Ekonomický přehled týdne

Foto: thanunkorn / FreeDigitalPhotos
0:00
/
0:00

Průměrná hrubá mzda rostla i v prvním čtvrtletí tohoto roku, lidé teď pobírají téměř 26 a půl tisíce korun. S povzbudivou zprávou přišel Český statistický úřad. Platy rostly už několikátý rok po sobě, tentokrát navíc ve všech skupinách zaměstnanců, polepšili si tedy i ti s nejnižšími platy.

České ekonomice se daří a i díky tomu rostou platy zaměstnanců

Foto: thanunkorn / FreeDigitalPhotos
Průměrná hrubá mzda rostla i v prvním čtvrtletí tohoto roku, lidé teď pobírají téměř 26 a půl tisíce korun. S povzbudivou zprávou přišel Český statistický úřad. Platy rostly už několikátý rok po sobě, tentokrát navíc ve všech skupinách zaměstnanců, polepšili si tedy i ti s nejnižšími platy.

Podle Dalibora Holého z Českého statistického úřadu se pomalu začínají zavírat pomyslné nůžky mezi zaměstnanci s nejnižšími a nejvyššími příjmy:

"Myslím, že se nedá vybrat jeden konkrétní faktor, který by za to mohl. Je to syntéza všech faktorů. Zvyšování minimální mzdy, tlaku kolektivního vyjednávání odborů, hladu po pracovní síle, který je dnes významný. Nezaměstnanost je velmi nízká, nedostává se pracovních sil, takže zaměstnavatelé si musí přetahovat mezi sebou zaměstnance, musí je tím pádem přeplácet."

Velkou roli hraje dobrá kondice tuzemské ekonomiky i nízká inflace, která dosahuje v současnosti 4 desetin procenta. Jitka Erhartová z Českého statistického úřadu popisuje, v jakých oblastech v loňském roce byly platy nejvyšší, a kde je naopak nejvíce lidí na úrovni takzvané pracující chudoby. Tedy těch, kteří pobírají pod 16 tisíc korun:

"Nejbohatší odvětví je peněžnictví a pojišťovnictví a informační a komunikační technologie, kde přes 30 procent lidí pobírá mzdu vyšší než 50 tisíc korun. Na druhé straně žebříčku je ubytování, stravování. Tam zase vidíte, že téměř 70 procent zaměstnanců bere pod 16 tisíc korun."


Nezaměstnanost v České republice klesá, je nejnižší v celé Evropské unii

Foto: ČT24
V České republice klesla v květnu nezaměstnanost na 5 celých a 4 desetiny procenta. To je ještě o 3 desetiny méně než měsíc před tím. V květnu bylo bez práce necelých 395 tisíc. To je nejméně od května roku 2009. Česká republika má nejnižší podíl lidí bez práce z celé Evropské unie. Nejhůř je na tom Řecko s mírou nezaměstnanosti přes 22 procent a Španělsko, které je na tom podobně.

V Česku je nadějné také to, že přibývá volných pracovních míst. Lidé se nebojí utrácet, podnikům rostou tržby, ale zároveň také vrásky, protože se jim hůře shání zaměstnanci. Upozorňuje na to prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák:

"Na domácím trhu nejsou kvalifikované pracovní síly technického zaměření vysokoškolsky nebo středoškolsky vzdělané. Proto bojujeme za to, aby vláda zrychlila možnost příchodu pracovníků ze zahraničí."


Ministryně Marksová chce sociální příspěvek i pro horníky z Mostecka

Foto: ČT24
Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) chce, aby sociální příspěvek od státu dostávali i horníci z Mostecka. Novinářům to řekla po jednání v Ústeckém kraji. Nárok na příspěvek mají zatím jen propuštění zaměstnanci OKD. Vláda v květnu schválila příspěvky až 8000 korun měsíčně pro pracovníky černouhelné firmy OKD, kterou soud poslal do úpadku.

Původně v materiálu byla i podpora havířům z Mostecka, kteří budou odcházet kvůli rozhodnutí vlády nepokračovat v těžbě hnědého uhlí za limity. Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) už napsal premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) dopis, v němž žádá kompenzace pro místní horníky.


Zemědělci by potřebovali více zaměstnanců

Foto: United States Navy,  Free Domain
Zemědělci a potravináři se potýkají s nedostatkem zaměstnanců. Největší problém je u řezníků, cukrářů a pekařů. Vyplývá to analýzy zpracované Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR. Podle ní je potřeba rozšířit zpravování vlastních produktů a na venkově udržet drobné podnikání. Je třeba také podporovat odborné školství.

