezvýšily ani oproti předchozímu měsíci. Výsledek ovlivnilo zejména snížení cen potravin a nealkoholických nápojů. Informoval o tom Český statistický úřad.


Foto: ČT24
Česká průmyslová výroba v květnu rostla nejslabším tempem od začátku roku. Meziroční růst o 2,5 procenta analytiky zklamal. Průmyslová výroba v Česku v květnu zpomalila meziroční růst po dubnovém růstu 7,7 procenta. Nejslabší letošní výsledek zaznamenal v květnu i zahraniční obchod, který skončil pod očekáváním v přebytku 13 miliard korun.


Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas
Nezaměstnanost v červnu meziměsíčně klesla o 0,1 bodu na 7,4 procenta. Bez práce bylo 537.179 lidí, oznámil Úřad práce (ÚP). V květnu podíl nezaměstnaných činil 7,5 procenta a bylo jich 549.973. Situaci na trhu práce dál ovlivňují sezónní práce a oživování české ekonomiky. V příštích měsících by ale mohla nezaměstnanost s příchodem absolventů škol na úřady práce stagnovat nebo mírně růst.


Foto: Evropská komise
Počet registrovaných osobních aut v ČR se od roku 1993 do letošního pololetí zvýšil 1,8krát na 4,86 milionu. Stáří vozového parku je přitom vyšší, než před 20 lety, a dosahuje průměrně 14,2 roku. Uvedlo to Sdružení automobilového průmyslu.


Ilustrační foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas
Valná většina seniorů a seniorek, kteří teď žádali o dorovnání nižšího slovenského důchodu, neuspěla. Česká správa sociálního zabezpečení zamítla 96 procent ze zhruba 2100 žádostí, příspěvek přiznala dosud 82 lidem. Žadatelé totiž obvykle nesplňovali stanovené podmínky, a neměli tak na doplacení penze nárok.


Foto: Archiv OKD
Pokud by černouhelná společnost OKD byla v budoucnu na prodej, stát by odkup zvážil. České televizi to řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) s tím, že prioritou státu je udržet ještě nejméně deset let práci pro 14.000 zaměstnanců, které OKD má. Podle ředitele vnějších vztahů New World Resources Petra Jonáka však prodej dceřiné firmy OKD není na pořadu dne.


Milan Komárek,  foto: ČTK
Vyšetřovatelé ze speciálního týmu Kobra pro boj s daňovou kriminalitou obvinili čtyři lidi kvůli podezření z daňového podvodu za 270 milionů korun. Oznámil to ředitel Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Milan Komárek. Obchod se podle něj týkal nanodisků, které jsou zatím ve fázi ve výzkumu a ještě nejsou na trhu.


Neplatné dvacetikorunové bankovky a padesátihaléřové mince je možné vyměňovat v České národní bance jen do konce srpna 2014. Výměna je na počkání a zdarma. ČNB má zastoupení v Praze, Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Brně a Ostravě.