Zájem žáků a studentů o obory zpracování potravin poklesl za posledních 10 let skoro o třetinu. V oboru řezník-uzenář je už situace kritická. Za poslední dekádu počty absolventů klesly o 60 procent. Zatímco v roce 2005 jich bylo 235, loni skončilo školu tohoto typu 94 lidí. I proto chce ministerstvo zemědělství podpořit vybrané odborné školy. Řekl lidovecký ministr Marian Jurečka:

"V našem resortu jsme vytipovali třicet škol. Nejenom zemědělské, ale také lesnické, potravinářské, rybářské, zahradnické a tak dále. Těchto vybraných 30 škol chceme v letošním roce podpořit částkou 50 miliónů korun na jejich investice do vybavení pomůcek, do zkvalitnění jejich praktické výuky."

Marian Jurečka,  foto: ČT24
Vláda také uložila ministrovi zemědělství Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL), aby začal hledat nové způsoby řešení krizové situace v živočišné výrobě, ovocnářství a vinařství. Možností je snížení daní či osvobození zemědělců od odvodů na zdravotní a sociální pojištění, řekl ministr.

Chovatelé krav a prasat dlouhodobě prodávají maso a mléko pod cenou, hrozí jim zavírání chovů. Úrodu ovoce a vína zase poškodily jarní mrazy. Podle Jurečky v současnosti zemědělci prodávají litr mléka do mlékárny za šest až 6,5 koruny, přičemž na každém litru vykážou ztrátu okolo dvou korun. S podobnou ztrátou se podle něj prodává i kilogram vepřového.


Vláda schválila návrh, aby se ČR soudila o vracení dotací

Foto: Comisión Europea
Česká republika se bude soudit u Evropského soudního dvoru kvůli vracení zemědělských dotací. Návrh ministerstva zemědělství schválila vláda, uvedl na tiskové konferenci ministr Marián Jurečka (KDU-ČSL). ČR má vrátit do rozpočtu Evropské unie přibližně 800 milionů korun kvůli nedodržení dotačních pravidel u zemědělců. Peníze už byly vyplaceny zemědělcům a podle předchozích vyjádření Jurečky je nebudou muset vracet. Unie o tuto částku zkrátí budoucí platby.

Hůře než ČR podle ministerstva dopadly některé další státy EU. Například Itálie by měla vrátit 45 milionů eur (1,21 miliardy korun), Francie pak 129 milionů eur (skoro 3,5 miliardy korun).


Premiér Sobotka: Trať na pražské letiště bude dokončena do roku 2024

Trať na pražské letiště má být hotová mezi roky 2023 a 2024. Vyjít by měla zhruba na 20 miliard korun. Na setkání s novináři to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) se nyní počítá s variantou vedoucí trať tunelem přes Střešovice. Tuto dražší variantu prosazuje radnice Prahy 6. Není ale zdaleka jisté, že na tuto variantu přispěje Evropská unie. Podle Ťoka evropské orgány Česko vyzvaly, aby stát plán na vedení trasy v tomto území zlevnil. To nicméně naráží na odpor městské části a hrozí, že kvůli tomuto úseku nebude postaven celý projekt, dodal ministr.


Zájem o exotické dovolené mezi Čechy roste

Foto: Barbora Kmentová
Zájem Čechů trávit dovolenou v exotických destinacích roste. Jen od loňského listopadu až do letošního dubna tam vycestovalo skoro 180 tisíc českých turistů. I letošní prázdniny nebudou výjimkou. Nejpopulárnější jsou Spojené arabské emiráty, Kapverdy nebo taky Dominikánská republika. Exotika byla vyhledávaná spíše přes zimní měsíce. Kvůli zhoršené bezpečnostní situaci v některých evropských destinacích se ale Češi chystají vyjet do exotických oblastí i přes prázdniny, potvrzuje Kateřina Petříčková z Asociace cestovních kanceláří a agentur:

"Cestovní kanceláře proto pro letošní sezónu rozšířily nabídku letních pobytových zájezdů i do exotických zemí. Například do zemí Karibiku, jako je Kuba, Dominikánská republika, Mexiko nebo Jamajka. Až 80 procent českých turistů létá přes českou cestovní kancelář."

Do Asie většina lidí jezdí takzvaně na vlastní pěst. Důvod je jasný - ceny letenek jsou totiž rekordně nízké. Třeba do Bangkoku se dá dostat už za cenu pod deset tisíc korun. Přitom ještě před pár lety byly ceny dvojnásobně vyšší. Přesto ale mezi dovolenými vedou spíš tradiční evropská letoviska. Letos vyhrávají pláže ve Španělsku, Řecku a v Bulharsku.